MENIU

COZMIN GUȘĂ, despre sondajul PNL: Crin Antonescu este o figură tragică

Crin Antonescu: VICTOR PONTA este OMUL "SISTEMULUI"

COZMIN GUȘĂ. Strategul politic Cozmin Gușă critică modul în care se fac sondaje în România și crede că în cursa prezidențială pot apărea surprize.

"Un sondaj la fel de trist ca toate sondajele din ultimii, mă refer nu doar la faptul că nu vin surprize plăcute, nu se creează alternative fericite la actuala clasă politică și 2. din nefericire, institutele de sondare a opiniei publice au decăzut nepermis de mult în ultimii ani. Se practică un fel de prostituție intelectuală care se practică în timp, iar partidele forțează să dea anumite rezultate, tocmai ca să poată să-și facă jocurile politice în interior. Nu e nicio surpriză, probabil că cifrele sunt undeva pe acolo, mult mai interesant e un calcul de dinamică a mișcărilor politice în perioada următoare, care ține cont de apariția unor candidați noi pe ultima sută de metri, de posibila schimbare a unora. Un candidat independent pe dreapta care să fie bine tractat ar modifica voturile lui Tăriceanu și Iohannis. Un candidat pe stânga, Geoană, l-ar duce pe Ponta la 20%. Concluzia este că nu ne putem baza pe aceste calcule ale sondajelor din motivele menționate. Felul în care s-a tranșat această luptă în PNL este destul de blamabil, e vorba de lipsa de pregătire, PNL a fost bulversat total prin trădarea unor baroni, care a dus la demisia lui Antonescu, demisia lui Antonescu a adus la conducerea partidului un om neexperimentat din punct de vedere al managementului politic, Klaus Iohannis. O diferență sigur că există, s-ar putea să nu fie atât de mare. Pe lângă cercetarea aprofundată e nevoie de o baterie de sondaje pe o perioadă de minim șase săptămâni, iar cifra celor intervievați trebuie să sară de 2500-3000 de oameni. Sondajul IRSOP este relevant din punct de vedere al trendului. Șansa este această axă cu un partid care este bine organizat, care este PDL, asta este o șansă bună. Antonescu a juns o figură tragică, este victima a două jocuri politice extrem de cinice: al colegilor din PSD, care încă din momentul formatării USL au început să-l decredibilizeze. A doua mașinărie cinică s-a manifestat în sânul PNL, care probabil obosiți, presați, apropo de USL a rămas cu beneficiile guvernării doar PSD, nu l-au mai pus pe Crin Antonescu într-o formulă să fie un candidat liniștit. Îmi pare rău de Crin Antonescu, am un regret că nu reușește să-și repete candidatura din 2009", a declarat Cozmin Gușă, la Realitatea TV. 

Gușă a vorbit și despre intenția Monicăi Macovei de a intra în selecția PNL-PDL pentru candidatul prezidențial. "În acest fel, doamna Macovei nu dorește decât să încurce niște treburi. Dacă nu are decât o dorință de a se discuta despre ea o săptămână este una, dacă are un calcul politic, este alta", a adăugat Gușă.