Cozmin Gușă: Suntem în fața unei toamne politice fără proiect. Declinul instituțional, la apogeu
Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, marți seară, în cadrul unei "Ediții Speciale", la Realitatea TV, că societatea românească s-a transformat galopant, în ultimii 20 de ani, fără un proiect, ceea ce indică și modul în care se va desfășura toamna politică, în condițiile în care"declinul instituțional în care ne aflăm de atâta timp" a ajuns la apogeu. În acest context, Cozmin Gușă a criticat lipsa de reacție a instituțiilor statului și a electoratului față de modul în care premierul Victor Ponta a ales să guverneze țara, referindu-se și la măririle de salariu, pentru medici, care, în viziunea sa, au fost promise "într-un fel electoral, bombastic".
"Ca să fac apel la experiența pe care am acumulat-o și ca să trec peste acest moment neplăcut, pentru că nu sunt obișnuit să fiu lăudat și nici nu îmi place să primesc cadouri, o să zic în felul următor: am făcut presă când presa era baronizată și am putut să mă remarc destul de puțin, în acele vremuri. Am trecut în politică în momentul în care politica începea să se baronzizeze și eforturile pe care le-am făcut s-au dovedit totul insuficiente în fața avalanșei baronilor. Am ajuns iar în zona de presă, în aceste momente în care opinia contează din ce în ce mai puțin. Sunt foarte puțini ziariști de conștiință, talentați, care mai scriu ceea ce gândesc, capitalul național responsabil aproape a dispărut din zona mass-media, la nivel de investiții de anvergură. Cred că am fost contra-curentului cam de fiecare dată și eșecurile pe care mi le reproșez doar mie, pe care le-am avut în finalizarea proiectelor, se datorează acestor lucruri de conjunctură. Societatea românească s-a transformat galopant, dar mai mult s-a trasformat în ultimii 20 de ani, de când o știu eu bine, fără proiect. Problema nu e să te dezvolți într-un ritm galopant dacă o faci pe baza unui proiect. Nu a existat acel proiect", a spus Cozmin Gușă.
În acest sens, consultantul politic a criticat măririle de salariu, ca cea anunțată de premierul Victor Ponta, marți, în ceea ce îi privește pe medici, care nu urmează o logică, mai ales "într-o economie care nu performează sănătos".
"Astăzi suntem în fața unei toamne politice care pare și aceasta fără proiect. Declinul instituțional în care ne aflăm de atâta timp, astăzi, se află la un apogeu. Suntem după o vară în care nu am avut prim-ministru, care se întoarce dintr-odată ca un nou-născut și vorbește nonșalant despre măriri de salariu, care nu se fac în baza unui proiect pe termen lung și se face într-un fel electoral, bombastic, nu că nu ar fi necesare măririle de salarii, dar ele trebuie să urmeze o logică într-o economie care nu performează sănătos. Economia noastră performează într-un ritm de conjunctură, nu a fost administrată conform unui proiect (...) Declinul instituțional care, astăzi, se vede în perpetuarea la putere a unor oameni care se dovedesc inutili, în fapt. Victor Ponta a plecat și nu a simțit nimeni că a plecat", a adăugat Cozmin Gușă.
În viziunea sa, "problema nu e Ponta", ci "este legată de restul instituțiilor statului care nu iau atitudine", în contextul în care electoratul, "venind după un ciclu electoral", întotdeauna cade "într-o letargie".
"Ponta vrea putere, Ponta minte, Ponta se ține cu ghereele de absolut orice. Problema nu e el. El poate să spună 'ăsta sunt eu, sunt nesimțit, dar sunt legitim'. Problema este legată de restul instituțiilor statului care nu iau atitudine. Cetățenii nici măcar nu resimt asta pentru că cetățenii, venind după un ciclu electoral, ei întotdeauna cad într-o letargie. Fițele astea ale lui Ponta, care sunt chiar scârboase, ele nu mai deranjează populația, pentru că populația nu mai are radar, nu mai are speranță de la Victor Ponta.
El e încă unul dintre tinerii care au dezamăgit, unul dintre tinerii ariviști care au ajuns la putere cu sprijinul tuturor și acolo au guvernat pentru familiile lor. Această anormalitate de premier, descăunat de la partid, înconjurat de dosare penale, a cărui familie e anchetată și el rămâne în funcție, doar cu o singură chemare de a pleca acolo din partea președintelui, o chemare care nu a fost dublată de o acțiune, deocamdată. Președintele poate să și trebuie să radiografieze anormalitatea care l-a pus în postura de a face un gest radical. Un președinte în momentul în care cere o atitudine corectă trebuie să pună în spatele acestei afirmații și o argumentație", a explicat Cozmin Gușă.
Consultantul politic consideră că partidele nu au avut "radar" pentru Victor Ponta, cum nu au avut nici pentru Traian Băsescu.
"Victor Ponta a fost un lider butaforic. Dădea bine in imagine, dar în interior nu găsești nimic, dorința de a face bine comunității, de a-ți folosi expertiza în favoarea societății. E clar că partidele nu au avut radar, cum nu au avut nici pentru Băsescu. Băsescu a fost folosit de acea structură pragmatică PDL. Ei l-au văzut cum e. Cu toții știau că lui Traian Băsescu nu îi pasă de oameni. Eu cred că am fost naivul de serviciu", a mai spus Cozmin Gușă.
În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, consultantul politic a ținut să precizeze faptul că un lucru bun pe care l-a făcut șeful statului "este această echidistanță politică".
"Cred că facem o greșeală dacă discutăm despre Klaus Iohannis, în contextul liberalilor. Un lucru bun pe care l-a făcut Klaus Iohannis este această echidistanță politică pe care nu doar că a sugerat-o, dar a și practicat-o. Aici a reușit să ridice standardul funcției de președinte, neintrând în mocirla asta despre care discutăm", a mai spus Cozmin Gușă.
Pe de altă parte, având în vedere alegerile care urmează, Cozmin Gușă este de părere că, în această toamnă, sunt mai multe scenarii de luat în calcul.
"Cel mai sumbru scenariu este rămânerea actualului Guvern, cu actualul prim-ministru până la următoarele alegeri. E cel mai sumbru pentru că Victor Ponta, în această condiție, e un prim-ministru nu poate să își ducă mandatul într-un mod normal. Îi vin din urmă scandaluri enorme. Dacă stăm să îi facem un pomelnic lui Victor Ponta, ne îngrozim și, cu toată asta, astăzi am văzut un spectacol grobian, a apărut la televizor și și-a asumat această mărire fără nicio logică, fără nimic. Lui Ponta nu îi pasă. Aici el stăpânește, poate mai bine decât Băsescu, adevăratul său idol politic, logica asta a nesimțirii și a minciunii.
O altă variantă este schimbarea majorității, respectiv plecarea PSD de la putere. Rolul preeminent îi revine lui Gabriel Oprea în asigurarea unei noi majorități. Gabriel Oprea s-a dovedit un partener mult mai adaptat realităților românești și care nu discută în baza unor interese de grup, cum a făcut UDMR, care nu au avut altă constantă decât aceea de a-și reprezenta interesele și rotunji bugetele.
Și e și o ultimă soluție: un Guvern foarte larg, în care toată lumea să aibă și avantanjul și dezavantajul de a fi la guvernare (...) Avantajul e să fii în Opoziție, să pornești o campanie din Opoziție", a explicat consultantul politic.
În acest context, Cozmin Gușă a subliniat faptul că așteaptă de la Klaus Iohannis "să își îmbrace cu mai multă hotărâre haina de președinte și să nu fie timorat în fața evidenței lipse de ofertă politică".
"Ai ofertă politică când ai oameni valoroși pe care să îi pui în funcție. Vedem foarte puțini și în partidul care l-a sprijinit să ajungă președinte. Klaus Iohannis nu are altă soluție decât să încurajeze într-un mod constituțional, dar mult mai determinat niște soluții pragmatice până la următoarele alegeri", a adăugat Cozmin Gușă.