MENIU

Cosmin Gușă, despre reforma PSD: ,, Marele atu ar fi să-l convingem și pe Vasile Dancu să intre în echipă

,, PSD se afla intr-o situatie extrem de dificila, asta este si motivul pentru care am grabit intrarea mea in partid, initial aveam de gand sa fac acest pas abia anul acesta, in ianuarie, dar dandu-mi seama de dezastrul care se instituise acolo, sigur, in epoca Dragnea, dar si-n epoca post-Dragnea, a lui Dancila si a celor care o papusau, plus riscul de a intra Barna in turul doi, am luat decizia de a grabi lucrurile\"\", declarat Cozmin Gușă.

,,PSD trebuie să fie consecvent și curajos\"\"

,, Acum, PSD ca sa nu piarda in fata romanilor, ca sa nu vorbesc despre electorat, trebuie sa fie consecvent si curajos. Consecventa in conditiile astea e destul de greu de obtinut, iar curajul conducerii este extrem de redus, mai ales atunci cand proiectele de tip personal sunt mai importante decat proiectele partidului per ansamblu. Ma refer la cei care vaneaza functii in acest moment. PSD trebuie sa mearga la lupta, daca vor fi doua tururi asta e viata, daca va fi un singur tur, asta e, trebuie sa-si exprime clar preferintele si sa le argumenteze, ceea ce nu prea s-a intamplat din pacate, n-a fost cea mai buna strategie aceasta depunere de motiune care a avut si un preambul nefericit, apropo de faptul ca prin vocea lui Marcel Ciolacu PSD s-a propus sa faca parte dintr-un guvern de uniune nationala, iar Klaus Iohannis le-a tras o smetie de la Cotroceni, rusinoasa, astea sunt greseli de tip tatctic care o sa coste, dar cum e situatia de acum, sigur, ca nici nu mai conteaza. Doar prin aceste dovezi de elocinta in fata electoratului se poate castiga sau se poate pierde\"\", crede consultantul politic.

,, Asta cu PSD ca ar vrea aliante cu Pro Romania sau ALDE sau altii, nu asa ar trebui sa se puna problema. Ar trebui ca Pro Romania, sau ALDE sau altii sa propuna aliante cu PSD, iar PSD sa decida daca sa le accepte functie de interesele sale centrale si locale. Ce se intampla in momentul asta, nu este un joc fericit, este un joc condus de Klaus Iohannis si sfatuitorii sai si practic depunerea motiunii de cenzura cu posibilitatea ca ea sa treaca apropie mult mai mult PNL de scopul lor, de alegeri anticipate, care-i avantajeaza, ei se feresc ca dracu de tamaie ca sa nu treaca de luna septembrie, fara alegeri anticipate, pentru ca nefiind resurse pentru majorarea pensiilor cu 40% ala ar fi un moment in care, pe o decadere in aceste luni de primavara si vara, ei s-ar prabusi si si-ar lua adio de la aceasta guvernare, sau potentiala majoritate pe care ar visa-o\"\", a mai spus Gușă.

,,PSD pierde in ambele variante cu depunerea motiunii\"\"

,,Daca motiunea trece, zic, atunci Ludovic Orban si Klaus Iohannis vor gasi o alta solutie pentru alegeri in doua tururi cu ordonanta sau cu altceva, pentru ca au dovedit oricum ca nu tin cont de prevederile Comisiei de la Venetia, o invoca numai atunci cand le convine. Si atunci, PSD pierde in ambele variante cu depunerea motiunii. In mod evident, daca motiunea nu trece, atunci alegerile in doua turururi clar ca ar avantaja tot PNL si pe Iohannis dar asta poate sa fie combatuta prin metode electorale extrem de simple, clare si dure pe care o viitoare conducere a PSD ar trebui sa le implementeze\"\", a adăugat consultantul.

,, Marele atu ar fi sa-l convingem si pe Vasile Dancu să intre în PSD\"\"

,, PSD trebuie sa se reformeze in trepte, asemeni unui pacient care isi constientizeaza o anumita boala si care accepta un soi de tratament. iar PSD pe langa faptul ca are resurse vizibile, are si resurse care ar reiesi dintr-o prima treapta de reforma la varf cu altfel de oameni pe care s-o implementeze. N-am ascuns ca dupa parerea mea, Sorin Grindeanu ar fi cea mai potrivita solutie pentru presedintia partidului avand in vedere trecutul lui, dar si calitatile, si nu ma feresc s-o spun, o solutie mult mai buna decat Marcel Ciolacu, care la randul lui, poate sa fie o solutie din zona de conducere a partidului, atat timp cat el accepta o conducere colegiala si nu mai este dispus la jocuri subterane sau la minciunelele reciproce pe care si le trageau unii altora in perioada lui Dragnea. Marele atu ar fi sa-l convingem si pe Vasile Dancu sa vina in aceasta echipa, nu mai trebuie sa-l laud pentru ca sunt subiectiv, dar tocmai de aia, ca-i sunt prieten si-i evaluez atat de pozitiv calitatile, nu inseamna putin lucru pentru lumea care ma cunoaste, cred ca multi din colegii din PSD au inteles asta. Asta este singura modalitate de lupta impotriva tavalugului pus la cale de catre Iohannis, servicii secrete, liberali, neliberali, ce-or fi ei, impotriva PSD\"\", crede Cozmin Gușă.

,,Nu s-a discutat niciodata ca Marcel Ciolacu sa fie viitorul presedinte\"\"

Stiu ca Ciolacu pare ca vrea sa candideze, mie si altor lideri de la varful PSD ne-a spus ca nu vrea sa candideze, cel putin in septembrie 2019 cand am discutat prima data cu el mi-a spus ca el vrea sa candideze dar peste 4 ani, in conditiile in care mai are multe de invatat. Din ce discutii am avut eu cu lideri ai partidului, prin octombrie anul trecut, nu s-a discutat niciodata ca Marcel Ciolacu sa fie viitorul presedinte al partidului, ci doar presedinte interimar, tinand cont de calitatile lui si de harnicia lui. A facut treaba foarte buna in ultima vreme, a stat cuplat la evenimente, desigur ca partidul nu functioneaza corespunzator si de aici si lipsa de performanta, desigur ca e greu de facut fata unui tavalug, cum am zis mai devreme, impus de Klaus Iohannis.

Bine, astea cu discutiile din octombrie au fost si motivul pentru care au procedat la asa-zisa excluderea mea de catre papusarii lui Dancila, care n-a operat de fapt in ce ma priveste, au aflat planul si bineinteles ca n-au fost multumiti. O dovada de sanatate a partidului a fost ca papusarii n-au avut succes nici cu prelungirea mandatului lui Dancila, nici cu excluderea mea. Revenind la declaratile ultime ale lui Ciolacu, referitor la faptul ca el a zis ca la PSD e bine sa fie o singura lista si chestia aia cu "fumul alb", parerea mea e diferita, cred ca orice organizatie politica trebuie sa treaca printr-o competitie, pentru ca asta inseamna democratia de partid, mai multa lume sa fie implicata in acest gen de competiti, pentru ca toti colegii chemati la congres sa poata sa aleaga, aici nu e vorba de scandal e vorba de colegi, de prezentare de proiecte, toata lumea are de castigat daca va fi o competitie interna pe cele ma interesante pozitii de alesi. Altfel, e o mimare de democratie interna, care nu e spre lauda niciunui partid si mai ales a unui partid de stanga, pentru ca atunci cand mimezi democratia interna in partid, e clar ca o vei mima mai abitir atunci cand te vei duce sa coordonezi sau sa te afli la putere.

Chiar si treaba cu "fumul alb" nu e cea mai nimerita comparatie, pentru ca acolo, la Vatican, in spatele "fumului alb" se desfasoara un vot care tine de multe ori mai multe zile, saptamani chiar, pentru mai multi competitori pana cand, daca nu ma insel, unul dintre candidatii la fotoliul de Papa are doua treimi din voturi. Deci, conclavul nu se desfasoara in fata lumii, dar pentru cei chemati la asa-ziusul Congres al Papalitatii se desfasoara si acolo foarte democratic, sigur, cu foarte multe jocuri de culise, dar asta presupune si politica\"\", a concluzionat Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
Cozmin Gusa reforma PSD