MENIU

Cu cine vor PNL și UDMR s-o înlocuiască pe Renate Weber

Foto arhivă

Liderii Coaliției au discutat, luni, despre propunerile pentru funcția de Avocatului Poporului. Dan Barna spune că o propunere a venit de la UDMR, fiind vorba despre un „profesionist în domeniul Dreptului”. 

Vicepremierul Dan Barna a declarat că UDMR a făcut o propunere pentru funcţia de Avocat al Poporului, menţionând că este vorba despre un „profesionist în domeniul Dreptului”.

Întrebat când va fi tranşată chestiunea Avocatului Poporului şi dacă UDMR a propus un nou nume, Barna a confirmat, scrie Agerpres.

„O să vedem într-o săptămână, maxim două, dar sper să fie săptămâna viitoare, să putem lua o decizie. Într-adevăr, am primit o nouă propunere din partea celor de la UDMR.  Abia aştept să vedem CV-ul şi caracteristicile profesionale ale acestei propuneri. Nu cunosc persoana respectivă. (...) Asta e informaţia pe care o am: un profesionist în domeniul Dreptului, din Cluj”, a declarat Barna, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare. 

UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti .
 
Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, scrie hotnews.ro
 
Flavius-Antoniu Baias este doctor în Drept "Summa cum laude" la Universitatea din Bucuresti (2001) și a fost decanul Facultății de Drept a Universitatii din Bucuresti. Predă Drept civil. Drepturile reale, Drept civil. De asemenea este avocat în Baroul Bucuresti (din 1985).
 
În timpul guvernării CDR, a fost secretar de stat la ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000) și a fost decorat cu "Steaua Romaniei" în grad de Comandor (2000).
 
Numirea unui nou Avocat al Poporului a fost luată în discuție încă de la începutul anului, la pachet cu șefia TVR și Radio însă nu s-a luat nicio decizie în Coaliție din cauza procedurii complicate de demitere a persoanei care deține în prezent funcția.