Constanța și Marea Neagră, importante pentru SUA! Chițac: Vom avea trupe și tehnică NATO
Marea Neagră rămâne o regiune importantă pentru SUA și Europa, a spus ieri într-un interviu Debra Hevia, consilier politic al Ambasadei SUA la București. Declarația este făcută într-un context în care România şi Bulgaria sunt tot mai expuse presiunii Rusiei, care încearcă să se reafirme ca un pol de putere în zona eurasiatică, la granița estică a NATO și UE.
Expunerea României a crescut mai ales pe fondul neglijării flancului de securitate de la Marea Neagră de către SUA şi NATO şi neutralizarea de către Rusia, inclusiv prin cucerirea Crimeei, a litoralului estic şi nordic, admite consilierul politic, neascunzând faptul că SUA se arată îngrijorare “față de acumularea de capacități militare rusești în zona Mării Negre. Tot acest context face ca lupta împotriva corupției să rămână componentă esențială a echilibrului din zonă, a subliniatul oficialul american.
Amiralul (r) Vergil Chițac, fostul rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, este de părere anexarea Crimeei a reprezentat o întărire a forțelor Rusiei. Cu toate acestea, susține amiralul, Rusia nu va folosi militar această anexare.
“Da, sigur că exprimă punctul de vedere al SUA legat de situația de la Marea Neagră, flancul estic al UE. Politica noastră națională se bazează pe 3 piloni: apartenența la UE, apartenența la NATO și parteneriatul strategic cu SUA. Trebuie să spunem foarte clar că după anexarea în 2014 a Crimeei de către Rusia jocurile geostrategice s-au resetat, este limpede și știm cu toții că în perioada imediat următoare Rusia și-a întârit activitatea militară în Crimeea. Acolo este limpede că avem o concentrare de platforme militare a Rusiei care reprezintă o adevărată amenințare. Eu nu cred că Rusia va utiliza militar tot ceea ce este acolo, pentru că, așa cum spuneam acum 1 an de zile la Realitatea TV, rușii sunt campioni ai șahului politic și geostrategic și se vor opri. Și am avut dreptate", a explicat Vergil Chițac.
“Nu cred că amenințarea este militară în primul rând. Există un alt tip de amenințare la fel de importantă. Vorbim de un război asimetric. Inamicii României probabil că vor acționa pe zona de război cibernetic. Și am ajuns și la problema Rusiei, care reprezintă tot un război asimetrici, pentru că inaimicii României nu știu să funcționeze dacă România este independentă din punct de vedere energetic și dacă avem un stat de drept funcțional. Prin urmare, pericoulul este unul real. Iar americanii sunt mai mult decât interesați să îndepărteze acest flagel. Vom avea trupe și tehnică NATO pe teritoriul țării noastre. Eu personal mai aștept și investiții americane, iar atunci voi sta liniștit", a continuat acesta.
Întrebată despre arestarea de către FBI în SUA a lui Dumitru Martin, un important om de afaceri constănțean, care a încercat să mituiască un ofițer american pentru obținerea unui contract la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, Debra Hevia a declarat că România şi SUA s-au angajat să împărtăşească informaţii şi să colaboreze pentru a combate ameninţările reprezentate de terorism şi criminalitatea organizată internaţională şi pentru a promova democraţia, drepturile omului, statul de drept şi buna guvernare. Această cooperare în domeniul aplicării legii pentru îndeplinirea obiectivelor propuse este excelentă şi va continua pentru a lupta împotriva infracţiunilor care afectează bunăstarea cetăţenilor, indiferent unde şi când sunt ele comise, a mai declarat Consilierul.
Dumitru Martin este coacționar al firmei Polaris, firmă implicată într-unul din dosarele DNA ale fostului primar constănțean, Radu Mazăre, legat de contractul de salubrizare încheiat cu Primăria Constanței și despre care realitatea.net a scris detaliat la finalul anului trecut.
În același interviu, Debra Hevia declară că România este importantă strategic în zonă, că a luat măsuri concrete pentru a fi furnizor de securitate în cadrul NATO. România a contribuit cu locaţii, resurse însemnate şi a furnizat majoritatea personalului necesar pentru aceste importante organizaţii.
Consilierul a mai declarat că Statele Unite ale Americii au trei mari priorităţi în România: creşterea securităţii, a democraţiei şi a prosperităţii ambelor ţări
Relațiile dintre Rusia și SUA, pe de o parte, și dintre Rusia și NATO, pe de alta, traversează în prezent cea mai gravă criză de la încheierea Războiului Rece, după ce Moscova s-a implicat în 2014 în anexarea peninsulei Crimeea, ceea ce a condus la declanșarea unui conflict în estul prorus ucrainean.