MENIU

Crin Antonescu: "La PNL nu sunt de vină cântăreții, melodia e problema. Trebuie umblat la melodie"

Într-o intervenție telefonică la "Jocuri de Putere", de la Realitatea TV, Crin Antonescu a comentat, pe scurt, rezultatele alegerilor locale. De asemenea, senatorul PNL a dezmințit informațiile potrivit cărora ar dori să revină în politică, subliniind că pentru el "politica e un capitol încheiat".

"În ceea ce privește rezultatele acestor alegeri, unghiul din care pot comenta, permiteți-mi să fiu rezervat, pentru că dacă am stat deoparte în timpul acestei campanii, în toată această perioadă, nu mi se pare corect să comentez eu. Pentru că se poate comenta în două feluri: în tonul oficios, cum se face pe la partide, punând lumina pe aspectele favorabile - spunând că totul e bine și frumos, că sunt și mici nemulțumiri, dar că totul merge bine - ceea ce nu mi-a stat în fire și n-am făcut-o 25 de ani în politică și n-o s-o fac acum- sau printr-o privire critică severă, ceea ce eu consider că nu e normal să fac atâta vreme cât sunt departe și stau deoparte", a explicat senatorul PNL Crin Antonescu, la Realitatea TV.

"Se discută foarte mult, în bună parte din presa românească preocupată de politică despre demisii, se reclamă demisiile actualilor lideri ai PNL. În primul rând, eu nu discut despre demisiile altora. Așa cum ați amintit, în 2014, atunci când partidul în propria sa evaluare și a mea ca președinte atunci și a partidului în acord cu obiectivul asumat - care era 25% -, am obținut un rezultat foarte prost și am demisionat. Mi s-a părut un gest atât de simplu, atât de normal. Atunci, nimeni nu salutat în aceeași presă avidă de demisii normalitatea unui asemenea gest, ci au început speculații - că de ce? dar cine l-a constrâns? ce interese are? - așa încât, având această experiență, vă spun că nu mi se pare anormal ca liderii actuali ai PNL să nu demisioneze. Să luăm cazuri: domnul Vasile Blaga e un om politic care în continuare e performant, cred că la ceeea ce și-a asumat în fruntea partidului și-a făcut datoria cu niște rezultate notabile. Să nu confundăm lucrurile: el a fost mereu om de organizare și de autoritate în interiorul partidului. Și a dovedit din nou că e un lider performant, în opinia mea. Pentru că la nivelul țării, la nivelul organizațiilor care puteau performa în condițiile date, Vasile Blaga, ca lider, a făcut ce putea să facă. El nu a revedincat niciodată rolul de creator de imagine, de prim tenor, de carismatic; e un om practic, un om serios în sensul acesta, care și-a făcut și de data asta datoria. Sincer, nu văd de ce s-ar pune problema demisiei lui Vasile Blaga. Alina Gorghiu e un om tânăr, un om care a s-a străduit, nu a gafat - Alina Gorghiu nu e Zgonea - a făcut ce putea face. Dacă mă întrebați sincer, la PNL nu sunt de vină cântăreții, melodia e problema. Știți că pot fi cântăreți cu voci foarte bune, dar dacă melodia nu le-o pune în valoare nu se vede.

(...) Grozăvirea de azi a domnilor pe care i-ați amintit (PSD, n. red) poate fi trecătoare. Dar cred că un partid care dorește să fie mare trebuie să iasă din provincialismul cumplit. În România se discută numai lucuri de la marginea noastră. Nimic din ceea ce e cu adevărat important, din ce se întâmplă în Europa și care privește și România, nimic nu se discută. Se discută dacă Ponta e pus sau nu la Camera Deputaților sau dacă Zgonea pleacă de acolo sau nu. Apropo de altă demisie pe care mi-am dat-o din fruntea Senatului și care nu a fost înțeleasă nici până acum. Eu mi-am dat demisia - că nu sunt Zgonea - pentru că venisem acolo pe o majoritate care nu mai exista, iar în politică acest lucru se respectă. Asta pot să spun. Și dincolo de faptul că doresc, într-adevăr, ca România să abă o forță politică serioasă, modernă, de dreapta după gustul meu, dincolo de faptul că azi sunt foarte reținut în a face aprecieri despre ce nu a fost bine în această campanie, nu mi se pare corect față de toți oamenii care au muncit - știu că sunt oameni care s-au dedicat, care au reușit -... ce să discutăm foarte mult despre această campanie? A fost o campanie a cărei soartă a fost determinată dinainte de a începe între două partide mari de a nu da șansa electoratului la schimbare și de a-și păstra primarii și unii și alții. PNL a intrat în această înțelegere, dar sigur că PSD a ieșit mai câștigat. Ce alte concluzii avem? Dar totuși, cu actualul leadership al PNL răzbind în tomna fierbinte electorală exact așa cum arată el azi cred că va fi greu și revin la o metaforă: probabil că trebuie umblat la melodie. E o chestiune de compozitor și nu de soliști", a completat senatorul.

CRIN ANTONESCU: "Pentru mine politica e un capitol încheiat"

Referitor la o eventuală revenire a sa în politică, senatorul PNL Crin Antonescu a subliniat că acest lucru este exclus.

"Eu am rezistat cu hotărâre solicitărilor tuturor colegilor dvs. de a comenta actualitatea politică, rezultatele alegerilor și situația PNL-ului. Și încerc să rezist și acum. Dacă intru în acest dialog cu dvs. este pentru a clarifica ideea referitoare la eventuala mea întoarcere, idee care vă aparține. Și fac asta din câteva motive: primul - ca să nu se creadă că este și ideea mea; este ideea dvs. pentru care vă mulțumesc, e o idee apreciativă, însoțită de cuvinte bune, dar pe care nu o împărtășesc. (...) În momentul când am luat niște decizii, le-am luat repede, dar nu înseamnă că au fost pripite; nu au fost niște decizii luate la nervi, la dezamăgire, la oboseală. Pur și simplu în momentul campaniei pentru europarlamentare din 2014, - de aceea am și făcut acel anunț, am subliniat miza care era acolo: asta s-a întâmplat, nu am reușit - am tras concluziile așa cum se trag în politică. Politica, dacă ar fi să o comparăm cu un sport, e un sport foarte dur, cu reguli foarte dure, iar ce pot eu să vă spun în ceea ce mă privește sunt doar două-trei lucruri. Nu mă întorc! Eu  nu am făcut lucrurile în politică cu jumătate de măsură. 25 de ani am data ce am avut mai bun în mine, am tras cât m-a dus capul, cât m-a dus rezistența, iar când s-a terminat, s-a terminat. Nu mă întorc! Cred că pentru toți cei care simt nevoia prezenței mele (...) sunt niște discursuri pe care le-am ținut în acest partid; poate că unii dintre colegii mei le revăd și se gândesc la ce spuneam atunci", a precizat acesta.

"Pentru mine, politica e un capitol încheiat. E un capitol din viața mea pe care l-am parcurs, zic eu, pe o durată rezonabilă - 25 de ani. Capitolul acesta s-a încheiat, ce am putut să fac am făcut, ce nu am putut să fac nu am putut... Pentru mine, personal, vremea mea a trecut, nu mă întorc în politică. Nu am plecat din Parlament sau din partid pentru că asta ar fi folosit unor oameni care nu merită să folosească asta, iar în ceea ce privește Parlamentul e o chestiune la care eu țin măcar formal. Voi încheia un mandat, iar după aceea nu voi mai candida, iar viața mea va avea alte orizonturi decât politica", a adăugat senatorul în cele din urmă.