Cozmin Guşă, despre summitul NATO: Se factualizează din nou separarea lumilor
Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat la Realitatea TV deciziile luate la summitul NATO abia încheiat în Ţara Galilor, observând că momentul 5 septembrie marchează o nouă separare a lumilor.
"Fără să exagerez prea mult, mai ales pentru generația celor sub 40 de ani este un moment istoric în viața publică, pentru că odată cu această întâlnire NATO se factualizează din nou separarea lumilor. Noi care suntem trecuți de 40 de ani am experimentat în perioada de adolescentă ceea ce înseamnă un război rece și o separare a lumilor, care atunci s-a făcut între considerente ideologice între blocul sovietic comunist și același bloc euroatlantic care era mai redus decât astăzi. Din acest motiv, această zi de 5 septembrie, care nu a înregistrat niște decizii fundamental diferite de ceea ce ne așteptam, a factualizat în plan formal ceea ce era de factualizat.
Suntem mai multe planuri de discuții, şi l-am auzit pe Dan Duca invocând aparatența ideatică mult prea mare la Fukuyama (Francis, politolog, n.r.), l-aș adăuga și pe Brzezinski (Zbigniew, fost consilier de securitate al preşedintelui SUA, n.r.), nişte geopoliticieni uşor desueţi pe baza cărora SUA a luat deciziile asupra acestui flanc destul de slăbit, care cuprinde şi Polonia și România în egală măsură. Pentru că ceea ce pierde România în planul potențialului, câștigă foarte mult datorită poziției geopolitice. Deci din punct de vedere geopolitic s-a demarcat un teritoriu, s-a revigorat o stare de tip-război rece, însă care este hrănită ideatic de cu totul alte idei şi valori. În mod evident, azi vorbim de un euroatlantism vs. euroasiatism, dar în același timp vorbim de un sistem bazat pe democrația liberală vs. un sistem bazat pe autoritarism, iar aici nu trebuie să ne uitam la Rusia ne putem uita și la China, India, la tot ce înseamnă Eurasia. Din punct de vedere militar, se vor potenția două blocuri militare: NATO, care tocma se reinventează și organizația de la Shanghai, care grupează militar axa China-Rusia, plus alte state satelizate sau care vor fi satelizate în perioada următoare.
Asistăm la un război latent, şi asta am spus-o la Realitatea încă din vremea când alții se preocupau să mănânce popcorn la televizor, iar acest război va avea un aspect preponderent geo-economic, greu de perceput pentru cetățeni, de exemplu criza legumelor care nu au mai putut fi exportate din UE către piața Rusiei și au invadat piețe ca România, omorând pe jumătate producătorii români care vor fi nevoiți să își vândă legumele la subpreț. Un război geo-economic din care România a început să sufere. Există şi aspectele din domeniul cibernetic-IT, care ne lasă cu consecințe imediat măsurabile atât în planul de inteligence, cât și în planul economic", a declarat Cozmin Guşă la Realitatea TV.
Consultantul politic crede că acordul de încetare a focului din Ucraina aduce în discuţie un actor neluat în seamă astăzi: Germania.
"Acordul de încetare a focului ne arată că în Ucraina jocul continuă să fie sofisticat și aduce în discuție un actor neluat în seamă astăzi: Germania care este liderul de facto al Europei, cu o relaționare ultra-solidă cu MOscova și cu un interes explicit, inclusiv în Ucraina. Germania va face mișcări în perioada următoare, înclusiv electorale în România până la mișcări geo-ecomomice pe care doar Germania este în stare astăzi și le poate face mai mult ca Rusia. Situația nu este atât de roz, acolo la Summitul NATO, unde zâmbește toată lumea.
Dacă adăugăm la acest joc duplicitar explicit al Germaniei, dar asta e politica, pe lângă acest joc duplicitar al Germaniei, intervine și jocul extrem de interesat al Turciei care și construiește punți comerciale extrem de solide cu Germania și China", a spus Guşă.