MENIU

Cozmin Guşă, despre logica jocului UDMR. Cine câştigă din demisia lui Hunor

<p>Cozmin Guşă</p>

Deciza lui Kelemen Hunor de a demisiona din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier este un simplu joc politic prin care atât liderul maghiar, cât şi premierul Victor Ponta vor avea de câştigat. Aprecierile au fost făcute de consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

"Explicaţiile pe care ni le-a dat Kelemen Hunor nu prea contează din două puncte de vedere: în primul rând, ele sunt menite să ascundă adevărul, care este unul cu totul pragmatic. În al doilea rând, Hunor Kelemen nu este un preşedinte autentic al UDMR. Lui i s-a dat în chirie postul. Dacă o să analizaţi declaraţia lui Verestoy Attila din această dimineaţă, care-i trasa exact ceea ce trebuie să facă, o să vă daţi seama de acest lucru, că UDMR e, ca orice partid din România care se respectă, o grupare de interese personale: oameni care doresc să-şi perpetueze funcţia, puterea, şi fac asta pe spatele minorităţii maghiare din România care, la fiecare rând de alegeri trebuie să arate că UDMR are putere votându-i. Sunt două părţi în a explica acest joc. Prima parte este o parte foarte serioasă, care are caracter geopolitic şi care, aşa cum spuneam şi aseară, a decis la începutul anilor '90 şi a rămas valabilă în continuare, respectiv influenţa liderilor minorităţii maghiare în stabilizarea situaţiei interetnice din România, joc care rămâne valabil. A doua parte e una total neserioasă şi e un joc electoral între UDMR şi Ponta, foarte transparent, foarte vizibil, s-au cam încurcat în nădragi. Pentru că, să zici că pleci de la guvernare, să nu se rezolve nimic, să nu mai pleci, dar să plece deţinătorul unui portofoliu care e şi viceprim ministru şi preşedintele formaţiunii fără să i se reproşeze nimic din punct de vedere administrativ sigur că nu are nicio logică", a spus Cozmin Guşă.

"Ce se întâmplă e evident: Ponta poate să arate puţin ardelenilor că îi pasă, dar ardelenii n-o să-l creadă prea mult timp. Va mai juca o dată această scenetă cu ocazia dezbaterilor din Parlament şi, în oglindă, şi Kelemen, rămânând la guvernare cu toate resursele guvernării la dispoziţie, o să poată să arate minorităţii maghiare că el este îngrijorat şi că doreşte să lupte până la ultima suflare pentru ca să păstreze unele avantaje ale minorităţii maghiare. Totul e un joc extrem de pragmatic prin care liderii UDMR rămân cu portofolii, surse de finanţare a afacerilor şi pentru campania electorală", explică Guşă.

În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia Kelemen Hunor ar urma să fie candidatul Uniunii la prezidenţiale, Guşă a declarat că aceasta este foarte posibilă.  

"Informatia e credibilă, nu existau decât doi candidaţi posibili în acest moment, sau candidează preşedintele în funcţie, sau candidează Frunda. Aceste candidaturi cvasi-inutile pentru comunitatea maghiară, pentru că ştim că nu va ajunge vreodată vreun lider UDMR în turul 2, nu sunt decât tot pentru a servi interesele politice ale UDMR şi a-şi negocia o prezenţă mai bună în interiorul guvernării cu voturile pe care le-ar promite că le dă în turul 2", a explicat Guşă.

"Auzind cuvântul 'compromis' între Kelemen şi Ponta putem să deducem foarte bine că voturile în turul 2 vor merge către candidatul PSD, Victor Ponta, care deja şi-a luat în serios rolul. Am asistat la o scenetă foarte prost pusă în scenă, în care UDMR a părut că se încordează, apoi s-a înmuiat. Deocamdată, nimeni n-a câştigat nimic", încheie consultantul politic.