MENIU

COZMIN GUŞĂ: VICTOR PONTA îşi negociază propriile interese cu marile puteri

COZMIN GUŞĂ: VICTOR PONTA îşi negociază propriile interese cu marile puteri / Foto: MEDIAFAX

În momentul de faţă, România nu mai e respectată, foarte mulţi ne ignoră. Avertismentul a venit din partea consultantului politic Cozmin Guşă. Într-o intervenţie la Realitatea TV, acesta a declarat că, în ultima vreme, se vede tot mai clar cum diferiţi politicieni, în frunte cu şeful Executivului, Victor Ponta, "trădează" ţara, negociindu-şi propriile interese. "Ponta îşi negociază propriile interese cu marile puteri", spune Guşă.

"Din nefericire, în România se emit mereu scheme de supravieţuire. O schemă de supravieţuire pentru politicienii cu complexe, pentru "hrebenciucii cu complexe", cum le spun eu, adică cei proveniţi din protipendada partidului comunist care trebuiau, într-un fel sau altul, să se perpetueze în zona puterii, i-a făcut pe toţi, poate chiar după modelul Hrebenciuc, să acţioneze în acest fel. Dorim să ne salvăm propria piele, reprezentăm România în diverse organisme, de la cele cvasi-banale, la cele de integritate euroatlantică în care suntem reprezentaţi acum şi nouă o să ne meargă bine, dar uităm de ceea ce ar trebui să cerem în folosul statului român, care este un stat care ar trebui să fie extrem de respectat, un stat pe care marile puteri ar trebui să se bazeze ca pe un partener loial, solid, ca pe un partener unde ar fi de dorit să investească mult mai mult decât au făcut-o până acum pentru că acest statut pe care noi îl avem şi pe care l-am tot desenat în termeni geo-politici de atâta timp, respectiv cel de graniţă a Uniunii Europene, respectiv frontieră NATO, să fie ranforsat. Nu poţi să ranforsezi un asemenea statut fără investiţii şi fără interese pentru că noi trăim în capitalism. În capitalism, interesul arătat pentru o anumită entitate e exprimat prin cantitatea de investiţii. În România, investiţiile sunt minore. România, din nefericire, prin grija unor politicieni care au stat la putere mai mult s-a devalizat acest capital naţional decât să fie pus în parteneriate solide care să ne sprijine pe noi să prosperăm şi să prezentăm o marjă mult mai mare de siguranţă pentru partenerii noştri euroatlantici. Ăsta este motivul pentru care am folosit cuvântul "trădare". Îl susţin în continuare", a spus Cozmin Guşă, la Realitatea TV, în emisiunea "Deschide lumea".

Utilizarea unor funcţii şi relaţii în interes personal de către politicieni este o practică des întâlnită şi în alte state, spune Guşă, dar în acele cazuri, se subordonează unui pachet de negociere în sprijinul statului.

"(Utilizarea unor funcţii şi relaţii în interes personal de către politicieni, n.r.) se subordonează întotdeauna unui pachet de negociere în sprijinul statului. Există aceste relaţii de durată, există lobby pentru anumite persoane care dezvoltă relaţii privilegiate cu alte state. (...) Dar niciodată nu subordonau aceste interese private care-i perpetuau la putere decât interesului naţional", a explicat consultantul politic.

"Asta este diferenţa specifică. La noi se uită mereu că dacă ai ajuns la putere nu ai ajuns pentru că ai fost premiant, ai făcut-o pentru că ai fost votat, dar trebuie să înţelegi că atunci când ai fost votat ai fost votat pentru nişte sarcini de serviciu împreună cu responsabilităţile aferente, fiind plătit de către statul român. Nu eşti un premiant al clasei, Victor Ponta, dacă ai ajuns în acea poziţie. Ai putea fi unul dacă mandatul tău de premier va fi unul de succes. La fel ca şi Băsescu. Domnule Băsescu, puteţi să vă faceţi decontul după 10 ani de mandat şi atunci vom vedea dacă aţi fost un premiant al clasei sau un repetent al clasei de politicieni, în funcţie de rezultate. Până atunci, sunteţi un slujbaş al statului român destul de bine plătit. La noi, politicienii confundă asta. Cum se suie cu fizicul pe o anumită funcţie publică, li se pare că li se cuvine. Ei nu înţeleg că trebuie să deservească interesul statului şi apoi, dacă vor reuşi, să-şi facă şi lobby personal. La noi este invers. Cum s-au suit pe o funcţie, încep să-şi facă lobby în interes personal, uitând de obligaţiile care sunt reprezentate de cererile şi nevoile noastre, ale cetăţenilor contribuabili", a mai spus Guşă.

"Ne-am năclăit în baronime. Baronimea ocupă agenda publică, fie că e arestabilă la nivel de DNA, fie că impune din vârful mesei la nivel de guvernare uselistă sau pedelistă şi ne-am dezobişnuit să discutăm despre obligaţiile politicianului în faţa statului şi în faţa ţării. Discutăm doar de drepturile politicianului de fiecare dată şi aroganţa pe care o manifestă conducătorii este direct proporţională cu lipsa noastră de interes de a le cere să servească ceea ce înseamnă interes naţional", adaugă analistul politic.

Solicitat să comenteze reacţiile CSM-ului şi ale ÎCCJ, instituţii care acuză presiuni din partea premierului Victor Ponta asupra Justiţiei, şi să aprecieze dacă Victor Ponta se numără printre politicienii care încearcă să-şi salveze propria integritate în relaţia cu marile puteri, Cozmin Guşă a explicat: "Mi se pare simptomatic pentru degringolada în care azi, state ca România se scaldă, acest fel politic de a acţiona al unui premier din postura de 'prizonier nedeclarat'. Un prizonier nedeclarat are un comportament care subjugă tot ceea ce ţine de el, propriile reacţii. Dacă el mai are la dispoziţie şi un pix cu care semnează fel de fel de decizii, deja trebuie să fim speriaţi. Prizonier poţi să fii atunci când nu-ţi înţelegi bine misiunea, şi atunci eşti prizonierul propriilor gânduri difuze, poţi să fii când deciziile tale depind în mod predominant de ale altora şi nu poţi să-ţi impui voinţa deşi lumea s-ar aştepta de la tine la nişte gesturi de autoritate constructivă. Un prizonier nedeclarat capătă nişte complexe de tip psihiatric la un moment dat şi comportamentul devine foarte ciudat şi pentru analişti. Venind la zona parteneriatelor externe, vă daţi seama cât de vulnerabilă este o ţară în momentul în care aceşti oameni politici sunt depistaţi de către partenerii externi că sunt atât de slabi sau că reacţionează în baza acestui comportament de prizonier nedeclarat. Aici este cheia problemei şi aici ar trebui să ne concentrăm dezbaterea publică la nivelul lui 2014, nu cu mari speranţe, dar cu nişte speranţe că s-ar putea întâmpla ceva. Cred că Victor Ponta este unul dintre politicienii care-şi negociază propria integritate cu marile puteri. Prezenţa sa foarte ciudată la Washington şi întâlnirea cu Joe Biden s-ar putea să fie o astfel de întâmplare".

"Dacă veţi face o analiză a gesturilor fiecărui premier legat de apărarea interesului naţional sau convertirea potenţialului statului român în profit, e foarte simplu să dăm aceste răspunsuri, care dintre aceşti politicieni ne reprezintă şi care se înscriu în acea zonă în care la modul inconştient sau poate conştient, ceea ce este mai grav, realizează aceste acte care devalizează zi după zi potenţialul pe care noi îl avem. Cea mai proastă veste legată de partide va fi în strânsă legătură cu conţinutul listei de europarlamentare. Uitându-vă acolo în următoarea săptămână, lună, o să vă daţi seama dacă cineva chiar îşi propune ca în această campanie sau în viitoarea componenţă a Parlamentului European să contăm, într-o perioadă de criză maximală a proiectului numit Uniunea Europeană, într-o perioadă în care cei foarte bine pregătiţi vor să-şi tragă partea leului. Din această componenţă a listelor o să vedem cine ar putea să aibă o opţiune constructivă, o opţiune perenă pentru viitorul României la prezidenţiale. Cred că joaca s-a terminat şi nu văd soluţii după anul 2014 pentru pseudopoliticienii care se prefac că ar avea autoritate, dar de fapt sunt prizonieri nedeclaraţi", a încheiat Guşă.