Dacian Cioloș: Trebuie să intrăm într-o democrație participativă, nu una pasivă
Premierul Dacian Cioloș a declarat, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, acolo unde se lansează Strategia Națională Anticorupție 2016-2020, că România trebuie să intre într-o democrație participativă, ceea ce înseamnă că fiecare trebuie să participe individual pentru un viitor mai bun. Acesta a explicat că este nevoie de o schimbare de atitudine, dând exemplul "atențiilor" pentru medici.
Acesta a susținut că Guvernul și-a propus, în acest mandat, să aducă România pe calea transparenței de decizionare.
"Prin deciziile pe care le-am luat în acest an am încercat să menținem un fir roșu, acela al coerenței în lupta împotriva corupției. Știu că este un șantier enorm cel pe care ni l-am asumat și prin acest mandat scurt, acela de a pune România pe calea transparenței de decizionare și de a încerca să inducem o altfel de guvernare, în inters public, cu onestie față de oameni", a spus Dacian Cioloș.
"Sunt conștient de constrângerile pe care le are acest Guvern. Faptul că ne-am asumat un mandat scurt, dar suntem la fel de conștienți și de oportunitățile pe care le oferă acest mandat, acelea de a pune România pe o altă cale, și de aceea, pentru mine, ceea ce facem acum este mai important decât câte luni vom sta la guvernare. Este important să valorificăm fiecare zi. Apoi, ce se va întâmpla după acest guvern depinde de fiecare dintre noi, de votul pe care îl vom da la alegerile parlamentare, de modul în care fiecare dintre noi ne vom manifesta așteptările de la statul român", a continuat premierul.
Prim-ministrul a subliniat faptul că este importantă atât eliminarea corupție, cât și eliminarea indiferenței.
"Cred că trebuie să intrăm din ce în ce mai mult într-o democrație participativă, nu una pasivă. 'Corupția ucide'. Vă amintiți de acest slogan, în urmă cu doar câteva luni. Și iată că vedem astăzi că, în multe situații, corupția coroborată cu indiferența poate să ucidă literalmente, am văzut cazuri în sănătate, și poate să ucidă linear atunci când corupția și indifrența se întâlnesc în educație, de exemplu. Pot să vă asigur că în ambele domenii, și în sănătate, și în educație, trebuiesc luate măsuri. În ambele domenii fără o schimbare de atitudine din partea noastră nu o să reușim să eliminăm nici corupție și nici indiferența", a declarat acesta.
Dacian Cioloș a explicat că, pentru eliminarea corupției, este nevoie de efortul individual al fiecărui român, susținând că fiecare act de corupție slăbește statul român.
"O țară fără corupție este o țară sănătoasă, însă eliminarea corupției nu vine doar prin adoptare de legi și nici doar printr-o atitudine fermă a justiției. E nevoie ca fiecare dintre noi să acționeze. De la ‘atenția’ pe care o acordăm la ghișeu, la banii strecurați în buzunarul medicului, cu sau fără voia lui, până la corupția din marile proiecte de infrastructură. Fiecare act de corupție slăbește statul român. Lipsă de integritate, de omenie, de neglijență, nepăsare, asta am văzut cu toții zilele acestea la Spitalul de Arși, pacienți care erau ținuți în condiții inumane. Apoi, interese de afaceri care au dus la crearea unui sistem criminal, iar asta am văzut la Hexi Pharma", a spus premierul.
"Vedem, pe de altă parte, și aici vorbim tot de atitudinea noastră individuală, că în România de astăzi încă sunt posibile cazuri de sclavie. Situația de la Berevoiești vorbește foarte mult despre noi ca societate. În toate aceste cazuri este nevoie de o atitudine clară și fermă din partea statului și cred că am încercat să demonstrăm că din această perspectivă nu rămânem indiferenți. Aceste cazuri nu sunt, foarte probabil, cazuri izolate", a continuat acesta.
Prim-ministrul a subliniat faptul că lipsa de atitudine din partea societății în ceea ce privește eliminarea corupției înseamnă complicitate.
"Aceste abateri de la integritate, în timp, ne vulnerabilizează față de cei care folosesc aceste slăbiciuni pentru alte interese decât cele de a ne construi un viitor mai bun ca societate. Pentru că vorbim prin lipsă de atitudine de complicitate din partea noastră. Insist pe aceste lucruri pentru că nu vreau ca această strategie anticorupție să fie văzută doar ca un document asumat în mod formal", a conchis Cioloș.