MENIU

Cristian Diaconescu: „Nimeni nu știe cât va mai dura războiul, dar cu siguranță cel puțin până la toamnă”

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Fostul ministru de Externe consideră că, cel puțin până în toamna acestui an, conflictul din Ucraina nu se va opri. Cristian Diaconescu spune că principala problemă a Federației Ruse este că vrea să fie recunoscută drept putere politică și militară la nivel internațional, însă Occidentului îi va fi greu să treacă peste crimele de război înfăptuite de ruși în invazie.

„În 8 ani au murit cam 22.000 de oameni în diferitele confruntări din regiunile Donbas și Lugansk. A fost creată o stare de beligeranță care a durat 8 ani. În momentul invaziei ruse, trupele s-au dus spre 3 zone: Kiev, Odesa și Donbas. Prin reacția ucrianenilor, practic au obligat Rusia să cedeze cuceriea capitalei Kiev și înlăturarea lui Zelenski de la putere. La Odesa nu au debaracat, dar au rămas concentrați pe zonele pe care le vulnerabilizaseră. Prin închiderea Mării de Azov și a orașului Mariupol tot ce înseamnă cerale și produse siderurgice s-au blocat. Rusia și Ucraina acoperă 35% din consumul internațional de grâu și 67% din cel de floarea soarelui. În prezent, blocada martimă este și în Marea Neagră. Practic, Ucraina nu are ieșire la mare, deci este vorba de o mutare de șah-mat făcută de ruși. În Donețk sunt mulți oameni de origine rusă, deci, prăpădul din Mariupol i-a afectat și pe ei. Ba, chiar s-ar putea spune că etnicii ruși au devenit mai ucrianeni decât ucrainenii. Dar chiar și așa, în situații în care fratele atacă fratele, Moscova tot a intrat cu tancurile peste ucrianeni.

În acest moment, cele 40 de miliarde de dolari înseamnă un ajutor fără precedent din partea SUA către un alt stat. Când se termniă? Greu de spus! Totuși, cel puțin până la toamnă războiul va continua.

Mariupol a căzut, probabil că rușii vor manipula de așa natură încât să apară o forță pro rusă, dar care va fi cumva obligată să câștige capital electoral ucrianean.

Din punct de vedere al politicului, din Federația Rusă lucrurile stau mai prost. Când vedem opinii de la lideri din Rusia, e bine să nu le judecăm după valorile noastre sau cele europene. Important este să nu mai moară oameni.

Există încercări de formule de a opri războiul, dar diplomația nu poate face ceva dacă în teren se trage. Dacă se va gasi o formulă de armistițiu, se poate găsi și o formulă de negociere. Aceasta s-ar putea sa plece de la neutralitatea Ucrainei. Federația Rusă contemplă ideea unui tratat multilateral, prin care Ucriana face parte din UE. Există și varianta unui tratat bazat pe poli de putere, la care rușii achiesează de foarte mult timp. Adică, USA este putere recunoscută pe plan internațional și are acoliții săi, dar în tandem cu Rusia și acoliții săi. Sunt idei care circulă, dar, în meomentul de față s-au adăugat și crimele de război. Și nu cred că occidentalii vor face compormisul de a trece peste crimele de razboi. Totoodată, există și posibilitatea unui conflict înghețat, dar să nu se intre în zona de „nimic nu este convenit, până când totul nu este convenit”, a declarat fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, în emisiunea „Controversat”.