Cristian Pantazi: A venit vremea ca oamenii de afaceri să intre în politică
"Sentimentul urgentei implicarii oamenilor de afaceri in politica e tot mai acut. Nu doar in Romania, unde mediul de business e sufocat de o clasa politica incompetenta, lipsita de integritate si decuplata de realitate", scrie Cristian Pantazi pe Hotnews.ro.
"O stire din Anglia ne spune ca Alan Sugar, un om de afaceri validat de piata, a demisionat din Partidul Laburist (stinga) pentru ca formatiunea are o orientare anti-business. Tot in Anglia, laburistii au pierdut rusinos alegerile in fata dreptei tocmai pentru ca au revenit la o orientare dura de stinga, cu politici impotriva mediului de afaceri. Romania nu mai are timp de pierdut. Decalajele fata de centrul UE sint prea mari pentru a mai pierde timp cu masuri luate in pripa (vezi declaratia premierului Ponta despre esecul supra-accizei la carburanti), masuri care nu tin cont de realitatea economica, ci doar de calcule de contabili ratati. Mai mult: Romania e intr-o zona fierbinte, unde vulnerabilitatea economica se poate traduce rapid in vulnerabilitate politica si strategica. A spus-o George Maior intr-un interviu recent: spionajul rus e tot mai interesat de informatia politica si economica", scrie jurnalistul Hotnews.ro.
"Acum cred ca e momentul pregatit pentru ca generatia antreprenorilor din anii 90, constructori de afaceri coerente si stabile, sa se implice in politica. Vorbesc despre sutele, miile de oameni de afaceri care au prosperat nu pe spatele statului, ci, mai degraba, in ciuda statului. Antreprenori care au cistigat prin creativitate, perseverenta, seriozitate. Si nu sint putini deloc. Practic, economia acestei tari se sprijina pe ei. Nu, nu va uitati doar in Top 300. Multi dintre ei detesta orice publicitate, dar asta nu ii impiedica sa fie activi in zona de educatie antreprenoriala sau in actiuni de CSR bine tintite local, nu plantari de pomi care se vestejesc intr-un an de la plantare", scrie Cristian Pantazi.
"Cum pot intra in politica oamenii de afaceri? Ei bine, raspunsul tine de ei, aici isi pot pune la munca inventivitatea. Fie pun presiune pe actualele partide sa-i accepte, cu tot cu agenda lor, fie isi pot asuma un proiect nou. Ambele solutii sint grele, dar altfel nu se poate. Clasa politica nu se va reforma singura, nici macar sub presiunea DNA, pentru ca DNA nu poate elimina cauzele raului", scrie jurnalistul.