MENIU

Gușă, despre demisia lui Ponta: Cele 9 luni de întârziere în a demisiona, dezastru personal al său

<p>Cozmin Guşă: Partidul nu &icirc;l mai vrea pe Victor Ponta. Este un pacient ţinut artificial &icirc;n funcţie</p>

Cozmin Gușă a declarat în exclusivitate, la Realitatea TV, după ce Victor Ponta a anunțat că renunță la șefia PSD, că cele nouă luni care s-au scurs de la eșecul de la prezidențiale, în care Ponta trebuia, de fapt, să demisioneze, au însemnat eșecul personal al lui Ponta. Consultantul politic a precizat că imaginea României este foarte importantă, iar Ponta trebuia să demisioneze de la șefia Executivului, întrucât prin gestul tardiv de a pleca de la șefia PSD, el caută doar protecție politică. Acesta a mai afirmat că guvernarea Ponta poate fi catalogată drept un dezastru administrativ și a subliniat că Ponta nu poate rămâne în funcție, dacă mâine va fi pus sub control judiciar. 

”O să încerc sa explic pe puncte, postarea lui Victor Ponta. Vreau să spun că aceste nouă luni de intarziere în a demisona nu au generat decat prestația unui dezastru personal al lui Victor Ponta, de grup si majoritate parlamentară. În aceste nouă luni, s-ar fi consemnat un eșec personal sau de grup mic  al candidatului Ponta-Ghiță, pentru că Ghiță și cei din jurul său au fost responsabili. Azi, după nouă luni, PSD este în altă formulă, Ponta este cercetat de DNA. Aceste gest vine tardiv și a lăsat în urmă acest dezastru. Acum, din scrisoarea lui Ponta se desprind cel puțin două elemente: mitomania și egoismul. Victor Ponta ne spune că PSD l-a pus președinte al PSD, în 2010. Fals. Traian Băsescu l-a înscăunat și probabil că va fi un moment să discutăm despre asta. Pot să citez 3-4 pers din conducerea partidului, cel puțin cel putin 3-4 oameni de afaceri care au venit cu arme si bagaje, din jurul lui Traian Băsescu, plus alte structuri din România, care au dorit ca Ponta sa vina la conducerea PSD. În niciun caz nu l-a inscaunat partidul”, a  susținut consultantul.

Cozmin Gușă a mai punctat că în scrisoare, Ponta face referire la Năstase și Iliescu, dar spre deosebire de Ponta, cei doi nu au încercat să își subordoneze partidul, remarcă acesta:

”Punctul 2. Victor Ponta  face apel la memoria lui Ion Iliescu și Adrian Năstase. Acești doi oameni, indiferent de egoismul lor au avut grija mai mereu să nu subordoneze total PSD, ceea ce Victor Ponta Ponta nu a facut, daca ar fi apel la profesioniști, nu s-ar fi ajuns aici. A preferat dictatura personală sau de grup. 3. Victor Ponta, la final de carieră, afirmă că iubește PSD. E complicat, dacă te-ai inscris initial în PNL, la începutiul carierei tale, și ai votat cu Crin Antonescu în 2009”. 

Pe de altă parte, Cozmin Gușă a mai declarat că Ponta face inutil referire la obligația morală de a demisiona de la șefia PSD, fiind anchetat de DNA, întrucât imaginea României este mai importantă și era de așteptat să plece de la șefia Guvernului. Acesta mai subliniază că prin demisia tradivă, Ponta caută doar protecție politică: 

”Ponta face apel la ancheta DNA, care îl obligă moral să demisioneze de la șefia partidului. Nu il obligă nimic, PSD e corupt si plin de vinovați. Ce sa mai conteze un președinte cercetat de DNA. Nu are logică acest element din discursul lui Victor Ponta, la PSD e normal sa fii cercetat, e mândrie. Contează mai mult calitatea de prim-ministru. Acest punct ne spune că Victor Ponta nu caută decât o protecție politică și caută prin acest gest tradiv, să obțină protecție politică intr-o perspectivă sumbră pentru dânsul. Ar putea sa spună: ”Vedeți mi-am dat demisia de la partid, am lasat drum liber oamenilor pe care îi vreti, mai putin Zgonea.. și când voi demisiona de la Guvern, ce voi face, voi lasa cale libera anticipatelor din această toamnă, care se vor face cu voi la guvernare, să fiți recunsocători”. Nu este un gest de conținut, nu are trecut consistent. Trecutul lui Victor Ponta ca președinte PSD este unul in care PSD a invouat, nu mai are lideri, liderii s-au dus pe rând la pușcărie”, a mai explicat Gușă. 

Acesta a mai precizat că guvernarea Ponta poate fi catalogată drept un dezastru administrativ și a precizat că Ponta nu poate rămâne în funcție, dacă mâine va fi pus sub control judiciar. 

”Am văzut că jignește jurnaliștii. Toți banii obținuți de la Ghiță sau de la alți oameni de afaceri sunt din evaziune fiscală. A generat un dezastru de mare grup dacă ne referim la partid, și un dezastru administrativ dacă ne referim la guvernare. Ne putem da seama cât de mare este disperarea lui Victor Ponta, nefiind neapărat vina lui. A fost adus, readus, susținut la putere de partid, oameni cu interese în afaceri, structuri care l-au introdus pe șest în țară, la granița cu Bulgaria, când s-a întors din Turcia, fără să fie nevoie să se legitimeze, chiar dacă a stat 12 ore în mașină. Un premier nu mai are cum să stea în funcție, dacă mâine va fi pus sub control judiciar,  dacă se confirmă declarația lui Rareș Bogdan, pe care am citit-o pe știrilea realitatea.net”

Gușă a mai precizat, în perspectiva alegerilor anticipate, că PNL este total dezorganizat, fiind nevoie de o reformă internă,  adăugând că altfel, în afara unei bune organizări a lui Vasile Blaga, PNL nu poate miza pe un scor mare:

Victor Ponta speculează la îndemul colegilor săi, beneficiind de un lucru: un PNL total dezogranizat, desprins de imaginea lui Klaus Iohannis. Ce a zis Victor Ponta: ”Va ofer un avantaj, alegeri anticipate cu voi la guvernare”. PNL isi dorește anticipate, dintr-un motiv. Daca nu vor fi algeri, PNL va trebui să se racordeze mișcărilor lui Klaus Iohannis și să genereze un proces de reformă internă, iar liderii nu vor rezista, sunt vechi prăfuiți. Baronii portocalii sau galbeni sunt tot acolo și în afara unei bune organizări a lui Vasile Blaga, nu vad elemente coagulante care să aducă mare scor”, a mai argumentat Cozmin Gușă.