MENIU

Cozmin Guşă: Liviu Dragnea şi PSD, "în fază critică". "Ce vedem azi e o candidatură a disperării"

"PSD este într-o fază critică", a declarat consultantul politic Cozmin Guşă la Realitatea TV. În opinia sa, "PSD este decoagulat și disperarea alegerilor gen referendum de azi arată singurul mijloc prin care se mai poate prezenta public, și anume prin aceasta capacitate de organizare."

"Ce vedem azi este o candidatură a disperării. Atât PSD cât și Liviu Dragnea sunt într-o fază critică", a declarat Cozmin Guşă, în contextul alegerilor pe care PSD le-a organizat duminică, 11 octombrie.

"PSD este decoagulat și disperarea alegerilor gen referendum de azi arată singurul mijloc prin care se mai poate prezenta public, și anume prin aceasta capacitate de organizare. Și Dragnea este într-o fază critică. Chiar dacă a avut o evoluție consolidată în partid, cum a spus Iliescu, pornind de jos, Dragnea are dezavantajul că nu a avut proiecte de reformă nici în partid, nici la guvernare", a explicat consultantul politic.

În opinia lui Guşă, în momentul de faţă, "PSD luptă pentru surpavieţuirea sa exact cu armamentul din dotare, care îl recomandă. PSD, ca urmaş al Partidului Comunist Român în partea de organizare, nu putea să lupte decât cu un asemenea mesaj de organizare, de secţii de vot, de mobilizare, de reţea, de oameni care există".

"Altfel, dacă stai să te uiţi pe harta avantajelor specifice, azi, PSD nu mai are lideri carismatici precum Adrian Năstase şi Ion Iliescu, azi PSD nu mai are intelectuali de stânga care să îşi asume mesajul partidului. Se fac aceste încercări cu Vasile Dâncu, care am observat că deocamdată nu a acceptat total invitaţia la dans. A acceptat o relaţie apropiată cu Liviu Dragnea şi cu anumiţi lideri de partid, dar se fereşte să îşi amestece brandul extrem de consistent cu năclăiala. Şi atunci, nemaiavând aceste avantaje de lideri carismatici sau intelectuali, şi nici măcar pe al treilea, de tehnocraţi ai statului totalitar aflat în slujba partidului (...), luptă PSD pentru supravieţuirea sa cu aceste manifestări de alegeri ale lui Dragnea care se bazează pe organizare şi pe coagulare”, a spus Guşă

„În mod evident, PSD astăzi este un partid dezideologizat. Nici alte partide de pe scena politică nu mai au ideologie, dar aici este mai dureros pentru că ne-am obişnuit ca, totuşi, PSD să aibă o ideologie care să rezulte într-o doctrină, care să fie votată şi discutată la întâlnirile formale şi informale. La PSD este mai puţin grav, însă, decât la PNL, care chiar nu mai are nimic, chiar pentru faptul că poate să recurgă la populism. Dar din lipsă de lideri carismatici, şi populismul va fi o problemă dacă este să analizăm ce este PSD-ul astăzi", a adăugat consultantul politic.

Referindu-se la actualii lideri ai PSD, Cozmin Guşă a arătat că "nimeni nu mai vorbeşte despre un creuzet de idei" care să ducă la reafirmarea şi consolidarea partidului.

„Creuzetul de idei din care să-şi desluşească drumul pe viitor, de asemenea, nu există. În PSD, astăzi, toţi liderii vorbesc despre supravieţuire personală sau de grup şi nimeni nu mai vorbeşte despre un creuzet de idei care să existe, o dezbatere care să ducă la nişte soluţii în afara salvării personale. Lucrul cel mai grav care se întâmplă în PSD-ul de azi, şi pe care Dragnea şi ai săi nu au avut dorinţa să o scoată la suprafaţă, este această ruptură majoră între Guvern şi partid. Ce nu vrea PSD să recunoască azi e un fapt gravisim pentru un partid politic, dar poate şi pentru o ţară . Faptul că azi guvernează o clientelă politică la nivel de partid – care este clientela Ponta-SIE. Dar nu m-am referit la Serviciul Secret, am folosit o prescurtare de la 'sieşi': Ponta – sieşi", a mai spus Guşă, subliniind că premierul „şi-a pus doar fideli care nu reprezintă masa de partid”.

"Dacă este să fiu corect, în ciuda mesajelor mele extrem de corozive şi contondente despre ce se întâmplă azi în PSD, trebuie să recunosc că azi, în PSD, Dragnea nu avea concurent. PSD a ajuns în forma în care nu mai are lideri la nivel naţional sau la nivel local care să se fi putut bate cu Dragnea", a completat el în cele din urmă.