MENIU

Guşă: Cei patru "muschetari ai neputinţei" din PSD au dus partidul în starea deplorabilă de azi

Consultantul politic Cozmin Guşă a catalogat starea actuală a PSD ca fiind "deplorabilă". Totul a fost provocat de cei patru "muschetari ai neputinţei politice" - Adrian Năstase, Ion Iliescu, Mircea Geoană şi Victor Ponta, care au făcut ca Liviu Dragnea să nu aibă azi contracandidat la șefia partidului.

Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, Cozmin Guşă a explicat că situaţia în care se află PSD în momentul de faţă a luat naştere din cauza "defectelor personajelor majore ale preşedinţilor" partidului.

Este vorba despre Adrian Năstase, Ion Iliescu, Mircea Geoană şi Victor Ponta, pe care consultantul politic i-a caracterizat drept "muschetari ai neputinţei politice".

Sub conducerea acestora, cel mai important partid de stânga a ajuns azi în formula în care nu mai are lideri naționali sau județeni care să se poată bate cu Liviu Dragnea.

Cozmin Guşă: Liviu Dragnea şi PSD, "în fază critică". "Ce vedem azi e o candidatură a disperării"

În opinia lui Guşă, "Ion Iliescu nu a putut fi un lider autentic pentru că a avut păcatul originar al trădării. L-a trădat şi a asistat la împuşcarea lui Nicolae Ceauşescu, binefăcătorul lui din partid". De asemenea, "defectele personale alui lui Iliescu l-au împiedicat să dezvolte şi modernizeze structura partidului. Iliescu manifestă o lăcomie de putere care îl recomandăp ca pe un lider capabil să modernizeze o structură", apreciază consultantul politic.

"Năstase ar fi putut fi cel mai pregătit lider al PSD", consideră Cozmin Guşă, însă parcursul său politic a fost "minat" de "nişte defecte în plan personal".

"Complexul tătucului l-au făcut să accepte tutela lui Iliescu. Acest complex l-a făcut săp nu acţioneze cu multă rigurozitate şi să elimine din partid toate reminiscenţele iliesciene. (...) Lăcomia, care nu a fost doar de putere, ci şi de altă natură l-a transformat în victimă. (...) Victima unui PSD care, după ce a pierdut alegerile împotriva lui Traian Băsescu, în 2004, a acţionat ca o haită. O haită care să îşi apere hălcile de putere şi să sacrifice fără regret liderii. Acest reflex de haită s-a manifestat până la epoca lui Ponta", a explicat consultantul politic.

Alegeri ca pe vremea lui Ceaușescu la PSD: Dragnea, candidat unic la șefia partidului

În ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană, Cozmin Guşă a arătat că, "odată cu alegerea sa, marele lui merit a fost cel de anulare a unanimităţii".

"Mircea Geoană a reuşit să se definească la început ca un lider. Ce nu a înţeles el, a fost că nu şi-a dorit să consolideze o echipă. (...) Folosirea baronilor în interes personal a însemnat lipsa unei echipe şi scăderea forţie partidului. Trădarea lui Mircea Geoană a fost semnul ieşirii sale din politică pe modelul Adrian Năstase. PSD şi-a păstrat reflexul de haită, în care nu a mai ţinut cont de meritele pe care le-a avut Mircea Geoană pentru ei şi l-au preferat pe Victor Ponta, care până în urmă cu 2-3 săptămâni din februarie 2010 era liderul cu acte al UNPR-ului lui Gabriel Oprea".

În fine, "al patrulea 'muschetar al neputinței' este Victor Ponta", a declarat Cozmin Guşă. "Ponta a profitat de inconștiența partidului legat de capacitatea sa a consolida partidul și de a-l moderniza. Din poziția de șef al partidului, Victor Ponta nu s-a gândit decât la promovarea unei clientele personale, s-a rupt de partid, dar partidul era deja mult prea slab ca să-i pună probleme. Și-a rezolvat această ruptură prin diverse strategii de primadonă, inclusiv că le arăta din când în când celorlalți legăturile sale pe linia Moscova-Beijing și mai nou Ankara. Ușor partidul a diminuat ca forță sub conducerea lui Ponta, a lăsat un PSD fără reflexe, decimat de DNA. Într-un cuvânt, Ponta i-a folosit pe baroni și i-a dat la câini", a conchis consultantul politic.