MENIU

Cozmin Gușă: "Generația care urmează să conducă România nu e activă". Ce ne împiedică să evoluăm

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a vorbit, vineri seară, în cadrul emisiunii "Realitatea Românească", într-o ediție specială transmisă din Aula Magna a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, despre cât de important este ca generația tânără să fie activă și să se implice în conducerea statului. "Dacă nu veți deveni pozitivi și nu vom reusi să învățăm lecția faptului că trebuie să fim pozitivi și fermi în a ne afirma valoarea și potențialul, nu vom putea să mergem mai departe", a spus Cozmin Gușă. 

"Este un punct pe pământ foarte important în România care, din păcate, se definește prea puțin astăzi prin gândire. Am discutat cu tinerii noștri colegi, un pic insuficient în pauza de publicitate, și le spuneam: generația noastră a suferit din cauza faptului că părinții noștri prea grijulii au înțeles că cineva ca Iliescu ne-ar putea salva. Au greșit. Noi ceilalți poate că eram mai naivi, dar mergeam pe ideea de Petre Roman, doar pentru că știa mai bine engleză și franceză și  ni se părea că era mai trendy. Ce rămane de aici e faptul că părinții noștri au hotărât soarta țării pe care urma să o trăim noi, fără să țină cont de ceea ce deveneam noi, de modelul cultural pe care îl aveam total diferit de al lor și, în egoismul uman, ni s-a impus un model politic care a fost în dezacord cu aspirațiile noastre. Tare mi-e frică să nu fiți atât de inactivi, voi cei din sală care ne priviți și să ne lăsați să vă impunem un model pe care nu l-ați dori", a declarat Cozmin Gușă.

"Dacă nu intrați în interacțiune cu noi, nu o să înțelgem foarte bine pentru că și noi suntem egoiști și am putea greși. Eu recunosc că am greșit prin lipsa de aplomb în a-l contrazice foarte tare pe tatăl meu, pe care îl consideram foarte inteligent și de aceea îl sarjam și nu m-am putut împrieteni suficient cu el pentru a-l convinge că aveam nevoie de altceva. Marea problemă pe care o avem e că generația care urmează să conducă România, peste zece ani, eu cred că nu e activă în a discuta, în a ne critica, în a ne pune probleme", a adăugat consultantul politic.

În viziunea sa, "neîncrederea voastră în generația noastră, neîncrederea noastră în generația celor mai mari decât noi, acest clivaj din societate ne-a împiedicat să progresăm".

"Neîncrederea care se bazează pe exemple extrem de clare, în care mereu cineva cerșește simpatia, audiența sau votul și niciodată nu dă socoteală. Una dintre zicerile de la Realitatea, poate cea mai de notorietate, este a lui Rareș care mereu ne îndeamnă, la fiecare emisiune, să iubim România în fiecare zi și și-a asumat un risc de a fi ironizat, luat la mișto de unii care cred că brandul românesc nu mai e la modă, dar face asta cu obstinație, asumându-și posibilitatea de a fi luat peste picior", a spus Cozmin Gușă.

În acest context, consultantul politic a subliniat importanța masei critice:

"În toate întrebările de până acum, ăsta a fost numitorul comun. Dragii mei, cred că suntem de aceeași parte a baricadei cu toții. Cred, însă, că nu am făcut masa critică, cred că vocea străzii, dacă ea există, trebuie să fie una mult mai bine argumentată pentru că o anumită isterie publică implică și o lipsă de luciditate și nu cred că asta poate să câștige meciul. Cred că suntem prea puțini cei care susținem că valoarea românească poate să fie pusă pe talger care să ducă în jos, prin greutate, și să poată să ne reprezinte într-o lume globalizată".

Pe de altă parte, Cozmin Gușă a vorbit și despre lipsa brandurilor românești.

"Cifrele din publicitatea românească, care susțin televiziunile sau mass-media, ne arată că cei care plătesc sunt companiile multinaționale care nu au mari preocupări legate de identitatea românească, patriotism sau impostură. Au preocupări de salarii cât mai mici pe care să le plătească românilor și prețuri cât mai mari pe care să le pună produselor (...) România nu mai e industrializată. Pe platformele industrializate, astăzi sunt cartiere de locuințe, ruine sau sunt fel de fel de mall-uri în care ni se vând produse care nu sunt românești și am devenit o societate de consum deloc bazat pe producție românească. Până când nu vom reuși să facem o masă critică, în care să ne pese și materia cenușie să se transforme într-o zonă de maximă presiune, pentru crearea unor branduri românești, nu vom reuși nimic. Dacă nu veți deveni pozitivi și nu vom reuși să învățăm lecția faptului că trebuie să fim pozitivi și fermi în a ne afirma valoarea și potențialul, nu vom putea să mergem mai departe", a mai spus Cozmin Gușă.


Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă generatia tanara