MENIU

Comisia juridică a Camerei: Aleșii locali care au trecut la alte partide nu-și vor pierde mandatele

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, marți, că primarii, consilierii care au trecut la alte partide, ca urmare a aplicării Ordonanței 55/2014, declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, nu-și vor pierde mandatele. Reprezentanții PNL au anunțat, însă, că vor contesta decizia la CCR, daca acest amendament va fi adoptat de plenul Camerei si al Senatului, relateaza Mediafax, citată de HotNews.ro.

"S-a ajuns la concluzia ca, chiar daca efectele sunt neconstitutionale, ele trebuie sa-si produca efectele in ciuda deciziei Curtii Constitutionale si in ciuda oricaror principii elementare de drept. Eu va garantez ca vom sesiza CCR cu privire la legea de respingere a ordonantei, cand ea va fi adoptata si de catre Senat, daca nu cumva Senatul nu va ajunge la concluzia ca decizia CCR trebuie respectata", a declarat vicepresedintele Comisiei, Teodor Nicolescu (PNL).

In replica, vicepresedintele Comisiei Ciprian Nica (PSD) a precizat ca alesii locali nu-si pierd mandatele, pentru ca nu are rost sa se creeze o instabilitate juridica.

"Primarii, consilierii nu-si pierd mandatele, pentru ca nu are rost sa creem acum o instabilitate juridica, cand vor unii sau cand vor altii", a spus Nica.

Plenul Camerei urmeaza sa se pronunte asupra raportului Comisiei juridice, privind respingerea Ordonantei 55, care a fost emisa inaintea alegerilor prezidentiale si prevedea ca pe o perioada 45 de zile alesii locali pot opta sa treaca la alt partid fara a-si pierde mandatul.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dezbatut, marți, proiectul de respingere a Ordonantei 55 privind migratia alesilor, adoptand un amendament al PSD care prevede ca "toate efectele juridice, poltice sau de alta natura produse ca urmare a exprimarii optiunii de catre primari, consilieri care urmare a Ordonantei 55 se pastreaza in integralitate". Comisia a respins, in schimb, toate amendamentele PNL care prevedeau ca alesii locali care au trecut la alt partid sa-si piarda mandatele, iar sumele privind indemnizatiile incasate de acestia sa fie recuperate.

Mai multe pe HotNews.ro.