MENIU

Cozmin Guşă: "Mass-media a ajuns sub genunchiul broaştei. Audienţele sunt mistificate"

Analistul politic Cozmin Guşă a fost invitatul unei Ediţii Speciale, de la Realitatea TV, alături de jurnalistul Octavian Hoandră, unde a analizat scena politică a ultimilor luni şi a făcut o radiografie a presei româneşti, înainte de începerea campaniei electorale.

Cozmin Guşă a început radiografia făcută presei româneşti înainte de intrarea în campanie electorală prin a spune că, din nefericire, mass-media "a ajuns sub genunchiul broaştei", detaliind cauzele care au dus la starea actuală a presei.

Guşă a explicat: "Există două mari categorii: în prima sunt patronii de presă, iar în cea de-a doua cei care prestează, sau jurnaliştii.

Din nefericire, jurnaliştii sau ce ar trebui să numim astăzi jurnalişti, ziarişti sau analişti, nu mai citesc, nu se mai informează, nu mai aprofundează subiecte. Nu mai dezbat subiecte între ei, nu se mai întâlnesc pentru a ajunge la opinia corectă, schimbând opinii diferite, pe acelaşi subiect.

Ce anume a generat intenţia lui Băsescu de a prezenta presa ca pe o vulnerabilitate? De a introduce chestia asta în Consiliul Suprem de Apărare şi de a veni cu o întreagă presiune doar din presuspunerea că anumiţi patroni, dintre care unul a murit, mă refer la Dinu Patriciu, Dan Voiculescu e la puşcărie, Sorin Ovidiu Vântu nu mai activează.... Acolo a fost o mare revoltă în baza unor excese care au existat. Trebuie să funcţioneze autocenzura în presă, prin organisme prestigioase care se întrunesc şi discută şi se autopenalizează. Nu mai există Clubul Român de Presă, nu mai există audienţe, ci audienţe mistificate, pentru că în funcţie de asta se iau bani şi atunci cei care sunt incomozi sunt prezentanţi cu o audienţă mult mai mică, cei comozi sunt prezentaţi cu audienţă mărită, ca să trăiască şi să îşi ia banii din industria de publicitate...ori asta este o chestie penală şi niciun Parchet nu s-a sesizat în România, să analizeze piaţa media din România, care valorează miliarde şi este măsluită cu abjecţie. Totul se întâmplă în detrimentul acelor companii care plătesc publicitate la televiziuni care de fapt nu au audienţă, dar sunt favorite ca să prezinte audienţă şi consumatorul este, practic, păgubit.

Din cauza faptului că patronii din presă au preferat să joace politic, adică îşi vindeau serviciile unor politicieni, care la rândul lor îşi vindeau semnătura pe anumite documente care creau avantaje comerciale acelor domni.

Nu a fost presa făcută aşa cum ar fi trebuit, natural, normal, să informăm cetăţeanul şi apoi să câştigăm bani. Presa ce este? Vrem să informăm cetăţeanul cu unghiul nostru de vedere, care poate fi subiectiv, facem o anumită audienţă, vin companiile, ne plătesc publicitate, în baza audienţei.....avem un stil, stilul Realitatea, stilul Prima TV, stilul România TV sau stilul Digi.

În România, şi de asta am ajuns aici, patronii de presă....am avut surpriza să văd jurnalişti care nu deschiseseră niciodată un manual elementar de pe domeniul pe care sunt specializaţi. Ei se duc pe teren, relatează ceva ce nu înţeleg, iau nişte lucruri de pe internet...

Nimeni nu prea mai are interes, în redacţii, să recupereze istoria recentă, care istorie recentă ne-ar arăta involuţia noastră. Aşa că se fac tot felul de transmisiuni, de la DNA, de la partide..."Vine Ponta", fără să mai pomenim că în urmă cu şase luni el a plecat de frica furiei mulţimii, huiduit fiind. Spunem doar "Interesant. Vine Ponta după Dragnea", beneficiind de faptul că avem o memorie scurtă a tuturor", a conchis analistul politic.