MENIU

Dan Andronic: Moartea gen. Iulian Vlad scoate din nou la iveală partea schizo-paranoidă din noi

Dan Andronic a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj mai dur în care îi critică pe cei care lansează acuzaţii la adresa generalului Iulian Vlad. Andronic spune că generalul Vlad a fost respectat de unii pentru verticalitatea de care a dat dovadă, dar blamat de alții.

Redăm, în continuare, postarea lui Dan Andronic:

"Despre Securitate, numai de bine! Moarte securiștilor!
Moartea gen. Iulian Vlad scoate din nou la iveală partea schizo-paranoidă din noi. Am citit atâtea reacții pro și contra încât stau și mă întreb dacă mai are vreun rost să comentez ceea ce se întâmplă.
Dar pentru că sunt încăpățânat o voi face. Câteva remarci legate de viziunile extreme.
1. Ca să dau doar un exemplu, mi se pare josnic ca un ziarist să-și facă un titlu de glorie din știrea că băiatul gen. Vlad lucrează la Guvern, iar nora fiului la o firmă. Iar like-urile pe care le primește au aceeași valoare. Vorbim de un om de peste 50 de ani. Unde ar trebui să lucreze? În gulag? Ce vină are pentru ceea ce a fost tatăl lui? Întrebări fără răspuns, bineînțeles, dar care ne arată o mentalitate primitivă.
2. Legătura între moartea ing. Ursu și moartea gen. Vlad nu există! Prima este o crimă, o tragedie pentru familie și o rușine pentru Justiția care nu a reușit să trimită vinovații după gratii. A doua este dispariția unui om. Respectat de unii pentru verticalitatea de care a dat dovadă, blamat de alții. Un om care a cunoscut multe din secretele perioadei de final ale lui Ceaușescu. Sper ca măcar o parte să devină informații accesibile tuturor. 
3. În Evenimentele din Decembrie 1989, rolul gen. Iulian Vlad este extrem de important. Clișeele legate de teroriști, de obediența în fața lui Ceaușescu vin dintr-o amplă operațiune de dezinfomare inițiată imediat după execuția Ceaușeștilor care a avut drept scop mascarea loviturii de stat. Apoi a fost efortul Armatei de a-și proteja ofițerii vinovați. Mulți sunt încă în funcții de conducere.
4. Securitatea nu a fost o instituție de binefacere sau un azil de pensionari, ci o instituție de forță cu caracter represiv. Ce a făcut cu adevărat e sarcina istoricilor să afle. Ca unul care a citit sute de dosare la CNSAS vă pot spune că diferența între imagine și realitate este uriașă. Mai sunt lucruri de săpat, cum ar fi atentatele de la Europa Liberă și nu numai, dar acolo este altă poveste. Vă pot spune că unul din cei care a pus bomba la Munchen și are cel puțin un invalid pe conștiință e liber și scrie cărți. Dar asta veți citi în EvZ.
5. Am rămas plăcut surprins de atitudinea corectă a lui Grigore Cartianu și Alexandru Căutiș care au avut un mesaj cald, echilibrat. În privința celorlalți pot spune că s-au comportat așa cum mă așteptam.
6. Mă voi duce la înmormântare, că doar nu mă vor împiedica o mâna de caporali cu cont de FB să-mi iau rămas bun de la un om care mi-a fost drag și cu care am stat de vorbă până în ultimele clipe. 
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
P.S. Pentru cei care se întreabă de ce poporul român folosește această formulare chiar și când este vorba de persoane care nu le convin, le transmit că e cazul să se mai ducă pe la o slujbă la biserică. Așa vor înțelege. Pot începe chiar de astăzi. E sărbătoare mare!
Și acolo sigur se întâlnesc cu Șeful..." a scris acesta.