MENIU

Comisia Iordache s-a răzgândit. Ședința în care urma să atace Codurile Penale, amânată pentru luni

Comisia specială pentru Legile Justiței face un pas înapoi: a amânat atacul asupra Justiției și a renunțat la ședința de joi în care urma să dezbată amendamentele controversate propuse de PSD-ALDE la Codurile Penale. Astfel, Florin Iordache a anunțat în debutul ședinței că este doar o întrunire de informare, iar dezbaterea pe amendamente va avea loc luni, de la ora 9. Reamintim că sub pretextul punerii în acord cu o directivă europeană, PSD și ALDE propun o serie de amendamente scandaloase care sunt de fapt, scut pentru politicienii penali, limite impuse procurorilor în anchetă sau cenzură pentru instituții în a comunica date despre dosare. Astfel, suspecții de corupție nu mai pot fi arestați preventiv, nu mai pot fi folosite înregistrări făcute de martori, inculpații nu mai pot fi prezentați în imagini purtând cătușe, inculpatul poate participa la audierea martorului, nu mai pot fi folosite ca probe imaginile de pe camerele stradale, iar autoritătile nu se pot referi la persoanele anchetate ca si cum ar fi fost deja condamnate. Totodată, nici DNA nu ar mai putea emite comunicate când un inculpat este pus sub urmărire penală. În documentul atașat, se regăsesc amendamentele propuse.

Opoziția a susținut că dacă s-ar aproba amendamentele propuse, s-ar închide foarte multe dosare.

Se curăță Parlamentul de dosare

Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia specială pentru legile Justiţiei, a precizat, joi, referindu-se la amendamentele depuse la Codurile penale, că PSD-ALDE intenţionează să reconfigureze unele infracţiuni, scopul fiind acela de a „curăţa” Parlamentul de dosare.

„Ceea ce este cuprins în aceste propuneri legislative depăşeşte cu mult cadrul Directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Se atacă practic instituţii importante din procedura penală, din Codul penal, se doreşte reconfigurarea unor infracţiuni, se intră pe procedurile de reglementare asupra probelor, asupra măsurilor preventive, arestării şi aşa mai departe. Dacă s-ar adopta aceste amendamente, s-ar curăţa de dosare nu doar întreg Parlamentul, dar cred că n-am mai avea de a face cu infracţiuni în România”, a spus Stelian Ion.

Tăriceanu, avantajat de modificări în dosarul său

El a dat exemplul ALDE, care ar dori să modifice infracţiunea de măturie mincinoasă, dar fiind faptul că liderul său, Călin Popescu Tăriceanu, are un proces în care este acuzat exact de această infracţiune.

„Ieri (miercuri, n.r.) mi-a fost trimis un tabel în care s-au înserat noi amendamente la Codurile penale. Aceste propuneri sunt de o gravitate inimaginabilă. Dacă ar fi adoptate, practic s-ar închide foarte multe dosare. Nu ştiu câte dosare ar mai putea fi continuate pentru că se doreşte modificarea unor instituţii fundamentale din procedura penală cum a fi administraea probelor, măsurile preventive, arestarea. Sunt chestiuni pe Codul penal care sunt popuse de ALDE pe o infracţiune despre care ştim, datorită presei şi datorită comunicatelor pe care le-am primit, că domnul Tăriceanu este cercetat pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă. Se doreşte modificarea, evident, a infracţiunii de mărturie mincinoasă”, a acuzat Stelian Ion.

”Înregistrările de la crima de la metrou nu mai pot fi folosite”

Mai mult, spre exemplu, în cazul crimei de la stația de metrou Dristor 1, nu ar mai putea fi folosite înregistrările de pe camerele de supraveghere, tocmai pentru că nu există mandat. Ca atare, femeia care a împins tânăra pe șinele metroului nu ar mai putea fi pusă sub acuzare, întrucât nu ar mai exista probe.

„Vreau să vă dau două exemple concrete ca să înţelegem exact ce înseamnă aceste modificări puse sub umbrela Directivei: practic, datele informatice descoperite în calculatoare, care privesc dosarul lui Liviu Dragnea, nu mai pot fi folosite în dosar, Parchetul fiind obligat să le şteargă în totalitate, ca şi cum nu le-ar fi descoperit niciodată. Deci Parchetul nu se mai poate autosesiza cu privire la anumite informaţii pe care le descoperă în timpul unor percheziţii informatice”, a susţinut Edward Dircă, senator USR, la finalul ședinței.

„Şi mai grav, în cazul situaţiei odioase, cu crima de la metrou, acele înregistrări capturate cu camerele de supraveghere de la metrou nu mai pot fi folosite ca probe în dosarul penal pentru că au fost făcute fără mandat. Asta e situaţia pe care vor să o creeze în România PSD-ALDE”, a adăugat Dircă.

Cum s-a anulat ședința

Pe de altă parte, Florin Iordache a refuzat să le spună jurnaliștilor dacă amendamentele sunt un pericol pentru Justiție: ”Nu intru acum pe detalii”.

Anterior, PNL și USR au părăsit sala, Florin Iordache a declarat ședința închisă și a anunțat că luni, la ora 9.00, comisia se reunește pentru a dezbate amendamentele la cele trei legi ale Justiției, iar apoi, dezbateri pe controversata directivă. 

Totodată, Iordache a anunțat că la ședința de luni va fi invitată ”toată lumea”:

”Pe oricine este nevoie. Ministrul Justiției, vedem.(..) De la Parchet General, oricine poate să participe este binevenit”, i-a răspuns acesta lui Stelian Ion care a criticat faptul că în comisie ar urma să se dezbată amendamente care au fost aduse cu doar 24 de ore înainte. ”Solicităm si invitarea Forumului Judecătorilor. Ne-am suspendat alte activitati care sa fim prezenti aici”, a spus deputatul USR.

În schimb, Florin Iordache a venit cu o replică: ”Nu suntem aici pentru a face lectură impreuna. La legea 304 si 317 se pot depune amendamente pana sambata. La directiva 3 grupuri au facut amendamente. Luni facem dezbaterea pe directivă”.

Ședința a început dar Florin Iordache a anunțat că această ședință este doar una de informare, întrucât nu se va dezbate și nu se va vota niciun amendament. Cătălin Predoiu a anunțat că PNL solicită prezența ministrului Justiției la dezbaterile directivei. 

Ce presupune directiva

Concret, această Directivă prevede că statele membre "se asigură" că persoanele suspectate şi acuzate "beneficiază" de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă".

Cum folosește PSD-ALDE această directivă: suspecții de corupție nu mai pot fi arestați preventiv

Prevederile din Directivă au și modificări propuse, și spre exemplu, printr-un amendament PSD ALDE, suspectii de coruptie nu mai pot fi arestati preventiv.

La articolul 223, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporala sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securității naționale prevăzută de Codul penal si alte legi speciale, o infracțiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, de terorism şi care vizează acte de terorism, falsificare de monede ori alte valori, șantaj, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o altă infracțiune comisă cu violență si, cumulativ, pe baza evaluării gravitații faptei, a modului si a circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este absolut necesara pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publica”.

Probele de la perchezițiile informatice, privind alte infracțiuni, distruse 

Totodată, potrivit unui alt amendament PSD-ALDE, dacă la percheziție informatică se găsesc fișiere care nu legătura cu infracțiunea inițială, acestea se distrug. Spre exemplu, după cum a exemplificat Laura Codruța Kovesi, în direct la Realitatea TV, dacă la o precheziție informatică se găsesc fișiere care cuprind prnografie infantilă, acestea nu pot fi folosite. Mai mult, trebuie distruse:

La articolul 168, după alineatul (15) se introduce un nou alineat, alineatul (151 ) cu următorul cuprins:

 „(151 ) Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate în baza alin. (9) şi nu pot fi folosite în alte cauze penale și pentru dovedirea altor fapte.” 

Comunicare publică despre urmărirea penală, infracțiune

PSD şi ALDE au propus și introducerea unui articol care interzice efectiv orice „comunicare publică” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară, încălcarea acestei „obligaţii” fiind considerată infracţiune.

Textul amendamentului propus de PSD şi ALDE la Codul de procedură Penală are următorul conţinut:

"În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorită̆ți publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale”.

Fără imagini cu cătușe

Alt articol propus de PSD şi ALDE prevede că ”în cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracțiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracțiuni”.

Audierea, doar 6 ore din 24

Tot PSD şi ALDE propun ca audierea unei persoane să nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.La art. 106, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (11 ), cu următorul cuprins: ”(11 ) Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.”