MENIU

”Copilul dvs. lipsește de la ore”. Catalogul Electronic a redus cu o treime absențele în sectorul 3

După primul semestru în care a fost pus în practică sistemul de informare a părinților prin sms cu privire la situația școlară a propriilor copii, absențele elevilor din liceele teoretice ale sectorului 3 s-au redus cu mai mult de o treime. În medie, absențele tuturor elevilor s-au redus cu 27 la sută.

Sistemul a fost implementat în premieră pentru România toamna trecută, la începutul anului școlar aflat acum în desfășurare, ideea aparținând Primăriei sectorului 3.

”Avem dovada că implementarea eCatalogului în școlile din Sectorul 3 a fost o investiție profitabilă!
În primul semestru al anului școlar 2015-2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului școlar 2014-2015, absențele elevilor au scăzut, în medie, cu 27,14%! În liceele teoretice, absențele au scăzut cu 36,05%, în liceele tehnologice cu 24,19% , iar la nivelul învățământului gimnazial, cu 21,17%”, a scris primarul Robert Negoiță pe pagina sa de Facebook. 

eCatalogS3, un program-pilot la nivel naţional, a fost posibil de implementat în cele 70 de unităţi de învăţământ preuniversitar din Sectorul 3 întrucât toate sălile de clasă sunt dotate cu sisteme video şi audio. În toate şcolile din Sectorul 3 există internet wireless, iar cadrele didactice deţin telefon şi laptop. Astfel, părinții primesc în timp real mesaje scurte pe telefonul mobil cu privire la notele sau absențele pe care le înregistrează copiii lor la școală.

Orice modificare, orice menţiune în contul elevului generează în sistem, în mod automat, SMS către părinţi. Apoi, părinţii se pot loga în sistem cu un cont de utilizator şi parolă şi pot vedea note, grafice şi toată evoluţia copiilor lor. Graficele pot fi modificate în funcţie de opţiunile consiliului de administraţie al fiecărei şcoli. Nu sunt informaţii destinate publicităţii, iar accesul se face doar prin cont şi parolă.

La momentul demarării proiectului pilot, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, estima o reducere a numărului absenţelor cu 20%. "Apreciem că vor scădea absenţele cu aproximativ 20% şi vom creşte mediile cam cu acelaşi procent, pentru că vom avea o mai bună comunicare şi un control mai bun al situaţiei, ceea ce ne dorim cu toţii", spunea, în septembrie 2015, edilul Sectorului 3.

Catalogul electronic a mai fost implementat în anumite unităţi de învăţământ preuniversitar privat şi în unele facultăţi din România, însă nu a fost aplicat la nivelul tuturor instituţiilor de învăţământ preuniversitar dintr-o zonă administrativă de la nivel naţional. "Aplicaţia nu este tocmai nouă. Sistemul este nou. Sunt şcoli private care funcţionează cu acest sistem. Dificultatea constă în faptul că trebuie să meargă cu două cataloage în paralel, şi cu cel scris, cel clasic pe care profesorii îl completează olograf, şi cu cel electronic, ceea ce îngreunează munca profesorilor. Ceea ce este inovator acum este că vom avea un singur catalog. Cadrele didactice din Sectorul 3 merg cu laptopul la clasă, pentru că acolo se conectează la tehnologia din clasă pentru ca în procesul educaţional beneficiază de tehnologie de ultimă generaţie. De ce mai trebuie să ţină şi catalogul dacă oricum menţionează toate aceste lucruri în catalogul digital? În consecinţă la sfârşit de semestru se printează catalogul, care arată ca unul normal", a explicat Negoiţă sistemul pe care l-a implementat la nivelul sectorului 3.

Elevii şi părinţii nu plătesc nimic pentru a avea acces la acest sistem. Primarul a declarat că implementarea acestui sistem prezintă un cost "neglijabil" întrucât dotarea școlilor a fost făcută anterior, pentru procesul educaţional. "Cred că se ridică undeva la câteva mii de lei pe şcoală, în funcţie de numărul de elevi. Nu soft-ul costă mult, ci tehnologia pe care este implementat acest soft. Atâta vreme cât avem şcolile dotate cu sistem de ultimă generaţie, pentru noi a fost o chestiune ieftină, derizorie, pentru sprijinul pe care ni-l aduce acest sistem în ceea ce priveşte procesul educaţional", a completat Negoiţă.

Școala Hamburg sau Școala Gimnazială nr.195 cu predare română-germană reprezintă etalonul școlilor modernizate, pentru reabilitarea acestei unități fiind semnate acorduri de parteneriat cu oficialităţi din Germania, precum și colaborări cu administratorii unor districte din Hamburg astfel încât mai multe școli din sectorul 3 să devină copii fidele ale școlilor din Germania.