MENIU

Cozmin Gușă, analiza Cabinetului Cioloș. Cât de performanți sunt miniștrii propuși

Consultatul politic, Cozmin Gușă, a analizat, duminică, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, lista de miniștri propuși pe care premierul desemnat, Dacian Cioloș, a anunțat-o într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

"Eu spun că e un mare câștig faptul că atât Dacian Cioloș, cât și Vasile Dâncu sunt în acest Guvern, având în vedere faptul că propunerea Cioloș se contrapunea propunerii Dâncu, în analizele care se făceau. Vasile Dâncu, având experiența cunoașterii profunde a României per ansamblu, experiența lui sociologică fiind una vastă, din acest motiv eu văd axa de stabilitate a acestui guvern între postul de prim-mistru tehnocrat al lui Dacian Cioloș și postul de viceprim-ministru al lui Vasile Dâncu, cu caracteristicele pe care le pomeneam mai devreme.

Propunerea la Ministerul Economiei în persoana domnului Borc e una extrem de potrivită, domnul Borc fiind experimentat și un foarte bun cunoscător al mediului economic și al potențialului de parteneriat și e un câștig.

Domnul Motoc e un mare câștig, de asemenea, faptul că a acceptat să vină pe un domeniu unde se pricepe foarte bine. Denotă forța de persuasiune a lui Dacian Cioloș, dar și dedicația unor oameni de a servi statul român.

Pe Cristina Guseth o cunosc de foarte mult timp. A fost extrem de consecventă în toate activitățile pe care le-a implementat în România în parteneriat cu organizațiile din SUA, proiecte care vizau eradicarea corupției și lupta pentru un parlament curat. Va avea o sarcină foarte dificilă, în primăvară, când se vor face propuneri de procurori pentru Parchetul General al României. Are un rol de a asigura nu doar supervizarea foștilor ministri, dar și a celor ce se întâmplă in penitenciarele din Romania, pentru apărarea deținuților.

Domnul Tobă mi se pare o propunere echilibrată, potrivită, exact un tehnocrat al Ministerului de Interne, care vine să gireze în Ministerul de Interne. El și ceilalți miniștri desemnați vor fi puși sub presiunea societății civile, a mass-mediei și a unor evenimente cu caracter infracțional pe care dumnealui va trebui să le învingă. Ca și domnul Tobă, domnul Comănescu, nu cred că am ceva de discutat aici.

Dragoș Tudorache, cu rang de ministru, șeful cancelariei primului-ministru, este un tânăr profesionist de excepție cu o carieră internațională de funcționar internațional foarte consistentă și faptul că a acceptat să fie un fel de mâna dreaptă a lui Cioloș este un lucru îmbucurător. Practicile sale pe care le cunoaște foarte bine, dacă va putea să le implementeze, va fi un lucru foarte bun.

Violeta Alexandru de la Institutul de Politici Publice, o veche și consistentă militantă a societății civile, creează un cadru de dialog cu societatea civilă. Societatea civilă este extrem de binevenită în orice democrație. Va trebui să poată sprijini societatea civilă", a declarat Cozmin Gușă.

Cozmin Gușă: Cioloș își confirmă angajamentul de tehnocrat pe care și l-a luat în momentul desemnării

 
Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă Dacian Cioloş listă miniştri