MENIU

Cozmin Guşă: "Dacă ne uităm la oferta politică ne dăm seama că suntem într-un colaps total"

<p>Cozmin Gușă </p>

Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, analistul politic Cozmin Gușă spune că Dacian Cioloș își împarte prestigiul de prim-ministru între PNL și USR, dar nu reușește să mulțumească niciunul dintre cele două partide. Analistul subliniază că, din punctul său de vedere, frauda la alegerile parlamentare va fi majoră, în detrimentul partidelor noi și în avantajul structurilor vechi, prăfuite, care vor ști să-și asimileze voturi care nu li se cuvin. Guşă mai observă că există o lipsă de ofertă electorală, pe scena politică, fapt ce duce la un colaps total.

Cozmin Gușă spune, pentru Evenimentul Zilei, că analizarea ofertei politice în actuala campanie electorală arată că "suntem într-un colaps total".

"Stăm prost astăzi. Spre deosebire de alte alegeri nu avem vectori consolidați din punct de vedere profesional și nici politic. Spre exemplu, dacă la PSD avem vectori consolidați politic de la Liviu Dragnea în jos, structura în sine, ei nu sunt consolidați profesional. Mă uitam la o dezbatere de-a lor, din acum câteva zile, și comparam masa de prezidiu și felul în care s-au educat profesional cei care stăteau acolo cu masa de prezidiu din urmă cu 15-16 ani, când eram eu secretar general al PSD. Atunci, lângă mine erau Adrian Năstase, Ioan Rus, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ioan Mircea Pașcu, Florin Georgescu, Nicolae Văcăroiu, Mihai Tănăsescu, chiar și Viorel Hrebenciuc. La nivel de expertiză, dacă este să comparăm ce putea să ofere PSD-ul atunci și ce oferă astăzi ne îngrozim, iar oferta este direct proporțională cu involuția României. Dar și mai tare te poți enerva când te uiți la partea cealaltă, la liberali, și îți dai seama că, în afară de un Florin Câțu, foarte timid, și care nu are știința să-și impună părerea, n-ai cu cine. -Altfel spus, oferta politică nu este dublată de prestigiu profesional... -Cu de-alte Teodorovici și alții de pe la PSD, cu lipsa de oferă a PNL-ului și cu alți scandalagii, gen Lucian Isar, care din spate incearcă să împingă treburile într-o direcție favorabilă familiei sale, ne dăm seama că suntem într-un colaps total", spune Gușă.

"Cu de-alte Teodorovici și alții de pe la PSD, cu lipsa de oferă a PNL-ului  și cu alți scandalagii, gen Lucian Isar, care din spate incearcă să împingă treburile într-o direcție favorabilă familiei sale, ne dăm seama că suntem într-un colaps total", completează analistul politic. 

Referitor la USR, Gușă crede că este vorba despre un foc de paie. "Motivul de formă este lipsa liderilor: Nicușor Dan nu are nici alură, nici conținut de lider politic. Ca să nu mai vorbesc deapre Clotilde Armand, care nu are decât formă, dar o formă care nu poate să inspire un electorat destul de pretențios. Electoratul  nehotărât este pretențios, că de aia nu merge la vot și șansa USR-ului era să se adreseze lui. Doamna Armand este mult sub radarul acestui electorat. Și alți lideri nu au. Nu au lideri, deci nu au locomotivă electorală. Dacian Cioloș își împarte prestigiul de prim-ministru între PNL și  USR, dar nu reușește să satisfacă pe niciuna dintre doamnele de dreapta. Nici pe Alina Gorghiu, nici pe Clotilde Armand", spune analistul.

,,Cei de la ALDE, care apără doar corupția, neinsistând pe partea profesională, ar avea câțiva oameni care se mai pricep pe-acolo, dar ei își apără doar imaginea lor. Și uite așa ajungem la PMP, unde vorbește doar Traian Băsescu, și s-a terminat lista. Pentru că la UDMR există spaima pragului electoral și toți se mobilizează cu mesaje mincinoase, doar ca să le mai spună încă o dată ungurilor cât de tare sunt în pericol cu pierderea identității lor și așa mai departe'', mai spune analistul.

,,În partea cealaltă sunt românii verzi, care nu au soluții de guvernare sau de administrare, fie că se numesc PRU, PRM sau Alinața Națională. Ei ar fi putut să devină o găselniță de campanie doar dacă ar fi avut înțelepciunea să-și unească eforturile sub o umbreră politică bine finanțată - și mă gândesc la PRU, unde e Sebastian  Ghiță și poate să finanțeze -, și să încerce trecerea pragului în felul acesta, cu un scor, dacă s-ar fi unit, între 8-10%. Așa, o să-și împartă sărăcia, nevoile și neamul cu scoruri până în pragul electoral. Și nu reprezintă nici un contrabalans la UDMR, adică o mișcare naționalistă de sens invers. Pentru că și mișcarea UDMR este tot o mișcare naționalistă, dar care fructifică spaimele maghiarilor că ar putea să fie asimilați total'', apreciază Gușă.

Cozmin Gușă se arată dezamăgit de premierul Dacian Cioloș despre care spune că uzează mult prea mult pe gesturi de imagine gratuită

"E și simplu și complicat. Sub o aparență a simplității, a modestiei sau a corectitudinii, ascunde lucruri îmbârligate și se poate ghici în spatele acestei imagini o anumită serie de contorsiuni profesionale sau personale pe care el le suferă ca om, ca individ, ca profesionist. Mi-e greu să-l clasez undeva. Uzează mult prea mult pe gesturi de imagine gratuită, cum ar fi mersul în vizită oficială cu o cursă de linie, la clasa Economic, care este o exagerare inutilă pentru un prim-ministru de talia unei țări ca România. Sau vizita oficială în China, la bordul Turkish Airlines,  de nu mai știau chinezii ce țară e România, fosta lor parteneră puternică din Europa. Sau apariția în gecuțe de-astea de fâș, care se găsesc la orice colț de stradă, ca să sugereze modestia, în condițiile în care el nu este un om sărac, ci un om care a câștigat foarte mult timp, foarte mulți bani. Aceste falseturi pe care le văd la nivelul lui Dacian Cioloș, mie, ca observator, și ca mine or fi mulți, îmi sugerează o anumită nesinceritate a demersului. Asta pe lângă timiditatea de a-și asuma un parcurs politic pe care el îl arată. Ambele  - falseturile și timiditatea – vin în dezavantajul  său de a fi nominalizat pentru că și jocul internațional s-a complicat. Jocul lui Cioloș era bun atâta timp cât era posibil ca prim-ministrul să fie sugerat din alte cancelarii", spune analistul.

Despre Liviu Dragnea, Gușă crede că acesta se află într-o perioadă mai responsabilă a vieții lui.

"Eu îl văd într-o perioadă mai responsabilă a vieții lui. Îl cunosc din 2001 și l-am văzut și în fazele lui de fecior politic. Chiar eu i-am semnat carnetul de partid în iunie 2001, venea de la PD. Este un om cu necazuri în spate, cu o condamnare cu suspendare, cu o perspectivă de o nouă condamnare cu suspendare într-un alt dosar și joacă o carte de totul sau nimic. Despre Liviu Dragnea o să pot să spun mai multe în momentul în care o să văd care va fi decizia sa, pentru că va fi a sa, legată de viitorul prim-ministru", spune Gușă.

Gușă crede că frauda la alegerile parlamentare va fi majoră și că va fi în detrimentul partidelor noi și în avantajul structurilor vechi, prăfuite, care vor ști să-și asimileze voturi care nu li se cuvin.

"Cu toate camerele de luat vederi, cu toate măsurile care se vor lua, frauda va fi majoră și va fi o fraudă în detrimentul partidelor noi și în avantajul structurilor vechi, prăfuite, dar cu reprezentanți peste tot, care vor ști să-și asimileze voturi care nu li se cuvin. Toate alegerile au fost fraudate mai mult sau mai puțin. Fraudarea lor va fi mai spectaculoasă anul acesta pentru că avem mai multe formațiuni politice decât oricând, care se zbat la acel prag electoral de 5%", spune analistul. 

Pe de altă parte, îl consideră o variantă de luat în calcul, pentru funcţia de şef al guvernului, pe europarlamentarul Sorin Moisă. Cozmin Guşă a caracterizat-o şi pe Gabriela Firea, într-un cuvânt, şi anume: incertă.

,,România este într-o involuţie accentuată, iar românii folosesc acceleraţi şi când merg la vale" mai spune consultantul politic Cozmin Guşă.

Interviul, pe larg, în Evz.ro

Mai multe articole despre:
măsuri Cozmin Guşă anunţ decizii