MENIU

Cozmin Gușă: Partidele au rămas fără busolă. E o mare dramă a democrației românești de tip liberal

Cozmin Gușă a fost invitatul unei ”Ediții Speciale”, vineri seară, la Realitatea TV, unde a comentat împreună cu Andra Miron și Octavian Hoandră situația de criză la care s-a ajuns pe scena politică, după tragedia din clubul Colectiv. În viziunea sa, "principalele partide politice au rămas fără busolă", iar ceea ce se întâmplă acum "este o mare dramă a democrației românești de tip liberal".

"O democrație românească care, cu acte în regulă, face parte din lumea euroatlantică, iar, în lumea euroatlantică, nu o să găsiți situații, de exemplu, în care partidele abandonează (...) dacă această situație se privește din orice capitală vestică, ea arată, în premieră, cât de găunoasă e societatea politică din România, cât de găunoase sunt partidele. În sistemele democratice, în democrația de tip euroatlantic, ce se întâmplă în România nu s-a întâmplat, cel puțin, în istoria recentă", a declarat Cozmin Gușă.

În viziunea sa, în urma crizei declașate după incendiul din Colectiv, niciunul dintre partide nu a avut curajul să vină în fața străzii să spună: 'avem noi o soluție', ci au fugit cu toții ca niște lași.

"Câteva zeci de mii de români, extrem de emoționați de drama unor tineri, au ieșit în stradă și a fost suficient ca un Guvern devenit nelegitim de ceva vreme, Guvernul Ponta, și la nivel național după refuzul publicului de a-l vota pe Ponta ca și președinte, devenit apoi nelegitim și în rândurile PSD, să plece. În contrapartidă, s-a venit cu prima acțiune în forță a președintelui, care are datoria în fața cetățenilor să administreze astfel de crize și în fața soluției președintelui, nimeni nu a avut nimic de spus pe față și au aplicat acel principiu: 'fugiți' și au fugit cu toții. De la cei care au pierdut guvernarea într-o noapte până la ceilalți, nu-i așa, opoziția ca alternativă, nu au avut curajul în fața unei străzi să vină, la rândul lor, să spună: 'nu, avem noi o soluție'. Au fugit și ei. Au fugit cu toții ca niște lași într-o nemernicie colectivă și asumându-și, de fapt, marea minciună din ultimii 26 de ani: să guverneze în interesul personal și atunci când se face o schimbare la guvernare, să fie aceeași mărie, dar cu altă pălărie", a explicat consultantul politic.

În acest context, referindu-se la discursurile principalilor lideri ai partidelor politice din România, Cozmin Gușă a subliniat faptul că ”îndemnurile, când auziți de depolitizarea administrației, sunt, de fapt, 'dă-te de pe scaun că mă așez eu'":

”Așa cum spune Dragnea miniștrilor: 'Stați liniștiți că sunteți voi pe scaune'. Așa spune Blaga celor din PNL: 'Stați liniștit că vin niște tehnocrați'”.

Dintre moțiunile de cenzură depuse de PNL, doar moțiunea Colectiv a funcționat, consideră consultantul politic, "și asta nu ar fi funcționat dacă Victor Ponta nu ar fi fost suficient de curajos". 

"După ce au votat chestia cu 10% au dovedit că nu sunt construiți pe un singur lucru (…) Nu este un gest liberal să faci o majorare, fără o bază, la aparatul de stat. Partidele au rămas fără busolă. Probabil că alții de acolo, din rândul 2 sau 3, sunt răi sau nocivi. Au venit să dea frumos în emisiune, au spus vorbe goale și apoi s-au dus la electorat să spună minciuni. Așa au câștigat alegerile de fiecare dată. Am ajuns într-o situație de criză. E nevoie de partide pentru a merge mai departe. Dacă nu vor înțelege vor primi o notă de plată foarte piperată la finalul anului 2016”, a adaugat consultantul politic.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă motiunile pnl motiunea colectiv