MENIU

Cum arată moțiunea de cenzură a partidului AUR împotriva Guvernului Ciolacu: critici dure - cum a îndatorat țara

În moțiunea de cenzură, AUR este de părere că actualul guvern doar a îndatorat România. În plus, țara noastră are al treilea cel mai mare preț la electricitate din Uniunea Europeană. 

Iată ce prevede moțiunea AUR împotriva Guvernului Ciolacu:

1. În primele opt luni ale anului, deficitul bugetar s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2023, de la 42 de miliarde de lei la 81 de miliarde de lei.

2. Cheltuielile de personal ale Guvernului au însumat 105,98 miliarde lei, în creștere cu 23,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

3. Investițiile străine directe, pe primele șapte luni ale anului, au atins 3,1 miliarde de euro, în scădere puternică față de cele 4 miliarde de euro din aceeași perioadă a anului 2023.

4. Totalul datoriei externe a atins 180 de miliarde de euro, cu 10 miliarde de euro mai mult decât la finalul anului trecut.

5. Guvernul a împrumutat, într-o singură zi, 5 miliarde de euro de pe piața externă. Această sumă se adaugă celor 170 de miliarde de lei deja împrumutați de la începutul anului. La sfârșit de iunie, coaliția împrumutase deja, în numele țării, peste 860 de miliarde de lei, adică 45 de mii de lei pentru fiecare român.

6. România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană, pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul curent.

7. Din semestrul al II-lea al anului 2023, România are al treilea cel mai mare preț la electricitate din Uniunea Europeană pentru consumatorii casnici.

Sursă: Moțiunea de cenzură AUR