MENIU

Criza din Ucraina. Care ar fi cel mai rău scenariu pentru România? Răspunsul ministrului Apărării

Aproape 130.000 de soldați ruși sunt comasați la granița cu Ucraina. Foto/Profimedia

Chiar dacă România nu este direct amenințată, țara noastră nu este definitiv ocolită de un posibil conflict armat în cazul în care Rusia și Ucraina intră în război. 

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susține că populația României poate să stea liniştită pentru că, chiar dacă conflictul din Ucraina va escalada, „asta nu înseamnă că va fi un război pe teritoriul nostru”.

„În momentul în care ar fi un conflict armat generalizat în estul graniţei noastre şi ar fi alte efecte de factură economică, de factură socială, cele legate de război electronic, care nu are graniţe şi se poate extinde, deci tot ceea ce ar însemna o situaţie de urgenţă am simulat interarme, interinstituţional. Există un comitet care funcţionează, tot timpul se întâlnesc, în fiecare zi, pe această temă cu nivelul pregătirii. Acest lucru a fost pentru prima dată când a fost un fel de cronică a unei morţi anunţate, ca să folosesc o sintagmă literară, şi atunci de săptămâni întregi ne pregătim".

El a spus că la acest moment există condiţiile pentru un conflict armat, dar şi speranţa unei dezescaladări în regiune. „Există condiţii şi pentru un conflict armat, foarte multe condiţii, dar nu se ştie. 

Întrebat dacă un eventual conflict ar putea ajunge şi în România, Vasile Dîncu a răspuns că populaţia poate să stea liniştită.

„În acest moment nu există nicio prognoză în acest sens. Cred că populaţia poate să stea liniştită. Sigur că, în condiţiile unui conflict în Ucraina, toată zona este afectată. Asta nu înseamnă că va fi un război pe teritoriul nostru”.