MENIU

Cozmin Gușă: România este într-un puternic declin instituțional

<p>Cozmin Gușă: Rom&acirc;nia este &icirc;ntr-un puternic declin instituțional</p>

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, luni seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că România se află "într-un puternic declin instituțional", în contextul în care în partidele românești de după 1989, meritocrația s-a anulat și foarte puțini din cei cu adevărat valoroși au fost promovați. În consecință, precizează consultantul politic, "această meritocrație anulată a generat aceste guvernări" incompetente.

”Eu cred că este vremea diagnosticului profund. Dacă dupa această efuziune populară a generației Facebook se poate instala astăzi o anumită letargie, pentru că eu nu îi văd pe cei foarte entuziasmați de doborârea lui Ponta și ai săi și venirea lui Klaus Iohannis că sunt foarte bucuroși văzând că se construiesc alte guverne, conform unui joc politicianist, și asta vedem de câteva zile. Este clar că trebuie să punem un diagnostic și e clar că o facem noi, cei din zona de opinie (...) pentru că de la partide eu nu mă aștept la așa ceva, iar aici nu vreau să mă feresc de cuvinte. La ce vedem că se întâmplă este limpede că avem un prim diagnostic: România este într-un puternic declin instituțional. Ca să fiu explicit, puterea se generează de la partide și se implementează de la Guvern și de la instituțiile statului. În partidele românești după 1989, poate nu chiar după '89, dar după anii '90, am avut o mare problemă în care meritocrația s-a anulat. Foarte puțini din cei cu adevărat valoroși au fost promovați. În loc de asta am avut apropiați, rândul doi sau trei din Partidul Comunist, nepoței, nepoțele, oameni care nici măcar fidelitatea nu și-o puteau exprima cum se cuvine, dar erau de încredere, pentru că erau mediocri sau submediocri, după cum cereau vremurile. Și atunci, această meritocrație anulată a generat aceste guvernări. Este limpede asta", a spus Cozmin Gușă.

În acest sens, consultantul politic a afirmat că "axa Ponta-Ghiță poate să fie un semn al meritocrației anulate, un semn în urma căruia PSD a luat cea mai mare leapșă din istoria sa".

"Semnul acestei meritocrații anulate, dacă vreți, putem să o exemplificăm destul de ușor. Să luăm un subiect de astăzi, de la Realitatea TV, apropo de axa Ponta-Ghiță. Axa Ponta-Ghiță este un semn al meritocrației anulate, un băiat Ghiță care a venit, a beneficiat, a luat, a implementat proiecte europene. Deci axa Ponta-Ghiță poate să fie un semn al meritocrației anulate, un semn în urma căruia PSD a luat cea mai mare leapșă din istoria sa și parte din oamenii pe care îi cunoștem, acolo, și care poate ar mai fi serioși, astăzi, probabil, se ascund de rușine pentru că au trăit alături de această meritocrație anulată, atâta timp. Meritocrația anulată generează o guvernare incompetentă, iar guvernarea incompetentă o vedem astăzi și este evident că nu doar în Guvernul Ponta, în restul guvernelor. Cuvântul guvernare nu a putut să fie folosit, ci doar cuvântul administrare, și ala din când în când, pentru că marile tunuri au fost date pe acest fond, al administrării suficiente a României, și suficient nu în sensul că ar fi îndeajuns, ci suficient în sensul că ar fi făcut fără răspundere și fără imaginație, fără compentență", a adăugat consultantul politic.

Mai departe, Cozmin Gușă consideră că "numitorul comun al meritocrației anulate cu consecința guvernării incompetente este acest fenomen al baronilor" din România.

"Trebuie să găsim un numitor comun, apropo de emisiune. Numitorul comun al meritocrației anulate cu consecința guvernării incompetente este acest fenomen al baronilor. Baronul este acuzat de mediocritate sau submediocritate, poate să fie acuzat oricând de lăcomie, de reflexe de parvenitism, poate să fie acuzat de cruzime în a distruge oameni competenți din zona lui de jurisdicție, care i s-ar opune voinței. Acesta este fenomenul baronului din România și chiar dacă mulți dintre ei apar ca simpatici, nocivitatea lor este una greu de imaginat. "Și aveam pe de-o parte acest fenomen al baronzării României cu acele ingrediente și pe de altă parte, un entuziasm al unei generații care încă mai speră că se poate, lucru pe care eu nu l-am prognozat și sincer, oricât de profund aș fi studiat România, nu credeam că mai sunt asemenea resorturi care să fie activate și care să poată să funcționeze în baza unui vot contra, pentru că domnul Iohannis cred că este suficient de inteligent să își dea seama că este benficiarul unui vot anti-Ponta sau contra baroni și doar de dânsul depinde ca acest vot contra să fie trasformat într-un sprijin pro, pentru că, altfel, întâlnim la tot pasul oameni ca Felix Tătarul", a explicat consultantul politic. 

Pe de altă parte, în viziunea lui Cozmin Gușă, Victor Ponta avea suficientă autoritate pentru a suprima această guvernare baronizată.

"Alternativa la această guvernare baronizată pe care Victor Ponta a dus-o cu foarte multă lejeritate și superficialitate, pentru că putea să o suprime simplu. Avea suficientă autoritate pe care să și-o exercite, așa cum și-a exercitat-o când a pus în funcție fel de fel de politruci, când a favorizat proiectele firmelor lui Ghiță și ai săi, putea invers să își folosească această autoritate într-un sens bun, constructiv, să le spună: 'Gata, băieți, ajunge, până aici. Pentru că eu nu mă aștept ca acel binom contondent al României, DNA și SRI să îmi reformeze partidul sau să reformeze clasa politică. O fac eu'. Și am ajuns la acest punct, în această combinație de guvernare incopetentă și entuziasm, există sigur, un binom, care este extrem de puternic astăzi, respectiv binomul SRI-DNA care face cu forța o purjare a sistemului de putere din România, numai că oricât aș admira-o pe doamna Laura Codruța Kovesi și o admir pentru evoluția pe care a avut-o și pentru lucrurile pe care le face într-o țară atât de complicată, nu mai vorbesc de cei din conducerea din SRI, care au făcut un joc extrem de sofisticat, pozitiv și constructiv, aceste lucruri de vidanjare nu sunt suficiente, dacă nu au un partener de dialog instituțional, la nivelul clasei politice, la nivelul guvernării, bineînțeles, la nivelul Președinției unde sunt, de asemenea, dependenți", a adăugat Cozmin Gușă.

Nu în ultimul rând, consultantul politic a arătat că "un declin instituțional duce, în mod sigur, la o prăbușire economică", iar "reforma partidelor nu poate să fie rezolvabilă, decât aceste partide nu mai guvernează o perioadă".

"Această debalansare a României evidentă ne arată, nu vreau neapărat să folosesc cuvântul ăsta, dar un declin instituțional care duce, în mod sigur, la o prăbușire economică. Un declin instituțional așa cum el este astăzi validabil la nivelul structurii de generare, care este partidul politic, respectiv la nivelul structurii de implmetare, care este Guvernul României, acest declin instituțional la aceste două niveluri nu are decât să producă ce am spus mai devreme, în plan economic (...) Reforma partidelor nu poate să fie rezolvabilă, decât aceste partide nu mai guvernează o perioadă. O guvernare eficientă nu mai poate să fie asigurată de către politruci, ca reprezentanți ai baronilor, mulți dintre ei, mulți cu probleme în justiție, mulți care, de astăzi pe mâine își fac bagajul ca să meargă la pușcărie", a mai afirmat consultantul politic.