Cum vrea Paramentul să scape de sancțiunile ANI
Cu şeful ANI, Horia Georgescu, în arest preventiv, Parlamentul scoate de la naftalină o lege care zace în Parlament de aproape doi ani şi care îi scapă pe aleşii locali de dosarele intentate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Camera Deputaţilor a adoptat tacit legea care le permite aleşilor locali să facă parte din asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, fără a mai putea fi traşi la răspundere în niciun fel. Odată intrat în vigoare, proiectul de lege iniţiat de 18 senatori PSD, printre care şi Gabriela Vrânceanu Firea, i-ar scăpa pe mulţi aleşi locali, peste 1.000 de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, de acuzaţiile de incompatibilitate.
În acest sens, iniţiatorii PSD au modificat trei articole din legea Admnistraţiei publice locale, care ciuntesc considerabil din atribuţiile ANI. „Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară sunt conduse de adunarea generală a asociaţiilor şi de consiliul de admnistraţie“, se arată la alineatul 1 al articolului 15 din Legea de modificare şi completare a Legii admnistraţiei publice locale.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit legea care le permite aleşilor locali să facă parte din asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, fără a mai putea fi traşi la răspundere în niciun fel. Odată intrat în vigoare, proiectul de lege iniţiat de 18 senatori PSD, printre care şi Gabriela Vrânceanu Firea, i-ar scăpa pe mulţi aleşi locali, peste 1.000 de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, de acuzaţiile de incompatibilitate. În acest sens, iniţiatorii PSD au modificat trei articole din legea Admnistraţiei publice locale, care ciuntesc considerabil din atribuţiile ANI. „Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară sunt conduse de adunarea generală a asociaţiilor şi de consiliul de admnistraţie“, se arată la alineatul 1 al articolului 15 din Legea de modificare şi completare a Legii admnistraţiei publice locale.
Şi în AGA, şi în CA Mai departe, iniţiatorii PSD mai introduc încă un alineat la articolul 15, care să le ofere aleşilor locali cadrul legal pentru a fenta ANI. „Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor precum şi preşedintii Consiliilor Judeţene sunt reprezentanţii de drept ai unităţilor administrativ – teritoriale în adunarea generală a asociaţiilor respective; primarii şi preşedintii Consiliilor Judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei prin dispoziţie, orice alte dispoziţii contrare în materie se abrogă“, sună alineatul pe care îl propun semnatarii PSD. Totodată, iniţiatorii PSD dau posibilitatea aleşilor locali, nu numai să facă pare din adunările generale ale acelor societăţi, ci şi din Consiliile de Admnistraţie. „Consiliul de admnistraţie exercită conducerea executivă a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară şi este format din cel puţin 5 membri aleşi din cadrul membrilor adunării generale a asociaţiilor“, este cel de-al doilea alineat apărut în proiectul de lege. În expunerea de motive, social-democraţii vorbesc de o contradicţie a legilor şi o „interpretare subiectivă“ a organismelor de specialitate”
Mai multe pe Adevarul