MENIU

Cozmin Gușă: Culisele ROTATIVEI. De la frica de Rareș Bogdan la păstrarea lui Grindeanu. Doi indezirabili pentru Ciolacu

PSD și PNL sunt frământate serios în această perioadă de luptele interne ce vizează schimbarea portofoliilor și a miniștrilor, iar UDMR trăiește politic extrem de incomod, deoarece este luată în calcul eliminarea formațiunii de la guvernare. Un editorial semnat Cozmin Gușă. 

La PNL se consideră că plecarea lui Ciucă la președinția Senatului îl va lăsa fără autoritate efectivă în partid, iar în aceste condiții a revenit scenariul în care Ciucă să rămână în Guvern ca viceprim-ministru, preluând însă și un portofoliu puternic, de tip Armată sau Interne. Lucian Bode n-ar avea probleme cu păstrarea poziției de la MAI, însă Iohannis l-a condiționat cu rezolvarea în justiție a situației generate de acuzațiile de plagiat (treabă extrem de dificilă, deoarece este dependentă de justiția de la Cluj, acolo unde domină azi Florian Coldea, cel care i-a generat și problemele cu plagiatul). Cea mai mare agitație este iscată de gruparea europarlamentarilor de la Bruxelles, care dorește să-i impună pe Rareș Bogdan și Dan Motreanu în echipa guvernamentală. Prin suportul inclusiv a lui Vasile Blaga și Ilie Bolojan această grupare a dobândit influență mare în PNL, iar ofensiva mediatică a lui Bogdan le-a sporit anvergura publică. Alina Gorghiu vrea la Externe, iar protectorii ei vor susține tabăra care garantează funcția Alinei. Sebastian Burduja dorește să se mute la Finanțe, însă legăturile cu chinezii mijlocite de către un vechi pedelist, protector al său, i-au minat poziționarea în fața americanilor, ce nu l-ar mai dori nici măcar la Digitalizare. Iohannis, atent la semnalele SUA, a avansat deja numele lui Cosmin Marinescu ca viitor ministru de finanțe. Virgil Popescu este indezirabil pentru Ciolacu, ce-a anunțat acest lucru în interiorul coaliției, pomenindu-l și pe celălalt indezirabil, Eduard Novak de la UDMR. În cursa internă din PNL pentru Energie s-a înscris deocamdată doar Cristian Bușoi, ce nu și-a rezolvat încă problemele cu Qatarul.

La PSD situația nu pare atât de agitată ca la PNL, preocuparea lor fiind să mențină portofoliul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu, lucru cu care Ciucă a fost de acord deja, dar nu poate impune această soluție în rândul liberalilor. Așa s-a ajuns la soluția eliminării UDMR de la guvernare, sub pretextul viitorului joc suveranist al Coaliției, de fapt din nevoia de a elibera portofoliile de la Dezvoltare și Mediu, ce să fie date PNL pentru a compensa pierderea Transporturilor. Mihai Tudose este dorit la Economie în locul inexistentului Spătaru. Ministrul ce se agită cel mai tare este cel cu cele mai slabe rezultate, Adrian Câciu, ce forțează în mod disperat o soluție pentru sine, condiționând entitățile din subordine în scopul sprijinirii sale, lucru ce generează perturbări grave în activitatea guvernului. Gruparea lui Vasile Dâncu nu va obține nimic la rotativă, liderii PSD fiind nedumeriți de negocierile cu micile partide suveraniste pe care fostul ministru de la apărare le-a inițiat în ultima vreme, respectiv de inițiativa legislativă cu CSA Steaua. Gabriela Firea își va păstra portofoliul de la Familie, dar nu este sigură de susținerea PSD pentru candidatura la Primăria București, ea fiind așezată în scenariul perdant de ciorbă reîncălzită. Acesta e motivul pentru care Florentin Pandele încearcă să-i construiască un vehicul electoral pentru 2024, fiind inițiate negocieri în prima fază cu PPUSL și AUR.

UDMR nu-și schimbă miniștri dacă rămâne la guvernare, cu excepția lui Eduard Novak, ce este blamat public de lumea sportului românesc. Soluția eliminării UDMR din Guvern agită mult Budapesta, însă Viktor Orban nu are pârghii eficiente pentru a influența treburile la București, americanii fiind și ei extrem de atenți la posibilele presiuni subterane.

Acesta este tabloul momentului în interiorul Coaliției și prin prisma acestor situații trebuie să pricepeți viitoarele acțiuni și declarații din lunile următoare.

Mai multe articole despre:
cozmin gusa rotativa