MENIU

Cozmin Guşă, despre Tel Drum: Se poate deduce rapid unde s-a dus profitul companiei

Consultantul politic Cozmin Guşă a afirmat în cadrul emisiunii Talk News de la Realitatea TV, în ceea ce priveşte cazul Tel Drum, că se poate deduce rapid unde s-a dus profitul companiei şi că ceea ce ne interesează pe noi acum este de ce nu se cercetează acest lucru. 

"Exista bănuiala că fiecare dintre foştii miniştri ai fondurilor europene ascund nişte secrete şi au nişte dovezi asupra unora şi asupra altora care le dă o forţă publică atunci când demit şi să spunem că sunt destul de greu de urnit, dacă nu de ucis. Tocmai în acest sume prezentate constă această complicitate politică. Sigur că se înscrie şi Tel Drum în această complicitate care s-a făcut pe spatele românilor. 20 de milioane de euro sigur că par puţini faţă de miliardul la nivelul întregii ţării. Dar cine ştie de câte ori s-a făcut asta inclusiv pentru Tel Drum sau pentru alte firme şi erau bani foarte serioşi. Asta este o minciună pe care guvernele au perpetuat-o, pe care miniştri ai dezvoltării în complicitate cu cei ai fondurilor europene de fiecare dată au negociat-o, în funcţie de partide fie că erau la putere, fie că erau în opoziţie. Şi asta este o mostră de stat paralel. Dacă tot stăm să teoretizăm şi premierul Tudose nu înţelege conceptul, am înţeles pe care i l-a dat lui Dragnea. Asta este o mostră de stat paralel, aceste miliarde şi multe altele în mod concert, care s-au scurt din bugetul statului român în beneficiul unora sau altora în baza unor nereguli şi a unor standarde care nu au fost respectate", a explicat Cozmin Guşă.

Acesta a mai spus că de când a început scandalul Tel Drum s-a întâlnit cu fel de oameni şi cei care erau intelectuali sigur că nu ştiau ce înseamnă o societate cu acţiuni la purtător şi de ce ar fi atât de mare filosofie să vezi care este beneficiarul profitului.

"Dacă cineva şi-ar da puţin silinţa, puţin, puţin, un procuror sau un economist, ar deduce foarte repede în ce buzunare s-au scurs profiturile de zeci, dacă nu sute, de milioane de euro de la înfiinţarea firmei Tel Drum chiar către nişte acţionari care au aceste acţiuni la purtător, adică în buzunar sau într-un seif, pentru că şmecheria acţiunilor la purtător este următoarea: eu devin proprietar dacă cineva se întâlneşte cu mine, îmi dă acţiunile şi eu semnez pe ele şi devin ale mele. Nu mai trebuie să fie în faţa notarului şi nu se raportează. Iar atunci un domn dacă şi-a predat acţiunile unuia înseamnă că nu mai sunt ale lui. Acel cineva când a semnat pe ele devin ale lui, una la mână. Doi la mână, nu se poate ţine nicio adunarea generală a acţionarilor dacă acele acţiuni nu sunt la sediul societăţii în acel moment în baza căruia se distribuie dividendele dacă societatea are profit sau se iau decizii de strategie economică", a detaliat consultantul politic.

"Circuitul banilor este foarte uşor de dedus. Ceea ce mă face pe mine să cred este că nu se doreşte să se caute atât de mult acest circuit al banilor în societatea Tel Drum. Dacă cineva ar căuta ori ar trebuie să găsească zeci de milioane în contul cuiva sau din contul cuiva banii aceia să zboare în altă parte, dacă tot căutăm beneficiarii profiturilor imense realizate pe baza investiţiilor din banii cetăţenilor ale unora care puteau să decidă acele investiţii. Vorbim aşadar de o societate a baronilor, nu are rost să ne punem întrebări. Ce ne interesază în acest moment când de uşor este să identifici beneficiarii profiturilor este de ce nu se cercetează dacă este atât de uşor sau poate s-a cercetat şi nu ştim noi şi vom vedea în episoadele următoare ale telenovelei Tel Drum", a încheiat Cozmin Guşă.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă Liviu Dragnea Tel Drum