Dacian Cioloș: Există o prăpastie majoră între sectoarele privat- public și tehnologia informației
Premierul Dacian Cioloș a declarat joi că încă de la începutul mandatului a constatat că există o prăpastie majoră între sectorul privat și cel public în legătură cu modul în care este folosită tehnologia informației.
"Am identificat și am definit o discrepanță, o prăpastie majoră între sectorul public și sectorul privat în ceea ce privește utilizarea tehnologiei informației. Pe de o parte, în sectorul privat am constatat performanța și potențialul uriaș în domeniul IT și în capacitatea de inovare. Pe de altă parte, sectoare vitale precum educația, sănătatea, asistența socială, agricultura, politica fiscală se dezvoltă prea încet și țin pasul cu greu cu nevoile oamenilor, dar și cu evoluția din alte țări. Nu în ultimul rând, am constatat cu toții, împreună, că birocrația este puternic înrădăcinată în administrație, ne împovărează pe toți, ne pune pe drumuri și ne consumă energie și bani (...) și pentru sectorul public, și pentru contribuabil, și pentru cetățeni", a spus Cioloș la Forumul România Digitală.
Premierul a explicat însă că țara noastră are toate atuurile pentru a deveni un actor important în regiune în domeniul tehnologiei informației, dar aceste atuuri, "din păcate, nu sunt încă valorificate la întregul lor potențial". "Aș aminti aici, pe de o parte, programatori bine pregătiți și competitivi la nivel internațional, cu rezultate foarte bune și în țară, dar și cei care lucrează în afară, infrastructură de bandă largă performantă — chiar dacă ne uităm la hartă, vedem și zone albe care încă nu sunt acoperite încă deloc cu această infrastructură, dar acolo unde ea există, este una performantă și, pe de altă parte, avem industrie IT puternică, cu perspective puternice de creștere, cu un sector de cercetare inovare în creștere și cu potențial enorm", a explicat prim-ministrul.
Cioloș a adăugat că s-a lucrat împreună cu ministerele pentru adoptarea unor măsuri care să stimuleze sectorul tehnologiei informațiilor. "În primul rând, este acest manifest pentru o Românie digitală pe care îl propunem și aici, ca și în alte domenii, suntem conștienți că ceea ce am putut să facem în acest an este să pregătim terenul, să pregătim cadrul și pachetul de măsuri și cadrul instituțional pentru ca această idee să poată să continue în anii următori. Ne-am fixat astfel o strategie în jurul a 3 obiective. Pe de-o parte, o coordonare mai bună a investițiilor și a cheltuirii banului public în domeniul IT cu rezultate pentru cetățeni, cu rezultate care să se reflecte în performanța administrației; în al doilea rând, o susținere a inovației, a cercetării, dezvoltării și a antreprenoriatului și în al treilea rând măsuri pentru a atrage profesioniști specializați în sectorul public", a mai afirmat Dacian Cioloș.