MENIU

Cozmin Gușă: NATO oferă Rusiei ocazia pentru noi gesturi de forță

Cozmin Gușă

Analistul politic Cozmin Gușă crede că NATO se repersonalizează ca adversar al Rusiei, după o lungă perioadă în care alianța nord-atlantică și-a diluat identitatea.

"Tocmai comentam zilele trecute că în România se face politică mică, din nefericire, alții fac politică mai mare și mai sofisticată. Și noi trebuie să ne așteptăm în continuare la acest gen de evenimente pentru că ele nu țin de o regiune, ele țin de rebipolarizare din punct de vedere geopolitic și ceea ce vedem astăzi cu acest incident și ceea ce vom vedea în continuare se subordonează acestui proiect mai amplu pe care noi îl experimentăm de ceva vreme, respectiv retrasarea granițelor între lumea de sorginte euro-atlantică și lumea de sorginte euro-asiatică. Asta sigur nu poate să spună foarte multe unui nespecialist, dar ar putea să sugereze oricui că în timp ce lumea de tip euro-atlantic încearcă să-și împingă granițele cât mai spre est, lumea euro-asiatică al cărei lider informal astăzi este Rusia încearcă să suporte această presiune din vest și să-și traseze și să-și ramforseze aceste granițe cât mai la vest. NATO nu mai exista de ceva vreme și nu poate să existe în afara unei logici de război rece. Iar ceea ce face NATO în aceste momente este să-și asigure această repersonalizare prin asemenea decizii de închidere a spațiului aerian, decizii care nu se pot rediscuta de membrii NATO, pe de altă parte, Rusia va folosi acest pretext de a închide posibilitatea de pentru ca un oficial de-al său pentru a zbura înapoi către patrie pentru a rediscuta de alte zone care trebuie să fie securizate în numele forței pe care Rusia trebuie să o arate. NATO oferă astăzi un bun prilej Rusiei să facă gesturi de forță în continuare, asigurându-și un avantaj de repersonalizare", a declarat Cozmin Gușă, la Realitatea TV.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe rețelele de socializare că România i-a închis spațiul aerian în drumul său din Transnistria spre Rusia, precizând că data viitoare va trece cu bombardierul.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Cozmin Guşă Dmitri Rogozin