MENIU

Cozmin Gușă: Gabriel Oprea nu-l mai susține pe Victor Ponta. Moțiunea de cenzură nu trece

<p>Cozmin Guşă: Moldova este un stat eşuat. A jucat la două capete şi nu va mai fi luată &icirc;n serios</p>

Consultantul politic Cozmin Gușă, a explicat că vicepremierul Gabriel Oprea nu-l mai susține pe Victor Ponta, ceea ce se observă în ultimele sale declarații, dar că nu poate vota o moțiune de cenzură care dă jos un Guvern din care el și partidul pe care îl conduce fac parte.

"Vreau să subliniez un lucru care poate nu a fost evident pentru suficient de multe persoane, din discursul lui Gabriel Oprea din ultima persioadă a dispărut susținere pentru Victor Ponta. Și astăzi el a confirmat faptul că opțiunea pe care își bazează, din acest moment, susținerea pentru Guvern este acea că nu dă jos un Guvern din care face parte, dispărând faptul că l-ar sprijini pe Victor Ponta, ceea ce este generator de suprize pe termen scurt și mediu, apropo de prezența lui Victor Ponta în fruntea Guvernului", a susținut Cozmin Gușă.

Acesta a explicat care sunt consecințele care vin în urma anunțului lui Gabriel Oprea, în care a declarat că nu va susține Guvernul din care face parte.

"Moțiunea are șanse cvasinule să treacă în aces moment, pentru că, după cum cochetau cu Gabriel Oprea, liberalii așteptau acest anunț al lui Oprea de susținere sau nesusținere, într-o poziție mai mult pasivă, nedorind să facă nimic pentru a atrage de partea lor un președinte de partid ca Gabriel Oprea și un partid ca UNPR. Iar consecințele sunt de două feluri, ambele negative: jocul PNL-ului, imposibilitatea de a oferi ceva lui Gabriel Oprea și UNPR-uli în negocieri, pentru că așa este normal. Când vrei să atragi un partid dintr-o majoritate parlamentară într-o altă majoritate parlamentară te duci la negocieri, nu la televizor, în birou și discuți despre posibilitățile pe care le ai, despre funcțiile pe care le oferi, așa se face în toată lumea. Consecințele acestui joc total amatoristic al liderilor PNL sunt de două feluri, după cum spuneam. Pe termen scurt îl ajută pe Victor Ponta să-și schimbe poziția, de unde era pe burtă, ajunge în genunchi (la figurat, desigur, pentru că Victor Ponta prin ce a făcut, prin problemele penale pe care le are în interiorul PSD era pe burtă, iar faptul că există cvasicertitudinea, astăzi, ca moțiunea să nu treacă, îl ridică pe Ponta în genunchi). A doua consecință este, însă, și pentru președintele Klaus Iohannis. Graba liberarilor de a intra la o moțiune nesusținută parlamentar, îl așează din poziția în picioare în poziția în genunchi. Această moțiune, netrecând, îl arată pe Klaus Iohannis ca un președinte fără putere simbolică și cu un partid care nu este în stare, în acest moment, să îi urmărească dezideratele politice președintelui, unul dintre ele fiind demisia lui Victor Ponta sau demiterea lui Victor Ponta, deziderate pe baza cărora inclusiv acest partid avea șansa, într-un mod nemeritat, să ajungă la Guvernare", a spus consultantul politic. 

Cozmin Gușă a catalogat jocul liderilor PNL în ceea ce privește moțiunea de cenzură drept unul foarte slab, pentru că nu au reușit să-l atragă de partea lor pe Gabriel Oprea, chiar dacă președintele UNPR "a dat toate semnele".

"Aici concluziile sunt două. Liderii PNL, cu un joc politic extrem slab, nu au fost în stare să îl convingă pe Gabriel Oprea să susțină moțiunea, deși el a dat toate semnalele, apropo de lipsa sintagmei sprijin pentru Victor Ponta din discursurile sale din ultimele săptămâni. A doua concluzie este jocul foarte slab al consilierilor lui Iohannis, deși am salutat prezența lui Dan Mihalache în fruntea consilierilor lui Iohannis, trebuie să remarc că echipa condusă de Dan Mihalache este una foarte slabă, care îl pune pe Iohannis în posturi care nu îi sunt avantajoase. Și această ultimă postură, de a se avânta foarte mult în moțiunea anti-Ponta care nu are șanse mari de succes, această ultimă postură este una extrem de negativă pentru Klaus Iohannis, iar echipa sa de consilieri trebuie să plătească, într-un fel sau altul. Ca sa nu mai vorbesc în felul foarte slab în care l-au asistat pe Klaus Iohannis în problema refugiaților", a susținut Gușă.