MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Care sunt cele 7 partide care au parlamentari, deși nu au participat la alegeri

Foto arhivă Inquam

Șapte partide politice au parlamentari, deși nici măcar nu au participat la alegeri sau, după caz, nu au întrunit pragul necesar de 5% pentru a intra în Parlament. S-au găsit, însă, modalități prin care pot lua parte la deciziile legislativului! În total, 36 de parlamentari aparțin unor formațiuni care fie nu erau înființate la momentul alegerilor din 2020, fie au picat la votul electoratului.

Vorbim, mai întâi, despre formațiunile nou-înființate care au rupt membri din fostele partide conduse de fondatorii lor.

Este cazul REPER, partid fondat de Dacian Cioloș. 11 foști membri ai USR s-au alăturat formațiunii după demisia lui Cioloș din USR-PLUS. Printre ei, Cosmin Potera, Dragoş Popescu, Cristina Camelia Rizea, Alin Prunean și Daniel Toda.
IESE CARTON

Alți 14 politicieni au plecat de la PNL la Forța Dreptei, formațiune fondată de fostul șef liberal Ludovic Orban.

Aici îi regăsim pe fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, pe Ionel Dancă, fost purtător de cuvânt al PNL, Ion Ștefan, fostul ministru al Dezvoltării sau pe Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii.
IESE CARTON

Mulți membri au plecat și din AUR, din cauza unor conflicte cu liderul George Simion. Diana Șoșoacă a fost recrutată de S.O.S. România, partid înființat în 2021. După plecarea din AUR, senatoarea a fost și membră a Partidului Neamului Românesc. Alți patru foști membri AUR s-au alăturat Partidului Alternativa Dreaptă care a participat la alegerile din 2020, dar a obținut un rezultat prea slab pentru a putea câștiga reprezentanți în Legislativ. Partidul este totuși reprezentat în Parlament de Evdochia Aelenei, Dănuț Aelenei, Nicolae Roman și Daniel-Gheorghe Rusu. Un alt fost membru AUR, Mihai Lasca, este singurul reprezentant din Parlament al Partidului Patrioții Poporului Român.

Alianța Pentru Patrie, o formațiune fondată de fostul social-democrat Codrin Ștefănescu, este reprezentată în Legislativ de Francisc Tobă, intrat tot pe listele AUR. Tobă a mai avut un mandat între anii 1992 și 1996, atunci când era membru al Partidul Democrației Sociale din România, prescurtat PDSR. Iar alți patru parlamentari afiliați PSD sunt, de fapt, membri ai Partidul Puterii Umaniste (PPUSL), o altă formațiune care nu a trecut pragul electoral în 2020: Steluţa Cătăniciu, Graţiela Gavrilescu, fiul fostului primar al sectorului 5, Vlad-Piedone Popescu și Ana-Loredana Predescu. 

Mai multe articole despre:
partide parlamentari alegeri