MENIU

Cristian Preda: Teodorovici ar fi vrut să scoată Omanul de pe lista paradisurilor fiscale

<p>Eugen Teodorovici</p>

Europarlamentarul Cristian Preda spune că Eugen Teodorovici ar fi vrut să evite introducerea sultanatului Oman, vizitat recent de Dăncilă, pe „lista neagră” a paradisurilor fiscale, alcătuită de UE. 

”Eugen Teodorovici a încercat să blocheze revizuirea listei cu paradisuri fiscale în Consiliul ECOFIN. A fost blocat de toți ceilalți miniștri. Din informațiile mele, ministrul român voia să evite introducerea pe „lista neagră” a sultanatului Oman, vizitat recent de Dăncilă și unde România a și deschis în noiembrie 2018 o ambasadă. Putem afla oare mai multe de la MAE despre cooperarea cu această țară fără partide politice și unde sultanul e și premier? Sau mai bine căutăm informații la DNA?”, a scris Cristian Preda pe Facebook.

Ce s-a întâmplat la ECOFIN? 

Concret, Eugen Teodorovici a prezidat, așa cum era normal, ședința ECOFIN. Ministrul Finanțelor de la București a declarat înaintea întrunirii că, cel mai probabil, Consiliul va amâna votul.

Potrivit Politico, miniștrii de finanțe din celelalte țări au fost „nedumeriți” de aceste afirmații, deoarece Consiliul convenise, de principiu, asupra listei încă de luni.

Eugen Teodorovici s-a făcut de râs în faţa UE cu lista paradisurilor fiscale 

În final, Eugen Teodorovici a rămas „complet izolat”, potrivit unui oficial ECOFIN, care a discutat lista neagră în spatele ușilor închise. Chiar și Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, „a fost surprins de sprijin”, a declarat un alt oficial pentru Politico.

În cele din urmă, prin votul de marți, numărul țărilor de pe listă a crescut nci la 15. Astfel, lista jurisdicțiilor catalogate drept necooperante cu UE în scopuri fiscale cuprinde: Samoa Americană, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.

Țările de pe această listă ar putea suferi restricții la fondurile europene și investiții de la Banca Europeană de Investiții.

Acuzații la adresa lui Teodorovici veniseră și din partea europarlamentarului Siegfried Mureșan.

”Toți românii trebuie să știe că ministrul Eugen Teodorovici apără paradisurile fiscale.
Mereu când apare un hoț sau un spălător de bani la orizont, miniștrii PSD sar să îl apere.
Nu au apărat și nu vor apăra niciodată poporul român”, a scris Mureșan pe Facebook.

În replică, Teodorovici a declarat miercuri că votul pentru lista paradisurilor a fost unanim. Mai mult, el l-a acuzat pe Mureșan că este colaborator al unor servicii din afara UE.