Cristian Tudor Popescu: "Toate astea sunt acceptabile, ca să nu fie Klaus Iohannis în guvern"
Jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu a vorbit, la Realitatea TV, despre demisia lui Crin Antonescu de la şefia Senatului, dar şi despre numirile din cel de-al treilea Guvern Ponta.
Jurnalistul a comentat demisia lui Crin Antonescu din rolul de preşedinte al Senatului şi numirea Guvernului Ponta.
"Ce am văzut azi a fost mult teatru politic în Parlament, cu domnii Ponta şi Antonescu, tot felul de replici, atacuri la persoană, din partea unuia sau celuilalt, în urma cărora s-a întâmplat că numărul doi în stat a demisionat. Domnul Antonescu a făcut-o într-un fel în care nu se poate numi demisie de onoare, nu a respectat această funcţie de al doilea om în stat pe care a ocupat-o atâta vreme. De altfel, declara în urmă cu câteva zile în urmă că această funcţie îi este indiferentă din punct de vedere politic. N-a avut loc nicio sinucidere în direct, a vrut să realizeze un efect dramatic cu demisia, pentru a-l forţa pe Victor Ponta, care evident că nu avea de gând să şi-o dea şi el. Şi a făcut-o domnul Antonescu într-un mod care mă uluieşte: începând cu seara ruperii USL în care domnia sa anunţa "În această seară, atât de frumoasă" şi se hlizea. Şi acum dupa ce şi-a anunţat demisia s-a dus liniştit în bancă şi a început să se hlizească. Eu nu înţeleg, în momentul în care părăseşti funcţia de numărul doi în stat, te hlizeşti? Nu înţeleg această atitudine, veselia uşor isterică a domnului Antonescu, în momente care nu-s deloc plăcute pentru niciunul dintre noi, pentru cetăţenii acestei ţări, pentru civilizaţia politică din România, în raport cu funcţiile în stat.
Ştia că dacă nu-şi dă demisia curând va fi demis de pesedişti, a fost o speculaţie teatrală şi nimic altceva. Se înscrie în modul de manifestare al domnului Antonescu în ce ziceam acum un an şi jumătate, a devenit tot mai politicianist şi mai găunos, faţă de 2009, când eu l-am votat.
Toată povestea cu Ponta, felul în care îl atacă pe Victor Ponta, în care i-o zice....bine-bine, dar cu oamenii ăştia ai fost atâta amar de vreme umăr la umăr, l-ai sprijinit pe Ponta, i-ai ridicat osanale, ai tăcut mâlc în chestiunea plagiatului, cum a şi recunoscut dl. Antonescu. Când a fost vorba de doamna de la Educaţie cu xeroxul a spus: "N-o să mă pronunţ, pentru că dacă am tăcut într-o altă situaţie, tac şi acum". Se referea la domnul Ponta. Când ai tăcut la o asemenea situaţie, când a reacţionat orice intelectual de bun simţ din ţara asta...cum se potriveşte asta cu diatribele lui la adresa lui Victor Ponta din acest moment?", spune Cristian Tudor Popescu, la Realitatea TV.
Jurnalistul a explicat şi reacţia premierului:
"Victor Ponta avea socotelile făcute în legătură cu majoritatea din Parlament, în primul rând. În al doilea rând, a adoptat de la începutul marii schisme din USL această tactică defensivă: el nu răspunde atacutilor sau răspunde amortizat, voalat atacurilor, el e cel care "n-a vrut" să se rupă uniunea. Ei, n-a vrut...a vrut. Fiecare din lucrurile pe care Antonescu le spune despre Ponta şi invers sunt adevărate.
Acum îi ai în Guvern pe Nicolicea, doamna Usturoi şi alte personaje, dar poţi să fii liniştit că nu îl ai pe Klaus Iohannis. Ca să nu îl avem pe Iohannis, îi avem pe ăştia. Şi pe Kelemen Hunor, din guvernul Boc, care mai e şi vicepreşedinte. Toate astea sunt acceptabile, ca să nu fie Klaus Iohannis în guvern. De ce? Pentru că nu-i convenea domnului Ponta.
Pe de altă parte, Antonescu pozează şi vrea poziţia de lider al opoziţiei cu orice preţ, dar rămâne, cel puţin până în acest moment, teatral, artificial şi neconvingător".
Cristian Tudor Popescu a vorbit şi despre posibile acţiuni ale preşedintelui Traian Băsescu:
"Dacă doreşte Traian Băsescu să se bage în seamă cu această ocazie, dar să se oprească aici, dacă validează Guvernul cu această majoritate, clar convingătoare, atunci n-a fost decât o manevră de băgare în seamă: "Iată, peste mine nu se trece. Dl. Ponta a trebuit să treacă pe la poarta mea ca să eu să îi dau acolada de premier". Dacă se opreşte aici, e o manevră politică, cum fac şi ceilalţi în acest an electoral.
Dacă merge mai departe şi respinge acest Guvern, dacă face întâmpinarea, alăturându-se PDL la CCR, alege o cale greşită. El însuşi a zis acum câteva zile că Ponta i-a trimis miniştrii interimari, că semnează imediat, că există probleme grave internaţionale şi că e bine să avem un Guvern stabil. Nu poate stârni simpatie populaţiei o asemenea atitudine. Luând în considerare şi ipoteza că CCR ar respinge guvernul...Băsescu nu are soluţie: propune un ministru, nu e acceptat, pentru că nu are majoritate în Parlament, mai propune unul, e respins şi apoi ajungem la alegeri anticipate. Domnul Băsescu nu poate fi apreciat popular, nu poate fi apreciat pozitiv de către mase în această situaţie".
"E o iluzie ideea unei opoziţii unite. La alegerile europarlamentare nici nu discutăm, fiecare e pe barba lui. Dar nu văd asta nici în cazul alegerilor prezidenţiale, nu văd cum opoziţia unită să aibă un candidat unic, opus candidatului PSD. Nu văd cum domnul Ponta poate evita să candideze la preşedinţie. Nu-şi doreşte în continuare, văd că vrea cu disperare să găsească pe cineva, dar nu reuşeşte.
Nu înţeleg mişcarea domnului Ponta cu gaşca personală pe care şi-a adus-o în Guvern: oamenii ăştia aceştia nu au legătură cu PSD-ul: doamna Petrescu, domnul Nicolescu, domnul Jianu, actorul Stanoevici, Gabriela Szabo. În primul Guvern Ponta premierul a primit miniştrii în plic, de la baroni, de la figurile importante ale partidului, acum nu, a forţat şi, în golul lăsat de liberali prin plecare, şi-a pus oamenii lui care nu-s controlaţi de PSD. Acum şi-a pus oamenii lui, care nu sunt controlaţi de PSD şi a creat zâzanie pe la centru şi prin teritoriu. Nu ştiu cum se potriveşte mişcarea cu susţinerea de care dl. Ponta va avea nevoie în campania electorală, pentru prezidenţiale", a concluzionat Cristian Tudor Popescu.