Cristian Tudor Popescu: Ion Iliescu a fost și rămâne un politician bolșevic
Editorialistul Republica.ro, Cristian Tudor Popescu, a comentat, joi seară, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, afirmațiile recente ale fostului șef de stat, Ion Iliescu, cu privire la dosarele Revoluției și Mineriadelor.
Jurnalistul consideră că Ion Iliescu nu poate avea altă gândire decât cea a unui politician bolșevic.
"Domnul Ion Iliescu nu poate avea alt mod de a gândi în calitatea sa de politician bolșevic, a fost și rămâne asta, decât Lenin, de pildă. Pentru toți conducătorii bolșevici, începând cu Lenin, morții sunt niște detalii de parcurs în atingerea obiectivului politic. De aici această răceală de reptilă politică a domnului Ion Iliescu. De asemenea, atitudinea domniei sale este de aceeași natură cu acea care a făcut ca Alexandru Vișinescu să fie condamnat abia la 26 de ani după căderea comunismului și ceilalți 'vișinești' nu au fost condamnați. Unii sunt acum în proces (...) Este vorba de aceeași idee: de ce să mai dezgropăm morții din anii '50, din '89, de ce să mai investigăm ce s-a întâmplat la Mineriade? Este vorba de această conspirație a tăcerii și a trecerii la cală, cum s-ar spune în marinărie, a unor fapte care sunt considerate a nu mai avea relevanță, astăzi, pentru cei care trăim acolo. Ori nu este adevărat.
Tocmai peisajul politic de astăzi, ce vedem în fiecare zi la televizor că se întâmplă cu personajele politice, din România, își are rădăcinile în ce s-a întâmplat în 1989, ce s-a întâmplat în 1990, iunie. Spune domnul Iliescu că au fost sacrificii umane, că Revoluția s-a făcut cu sacrificii. Putem să vorbim de sacrificii până în 22 decembire. Atunci au fost împușcați oameni de către trupe înarmate. După aceea, însă, despre care sacrificii mai vorbim? Nimeni nu știe de ce a trebuit să mai moară majoritatea celor care au murit la Revoluție, dupa 22 decembrie 1989. Nu există nicio justificare", a declarat Cristian Tudor Popescu.
Editorialistul Republica.ro a subliniat faptul că astfel de dosare, precum cel al Revoluției din '89, nu pot fi închise.
"Nu pot, nu o să fiu niciodată de acord cu închiderea acestui dosar. Am fost atunci pe străzi la Revoluție. Era vorba și de confuzie, dar era vorba, în primul rând, de o confuzie întreținută de zile în șir. Astfel de dosare nu pot fi închise niciodată pentru că astfel de evenimente au o influență de neșters, de decenii, dacă nu secole asupra acestei țări", a punctat Cristian Tudor Popescu.
Întrebat dacă afirmațiile lui Iliescu trădează o posibilă temere pe care ar avea-o fostul șef de stat, în contextul în care torționarul Alexandru Vișinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității, Cristian Tudor Popescu a detaliat:
"Nu cred că îl mai sperie așa ceva pe domnul Iliescu. Să zicem că Ion Iliescu ar fi judecat, condamnat și ar ajunge la pușcărie, așa cum a ajuns Vișinescu. Păi o să iasă în timp record. Câte cărți credeți că poate produce Ion Iliescu despre Revoluție în trei luni de zile, ca să iasă din detenție, având în vedere și reducerea pedepsei cu vârsta? Pentru că încă nu a fost abrogată acea prevedere. Este OUG, dar să vedem ce va face Parlamentul. Pe domnul Iliescu nu îl interesează așa ceva. La vârsta dânsului îl mai interesează doar să își mai lustruiască imaginea pentru posteritate".
Ion Iliescu, declarație șocantă despre dosarele Revoluției și Mineriadelor
Fostul președinte Ion Iliescu a susținut joi, referindu-se la dosarele Revoluției și Mineriadei, că CEDO "este alimentată" de oameni din țară, "interesați" în acest sens, și a arătat că îi înțelege pe cei care au avut pierderi la Revoluția din 1989, apreciind că din aceste evenimente trebuie trase învățăminte politice, nu să se "tot plângă morții".
Sursă fotografie: Adevărul.ro