Consilierul lui Grindeanu, despre proteste: "Să vedem și ce spun cei care n-au ieșit în stradă"
Datoria Guvernului este de a vedea de ce au ieșit românii în stradă să protesteze și de a găsi o ”cale de discuție”, a declarat Marian Neacșu, consilierul prim-ministrului Sorin Grindeanu. Contează, însă, și reprezentativitatea, a mai precizat acesta, afirmând că Traian Băsescu "a rămas, totuși, președintele României, deși șapte milioane de oameni i-au spus să meargă acasă".
Consilierul prim-ministrului Grindeanu, Marian Neacșu, a afirmat că avea informații despre intenția Guvernului de a aproba OUG privind modificarea Codurilor Penale, însă nu știa că urma să fie adoptată marți noapte.
În opinia sa, ”ar fi trebuit adoptată săptămâna trecută. Și dezbaterea ar fi trebuit să aibă loc mai devreme. Era un subiect care trebuia să fie închis într-un fel sau altul, după cum a spus și Liviu Dragnea”.
Neacșu susține că actul normativ nu favorizează PSD, ci ar fi doar ”o punere de acord cu decizia CCR”. ”Nu am făcut niciun fel de analiză personală cu cine scapă sau nu de dosare”, a completat el.
Referitor la cererea unor politicieni din Opoziție ca Guvernul Grindeanu să demisioneze, Neacșu a precizat că ”acesta este rostul Opoziției. Dacă ai obținut doar 20% la alegeri, mi se pare normal să ceri demisia guvernului, a unui guvern legitim”.
Întrebat cum va reacționa Guvernul la protestele din stradă, Neacșu a răspuns că trebuie căutată o cale de discuție”.
”Este un lucru de luat in seamnă. Cred că trebuie să găsim calea de comunicare cu cei care sun în stradă. Îmi doresc ca protestele să rămână pașnice. Este o formă democratică de manifestare. În Polonia s-a stat vreo șase luni în stradă, în SUA au fost milioane de oameni în stardă, în Marea Britanie au fost, de asemenea, proteste.
Datoria Guvernului și a Parlamentului este de a vedea de ce sunt oamenii în stradă și de a găsi căile de a discuta”, a afirmat Neacșu.
Consilierul premierului susține, însă, că reprezentativitatea joacă un rol important și că vrea să afle și ce spun românii care n-au ieșit în stradă.
”Când oamenii sunt nemulțumiți de ceva, ies și-și spun nemulțumirea. Depinde și de reprezentativitate. 20.000 cer demisia Guvernului, două milioane au cerut demisia lui Trump. Vrem să vedem ce spun și cei care nu sunt în stradă. Nu am o soluție. Mi-aduc aminte că Băsescu a rămas președintele României, deși 7 milioane de oameni i-au spus să meargă acasă”, a mai declarat acesta.
Totodată, Marian Neacșu a confirmat o întâlnire a premierului cu ambasadorul SUA Hans Klemm. El a precizat că întâlnirea a fost solicitată de ambasadorul SUA.
Marți noapte, Guvernul Grindeanu a adoptat graţierea unor pedepse ca proiect de lege, dar şi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale.
Cele două acte normative nu erau pe ordinea de zi publicată pe site-ul Guvernului, şi nici pe cea suplimentară. După doar trei ore, Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, iar aşa cum a precizat Florin Iordache, prevederile intră în vigoare, de îndată, dar există o singură excepţie: dezincriminarea abuzului în serviciu intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.
OUG salvează mulţi lideri PSD cu dosare, printre care: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea sau Nicuşor Constantinescu.