MENIU

Cum poate întoarce Consiliul European decizia privind aderarea României la Schengen

Consiliul European poate întoarce decizia Consiliului JAI în dosarul Schengen, potrivit eurodeputatului Renew Europe Dragoș Pîslaru, membru al partidului REPER. 

Austria a blocat în Consiliul Justiție și Afaceri Interne aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Dragoș Pîslaru a explicat, într-o intervenție la RFI România, cum ar putea fi întoarsă decizia.

”Vreau să fie clar pentru toată lumea că, pe 15 decembrie, Consiliul European poate întoarce această decizie și vreau să explic cum poate pentru că evident nu se poate substitui Consiliului JAI, dar dacă în concluzii, e vorba de minuta, de concluziile oficiale ale Consiliului, se menționează o frază în care să se spună ceva de genul "România și Bulgaria trebuie să adere la Schengen în 2023", fără să se spună exact cum, că acestea sunt prerogative de discuție într-adevăr la un alt nivel, dar dacă se spune doar atât, România și Bulgaria trebuie să intre în 2023, este suficient pentru a întoarce decizia Consiliului. Prin urmare, toate eforturile diplomatice și asta cel puțin delegația noastră REPER/Renew încearcă să facă în perioada următoare, să discute despre această soluție, care este la îndemâna șefilor de state și de Guverne și noi încercăm cumva să o promovăm în rândul șefilor de state pe care-i avem în grupul nostru politic, dar trebuie cumva ca și la nivel guvernamental această opțiune să fie pusă pe masă și împinsă cu tărie. Și asta întoarce practic decizia, pentru că apoi este suficient ca să existe o înțelegere, inclusiv cu Austria, pentru a evita un alt vot și a pune, cum se numește, pe partea A, deci fără discuții, pur și simplu procedura și calendarul admiterii”, a spus Dragoș Pîslaru.

Mai multe articole despre:
aderare schengen romania schengen