Călin Popescu-Tăriceanu, ales președintele ALDE. Vosganian și Meleșcanu, printre vicepreşedinţi
Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales, sâmbătă, președintele ALDE, el fiind unicul candidat pentru această funcție în partid.
UPDATE: Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales președintele ALDE. Delegații Congresului ALDE l-au votat pe Tăriceanu, prin vot electronic, cu 1.065 voturi "pentru", din 1.094 exprimate.
Varujan Vosganian, Grațiela Gavrilescu și Teodor Meleșcanu, printre vicepreședinții aleși ai ALDE
Dintre cei 33 de membri ai Biroului Politic Executiv, 16 sunt vicepreședinți și 17 sunt membri.
Votul a fost electronic, iar cei care au obținut cele mai multe voturi, în ordine descrescătoare, au devenit vicepreședinți — primii 16, iar următorii 17 — membri.
Vicepreședinții sunt: Grațiela Gavrilescu, Teodor Meleșcanu, Andrei Gerea, Varujan Vosganian, Constantin Avram, Steluța Cătăniciu, Toma Petcu, Ovidiu Silaghi, Alexandru Băișanu, Ioan Țintean, Mihai Nița, Marian Cucșa, Mircea Moloț, Ion Cupă, Nicolae Nasta, Dumitru Lovin.
Ceilalți membri aleși au fost: Daniel Chițoiu, Dian Popescu, Mircea Mina, Viorel Ilie, Viorel Palașcă, Marius Popa, Ioan Ciugulea, Cornelia Negruț, Cristian Dima, Jean Tucan, Ionel Cel-Mare, Florică Calotă, Ioan Lazăr, Remus Borza, Radu Cojocaru, Marius Mateescu, Cătălin Harnagea.
De asemenea, au fost aleși 12 membri supleanți.
Votarea președintelui și a structurilor de conducere statutare ale partidului s-a desfășurat pe parcursul a patru ore, iar până la comunicarea rezultatelor a mai durat o oră și jumătate.
"Mi s-a părut foarte simplă și eficientă această modalitate de vot electronic. E prima dată când o folosesc la Congres și mă bucură că colegii mei din secretariatul general s-au preocupat să rezolve problema în acest fel, fără clasicele buletine, scrise, încercuite, tăiate", a spus președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu candidează la şefia ALDE fără emoţii. De înţeles, având în vedere că nu are contracandidat. Congresul a fost convocat pentru alegerea unui preşedinte unic, în locul conducerii bicefale, din care făcea parte şi Daniel Constantin. Acesta a lipsit de la congres, pe motiv că nu vrea să gireze un abuz. Dar colegii i-au pregătit o surpriză. Noul statut permite excluderea sa din partid. Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu le-a transmis delegaților la Congresul partidului că, la momentul înființării ALDE, în România începuse "moda cătușelor" iar a fi liberal nu era "la modă".
Membrii ALDE, convocaţi la Palatul Parlamentului, au votat în unanimitate modificarea statutului, astfel încât documentul să prevadă un preşedinte unic la centru, dar şi în filialele judeţene. Totul, în lipsa lui Daniel Constantin, fostul copreşedinte al ALDE, cu care Tăriceanu este în scandal.
”Ceea ce ar fi trebuit să fie o zi în care ALDE să iasă întărit, a fost transformată într-o zi în care abuzul primează în fața democrației interne. Nu voi participa la un congres convocat în mod nestatutar, pentru a servi interesului unui singur om", a scris Daniel Constantin pe Facebook.
Daniel Constantin a contestat la Tribunal congresul, pe motiv ca a fost convocat nestatutar. Asta îi va aduce excluderea, potrivit noului statut al formaţiunii. Acolo scrie negru pe alb că trebuie să plece din partid cei care contestă public deciziile din partid sau şefii.
Constantin s-a plâns înainte de Paşte că Tăriceanu nu îl consulta când lua decizii, deşi erau parteneri cu drepturi egale. După un scandalul intern, acesta a rămas fără sprijin politic şi fără funcţia din Guvern.
Tăriceanu: V-am cerut să mergem pe un drum dificil. În 2014 începuse deja moda cătușelor
Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu le-a transmis delegaților la Congresul partidului că, la momentul înființării ALDE, în România începuse "moda cătușelor" iar a fi liberal nu era "la modă".
"V-am cerut să mergem împreună pe un drum dificil. În 2014, începuse deja moda cătușelor. Drepturile și libertățile cetățenilor erau considerate un lux de mulți oameni politici și de foarte mulți oameni de la vârful sistemului, așa cum unii doresc să se denumească. Democrația era o complicație inutilă pentru șefii instituțiilor de forță care obișnuiau ca, în noaptea alegerilor, să supervizeze întâlnirile și rezultatele alegerilor în mod secret", a spus Tăriceanu, în discursul său la Congres.
El a susținut că, în acea perioadă, ALDE a devenit singurul partid liberal din România care a luptat pentru drepturile și libertățile cetățenilor.
"Ca să fii liberal autentic în 2014 era riscant sau, cel puțin, nu era la modă. La modă erau însă declarațiile de dragoste făcute instituțiilor de forță. La modă era să închizi ochii la abuzuri. Dacă criticai abuzurile instituțiilor de forță însemna automat că ești un politician corupt și că ești împotriva justiției. Ca să vorbești despre protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor în 2014 — 2015 era o dovadă de radicalism politic. Ca să fi liberal autentic în 2014 — 2015 și să susții scăderi de taxe și încurajarea capitalului autohton era considerat o dovadă de iresponsabilitate. (...) Am decis împreună să formăm ALDE, singurul partid liberal din această țară. Împreună am luptat pentru drepturile și libertățile cetățenilor", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.