MENIU

Cum s-a împăcat Klaus Iohannis cu baronii roșii

Klaus Iohannis / Foto: Inquam Photos, George Călin

Anghel Saligny, proiectul de suflet al lui Florin Cîțu, cel din cauza căruia USR a rupt coaliția de guvernare, pare să fi dus la o împăcare istorică a PNL -ului cu așa numiții baroni ai PSD. Lucru imposibil de conceput de către președintele statului, Klaus Iohannis, care, nu în urmă cu mult timp, i-a acuzat în repetate rânduri pe așa numiții "baroni roșii" de faptul că sunt interesați doar de banul public. 

"Îmi doresc o nouă majoritate în Parlament, o majoritate proeuropeană, formată din partide democratice. Am avut ghinionul să stăm trei ani cu o majoritate controlată de PSD. Ne-am trezit cu un deficit, iată, de peste 4%. PSD este, de o bună vreme încoace, condus de așa-zișii baroni locali, de baronii pesediști, și acest lucru nu s-a schimbat. Ce s-a schimbat ieri a fost „unii au luat locul altora”. Rămân la ideea mea, pe care am tot reluat-o: PSD schimbă fețele, dar nu schimbă năravul. PSD rămâne deocamdată, din păcate, un partid nedemocratic", spunea președintele Klaus Iohannis. 

Și în următorul an, Klaus Ioahannis a pus tunurile pe PSD. I-a acuzat pe social-democrați că inițiază moțiuni de cenzură ca să pună bețe în roate guvernării PNL.

"Din cauza acestui PSD acum Guvernul nu va mai putea continuă reformele începute. (...) PSD să stea în opoziție. PSD nu vrea reforme, vrea înapoi la putere, baronii roșii vor înapoi la banul public", spunea Klaus Iohannis în 2020.

SURSA: Gândul.ro

"Sa dea un decret prezidential sa ne desfiinteze. Au furat in ultima saptamana parlamentari PSD. Șapte parlamentari au fost furati in ultima saptamana de cei de la PNL. Asta-i Romania normala a presedintelui Iohannis si a PNL", spunea Marcel Ciolacu.

Atacurile între cele două formațiuni politice au fost constante de-a lungul timpului. Încă de acum câțiva ani și PSD a găsit baroni în curtea liberalilor, pe care i-a acuzat că sunt implicați în afaceri necurate și chiar a cerut, la vremea respectivă, Parchetului National Anticoruptie să se sesizeze. PSD făcea referire la Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan, iar Nini Săpunaru era prezentat ca baron PNL de Vrancea ca replică pentru liberalii care îl numeau baron PSD pe Marian Oprișan.

Într-un comunicat de presă, PSD susținea atunci că "Baronul de Suceava" Gheorghe Flutur nu este cunoscut în judeţ pentru activitatea de senator, ci pentru capacitatea de a derula afaceri oneroase cu unicul scop de a se îmbogăţi".

SURSA: Comunicat PSD

Între timp, lucrurile s-au schimbat radical. Iar motivul pare să fie proiectul Anghel Saligny. De altfel, vicepreşedintele PSD Radu Moldovan care conduce filiala Bistriţa-Năsăud a partidului, declara în urmă cu două luni că este de partea PNL.

"Dacă motivaţia ruperii alianţei este programul Anghel Saligny, atunci ţin cu PNL. Dacă e altă motivaţie, atunci nu mă bag, pentru că nu ţine de mine. (...) Chiar dacă e o întreagă dezbatere pe acest subiect, chiar dacă eu reprezint un partid de opoziţie, susţin cu toată tăria că proiectele de finanţare cu fonduri guvernamentale, care să vină complementar pentru a dezvolta comunităţile, acolo unde nu sunt fonduri europene îndestulătoare pentru infrastructură de apă, canal, drum, reţea de gaz, infrastructură şcolară, dispensar, infrastructură culturală, sunt foarte binevenite şi eu cred că decizia Guvernului este una foarte bună”, spunea liderul PSD Bistriţa-Năsăud, citat de Agerpres.

De zile bune, aleșii se străduiesc să dea țării un Guvern, iar după discuții și negocieri prelungite, liberalii au găsit soluția de a rămâne la guvernare în curtea social-democraților.

PSD, însă, vrea partea lui. După ce l-au acuzat pe Florin Cîțu că a împărțit discreționar banii în teritoriu, aleșii locali PSD neprimind aproape nimic, acum social-democrații au pus piciorul în parg și vor să se asigure că primarii săi nu vor mai fi ocoliți de alocările din Fondul de rezervă al Guvernului.

A doua condiție a social-democraților este ca primarii și șefii de consilii județene din PSD să primească proiecte atât din PNDL 3, programul de investiții Anghel Saligny, derulat cu fonduri guvernamentale de 50 miliarde lei, cât și din PNRR – derulat cu fonduri europene de circa 29 miliarde euro.

Trebuie sa ne apucam de treaba. si trebuie sa ne apucam de treaba cu cei care vor sa fie cu noi. Unde sa cautam majoritati decat in Parlamentul Romaniei? Cineva trebuie sa guverneze si cineva trebuie sa sprijine guvernul prin majoritati. Acesta este calculul politic și este un calcul pe care l am facut pentru Romania si pentru romani si asa se va intampla", spunea Klaus Iohannis.