Cozmin Guşă: O ţară slabă trăieşte în filozofia răului mai mic. Noi suntem o ţară slabă
Consultantul politic Cozmin Guşă a analizat, în emisiunea Ediţie Specială, de la Realitatea TV, alături de jurnalistul Octavian Hoandră, felul în care filozofia "răului mai mic" guvernează România, oferind exemple din istoria recentă a României.
Cozmin Guşă a analizat un fenomen important în istoria recentă a României, "filozofia răului mai mic".
"Fiecare dintre noi, din cei care am mai avut un rol de a comunica oamenilor, am avut supărări sau speranţe. Rareş Bogdan, ca să îl analizăm pe el, a avut o supărare mare pe Victor Ponta şi faptul că Ponta şi ai lui au dinamitat ideea de oameni care pot face ceva şi a avut o speranţă legată de sistemul pe care Klaus Iohannis -pe care el l-a susţinut fără ezitare- l-ar putea impune în România. După ce a văzut că nu reuşeşte, a avut o dezamăgire. Dacă ar fi să mă analizez pe mine, de exemplu, am face o telenovelă de cinci ore.
O ţară slabă trăieşte în filozofia răului mai mic. Noi suntem o ţară slabă. Tot timpul am trăit în filozofia răului mai mic şi a trebuit să alegem mereu răul mai mic. Ni s-a părut că în 2000 Corneliu Vadim Tudor era atât de periculos, încât am ales răul mai mic numit Iliescu. Ni s-a părut atât de periculos Adrian Năstase şi ai săi în 204, încât am ales răul mai mic numit Traian Băsescu. Răul mai mic, care era Mircea Geoană a fost ales în România, dar pentru că şi-a ales anumiţi trădători în afara graniţelor prin votul din afară, a fost bătut de răul din afară şi cu voturile din afară a fost bătut de Traian Băsescu, care şi-a perpetuat încă un mandat...
În 2014 am ales emanatul unui partid care a dovedit că e la fel de nociv ca partidul de stânga, mă refer la domnul Iohannis şi la PNL, care a dovedit că e la fel de nociv ca partidul de stânga şi care nu s-a reformat. Rareş Bogdan a pomenit, în intervenţia lui, că Iohannis a încercat să fie selectiv...într-un mod nu foarte profesionist, după părerea mea. Nu ai ce să vorbeşti de o reformă în partidele conduse de Băsescu sau de Tăriceanu. Nici Băsescu nici Tăriceanu nu au făcut reformă politică niciodată şi faptul că au partide noi nu înseamnă că aceste partide ar fi nişte rezervoare de noi talente, ci înseamnă nişte brelocuri, pe care şi le pun în buzunar pentru că asta este legitimaţia: să ai un breloc ca să intri din nou în politică. Partidele lor sunt ca nişte brelocuri la cingătoarea lor. Pentru că li s-a oferit posibilitatea, lui Băsescu ca preşedinte, lui Tăriceanu ca prim ministru timp de patru ani, să reformeze politic...n-au făcut nimic. Nu au făcut nimic, au generat o clientelă de cea mai joasă speţă care a devalizat România", concluzionează analistul politic.