CSAT se reuneşte joi în şedinţă. Evenimentele din Ucraina, pe ordinea de zi
Preşedintele Traian Băsescu a convocat o şedinţă a CSAT, joi, pe ordinea de zi aflându-se evaluarea situaţiei internaţionale prin prisma evenimentelor din Ucraina, dar şi subiectul privind "disfuncţii" în activitatea Institutului "Cantacuzino" cu implicaţii în planul securităţii naţionale.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri de de Administraţia Prezidenţială, pe ordinea de zi publică a şedinţei CSAT se află următoarele subiecte: "evaluarea situaţiei internaţionale prin prisma evenimentelor din Ucraina; activitatea desfăşurată de instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii internaţionale în anul 2013 şi principalele obiective pentru anul 2014; disfuncţii în activitatea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie «Cantacuzino» cu implicaţii în planul securităţii naţionale; măsuri privind dezvoltarea sistemului naţional de securitate cibernetică; activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în anul 2013".
Pe timpul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională, menţionează sursa citată.
Şedinţa CSAT va avea loc, de la ora 15.00, la Palatul Cotroceni.
Experţii OMS au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti în perioada 25-27 februarie, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.
Institutul "Cantacuzino" poate produce vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, iar neregulile constatate la lotul realizat în decembrie 2013 care nu a îndeplinit cerinţele farmacopeei europene pentru endotoxină au fost cauzate de presiunea pusă pe instituţie, susţin experţii OMS.
Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma să pună la dispoziţie alte 400.000 de doze.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.