MENIU

Criza refugiaţilor. Imigranţii denunţă violenţe sexuale asupra copiilor şi femeilor

<p>A intrat cu maşina &icirc;ntr-un grup de imigranţi. Ce a păţit după aceea o femeie din Franţa</p>

Femei și copii, pe drumul de exil spre Europa, cad victime violențelor sexuale, a denunțat vineri, la Geneva, Melissa Fleming, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), citând 'mărturii demne de încredere', relatează AFP.

Astfel de mărturii, a declarat ea, "s-au înmulțit în ultimul timp, iar noi suntem pe cale de a ancheta amploarea violențelor".

UNHCR a decis totuși "să tragă deja semnalul de alarmă și să facă presiune asupra tuturor țărilor vizate pentru a lupta împotriva acestor violențe", a adăugat ea.

Femeile și copiii reprezintă circa o treime dintre sutele de mii de imigranți care vin de luni de zile în Europa, fugind de conflictele din Siria, Irak sau Afganistan.

Melissa Fleming a mai spus că violențele ar fi avut loc în special la Lesbos, o insulă elenă copleșită de afluxul masiv de refugiați proveniți din Turcia.

"Oamenii dorm în parcuri, stau la cozi ore întregi și se află în situații extrem de vulnerabile", a indicat ea.

"Copii care călătoresc singuri ajung să nu mai aibă bani și îi plătesc pe traficanți făcându-le favoruri sexuale", a adăugat ea, pe baza unor mărturii.

Ea a vorbit de asemenea despre existența unor cazuri în care unele femei au acceptat relații sexuale, fără a obține însă de la traficanți posibilitatea de a urca la bordul unei ambarcațiuni și a se îndrepta spre Europa.

Aceste femei și acești copii, a mai spus ea, sunt victime ale 'bandelor criminale', care "exploatează toate persoanele aflate în situație vulnerabilă".

Aceste acte de violență sexuală "apar în toate țările traversate de imigranți în Europa", a mai precizat Melissa Fleming.