Cozmin Gușă: Victoria lui Liviu Dragnea e simbolică. Sprijinul lui Gabriel Oprea a redefinit jocul
Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, miercuri seară, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea "Prime Time News", că validarea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte interimar al PSD reprezintă "o victorie simbolică", pe care fostul vicepremier a obținut-o în urma unui sprijin primit din partea grupului care susține "normalizarea vieții în PSD". În viziunea sa, Liviu Dragnea "a reușit să își redefinească jocul politic, dar mai ales datorită unui sprijin informal venit, în ultimul moment" din partea liderului UNPR, Gabriel Oprea.
"Vreau să remarc faptul că treburile care s-au discutat la Realitatea TV, în ultimele zile, au fost confirmate, astăzi, de rezultatul votului și de desfășurarea treburilor. Lucru pentru care cred că meritați să fiți apreciați, apropo de acuratețea informațiilor din ce în ce mai rar purtată prin mass-media românească. Liviu Dragnea înseamnă, de fapt, înfrângerea echipei Ponta, un lucru la care puțini s-ar fi așteptat, în condițiile în care au fost un cuplu sudat și au trecut prin multe lucruri împreună. Însă, derapajele și neînțelegerile pe care Victor Ponta le-a avut, vizavi de situația în care se află, și situația critică în care se află guvernarea și majoritatea, și această neînțelegere a generat această degringoladă care, în final, au dus la subminarea influenței echipei sale, pentru că scorul anti-Ponta, din această după-amiază este covârșitor și asta se întâmplă în condițiile în care Victor Ponta are, încă, sceptrul guvernării", a declarat Cozmin Gușă.
În viziunea sa, "grație unor consilieri foarte buni", Liviu Dragnea "a reușit să își redefinească jocul politic".
"Victoria lui Liviu Dragnea e simbolică și nu e victoria lui. E victoria unui grup care l-a susținut, care susține normalizarea coaliției de guvernare, normalizarea vieții în PSD și cel care a fost într-o pozitie dominantă, respectiv Liviu Dragnea a fost beneficiarul acestui curent pentru că, dacă stăm să analizăm, Liviu Dragnea, de săptămâna asta, e diferit de săptămâna trecută, care sucomba într-un mod, nu vreau să zic rușinos, dar facil în fața lui Victor Ponta, la Biroul Executiv al partidului. Așa cum spuneam și ieri, grație unor consilieri foarte buni pe care aștept să îi evoce public, sunt persoane publice, grație acestor consilieri a reușit să își redefinească jocul politic, dar mai ales datorită unui sprijin informal venit, în ultimul moment, și aici mă refer la sprijinul informal pe care generalul Oprea i l-a dat la început de săptămână, înainte de Comitetul Executiv, afișându-se împreună și făcând distincția clară între faptul că Victor Ponta poate să rămână sprijinit, în continuare, la guvernare, dar discuția și angajamentul nu e legat de partid", a mai spus Cozmin Gușă.
În ceea ce privește gestul premierului Victor Ponta, de a pleca din ședința CExN al PSD și de a nu fi, astfel, prezent la vot, consultantul politic este de părere că "Victor Ponta s-a lăsat dus de val", alegând să abandoneze "valorile care l-ar fi putut redefini ca om politic".
"E greu să caracterizezi din punct de vedere socio-comportamental comportamentul cuiva pe care îl lasă nervii. M-aș abține pentru că am o legătură veche cu Victor Ponta, astăzi, deloc pozitivă dacă este sa fac o simplă caracterizare sau diagnostic, Victor Ponta s-a lăsat dus de val, a abandonat valorile care l-ar fi putut defini sau redefini ca om politic. A lăsat lăcomia să îl domine și frica să îl conducă, iar lașitatea să îl călăuzească. În urma acestor combinații, nu putea să fie alt rezultat, iar comportamentul politic iese din discuția de fi analizat, astăzi, pentru că e un comportament de altă natură (...) A făcut un mandat în favoarea unui grup de interese care, astăzi, a pierdut în alegerile interne din PSD", a adăugat Cozmin Gușă.
Întrebat cum de a lăsat PSD cu datorii atât de mari și cum vede răspunsul acordat jurnalistului Realitatea TV, Claudiu Popa, care l-a întrebat pe premier dacă situația financiară a partidului este mai rea de când a preluat partidul, consultantul politic a explicat:
"Din partea unui prim-ministru, degradant, din partea unui om politic, un răspuns facil fără să ia în considerare situația grea în care se află mass-media din România și faptul că el, cu bună-știință, a preferat să furajeze cu bugete de la bugetul statului sau a unor oameni de afaceri, care au afaceri cu statul, restul televiziunilor, pentru ca să fie lăudat, Realitatea TV fiind singura televiziune care nu a beneficiat de aceste bugete și ducând-o greu, în condiția în care e în insolvență de trei ani de zile și se chinuie să facă o presă de calitate, fără să apeleze la bugete comandate, fără să șantajeze. Reacția asta, care poate să fie încadrată clinic, dar mă abțin, ea poartă un nume: este obsesia lui față de criticile pe care i le aduc, seară de seară, argumentat fie Rareș Bogdan, fie Denise Rifai, fie Lavinia Șandru, fie Andra Miron, fie Emma Zeicescu sau Ovidiu Marincea, fie Eli Roman sau chiar dimineața, Aneta Sângeorzan și Dorin Chioțea sau colegii noștri, Tavi Hoandră și restul care fac emisiuni. El refuză să participe la aceste emisiuni pentru a-și contrargumenta greșelile pe care le face, atenție, nu în defavoarea Realității TV, în defavoarea României, ba chiar în defavoarea partidului și chiar în defavoarea familiei sale și a sa. În rest, cu datoriile de la stat, cred că e mult mai rușinos pentru un partid politic, care se află la guvernare de atâta timp, să aibă datorii la stat, atâta potentat de atâția baroni mulți și milionari.
Realitatea are datorii istorice care vin de la înființare, datorii pe care le-am moștenit și pe care încercăm să le achităm, dar datorită contextului economic și a faptului că suntem prigoniți, ne este foarte greu să o facem la un nivel la care ni l-am dori. Dar niciodată, absolut niciodată cei de la Realitatea TV nu au încercat să trișeze, nu au înșelat statul român, în perioada noastră, și nici nu au considerat că trebuie să își vândă conștiința jurnalistică pentru o iluzorie acumulare de capital momentan. Că Victor Ponta este supărat, e un lucru pe care îl înțeleg. Realitatea TV a avut, totuși, o contribuție majoră la votul diasporei, din turul doi. Realitatea nu a avut o atitudine pro-Iohannis, dar a avut o atitudine anti-baroni, anti-guvernare și anti-excese".