Comandantul NATO în Europa: Luăm în calcul toate opţiunile pentru soluționarea crizei din Ucraina
Comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa, Philip Breedlove, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate postului Realitatea TV, că nu exclude nicio alternativă pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, inclusiv cea militară. Totodată, generalul Philip Breedlove a vorbit despre rolul României în NATO, dar şi despre echipamentul militar ce urmează să fie desfăşurat pe teritoriul Europei.
"Am luat o decizie, care va fi anunţată în curând. Nu am făcut niciun anunţ, în prezent. Vom trimite întăriri în Europa, sub formă de echipament. Este vorba despre echipament ce va rămâne în Europa şi va fi folosit în timpul antrenamentelor. Aceste decizii vor fi făcute publice în curând. Primul anunţ va implica staţionarea în Europa a unei brigăzi de blindate. Este vorba despre tancuri, transportatoare de trupe blindate, artilerie şi echipament de sprijin", a declarat Philip Breedlove.
În acest context, comandantul NATO în Europa a subliniat că nu exclude nicio metodă de rezolvare, inclusiv cea militară, privind conflictul din estul Ucrainei.
"Cred că NATO a avut un răspuns foarte direct: în primul şi cel mai important rând trebuie să fie o soluţie diplomatică şi politică pentru Ucraina. Cum obţinem o soluţie diplomatică şi politică? Care sunt ingredientele care-i aduc pe participanţi la masa discuţiilor? Aşa cum am spus şi în alte rânduri, rivalul nostru ne face să ne aducem toate instrumentele la negocieri: exercită o mare presiune diplomatică la adresa Kievului, are o incredibilă campanie de informare sau mai degrabă dezinformare. Şi-a adus trupele pe teritoriul Ucrainei. Exercită şi o mare presiune economică asupra Ucrainei în domeniul energiei. Cred că noi, ca şi Alianţă, trebuie să răspundem prin intermediul fiecărui element al capacităţii noastre: diplomatic, în spaţiul informaţional, militar, acolo unde este cazul, şi economic. Ceea ce încercăm noi să facem nu este să-l înfrângem pe rival, ci să-l aducem la masa negocierilor pentru discuţii responsabile, diplomatice şi politice, care să găsească soluţii", a explicat Philip Breedlove.
În ceea ce privește statutul României, în cadrul NATO, generalul american a declarat că ţara noastră este "un aliat minunat", subliniind faptul că, în cadrul noii misiuni în Afganistan, dintre toate naţiunile ce au contribuit cu trupe la sol, România se află pe locul patru, privind numărul de soldaţi.
"În primul rând, România este un aliat minunat şi un partener grozav. Voi da un exemplu, pe care puţini oameni îl cunosc. În cadrul noii noastre misiuni în Afganistan, dintre toate naţiunile ce au contribuit cu trupe la sol, România se află pe locul patru (n.r.: în ceea ce priveşte numpărul de soldaţi). Aceasta este o ţară importantă pentru stabilizarea acestei regiuni. România se află într-un cartier interesant, dacă îl putem numi astfel. Marea Neagră este foarte importantă pentru Alianţa noastră. România este un partener puternic, o forţă stabilizatoare în regiune", a mai spus comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa.
Pe de altă parte, întrebat despre viaţa sa personală, generalul Breedlove s-a declarat un fan împătimit al motocicletelor şi al sporturilor de iarnă.
"În primul rând şi cel mai important, sunt tată şi soţ. Dacă vreţi să aflaţi despre hobby-uri, sunt multe. Ce-mi place cel mai mult, unul vara, altul iarna: îmi place să mă plimb cu motocicleta mea Harley Davidson. Recent am participat la o cursă lungă în Alpi. Îmi place să mă plimb cu motocicletele, îmi place mai ales în Europa şi chiar fac des asta. Iarna îmi pun schiurile şi merg la schi", a declarat Philip Breedlove.
Comandantul NATO în Europa: Când va beneficia România de armament greu
Comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa, Philip Breedlove, a declarat, în cadrul emisiunii Ambasador România, moderată de Alexandru Cumpănașu, că România "a dat dovadă de un angajament ferm" în cadrul NATO, fiind un "partener incredibil în teatrele de operaţiuni", și clasându-se pe locul patru, în ceea ce priveşte numărul de soldaţi, în sprijinul operaţiunii NATO din Afganistan. În ceea ce privește furnizarea de armament greu, pe teritoriul României, Philip Breedlove a specificat că a luat o decizie, în acest sens, pe care o va anunța curând.
"Cred că ceea ce am zis nu s-a înţeles foarte bine. Am luat o decizie, care va fi anunţată în curând. Nu am făcut niciun anunţ, în prezent. Vom trimite întăriri în Europa, sub formă de echipament. Este vorba despre echipament ce va rămâne în Europa şi va fi folosit în timpul antrenamentelor. Aceste decizii vor fi făcute publice în curând. Primul anunţ va implica staţionarea în Europa a unei brigăzi de blindate. Este vorba despre tancuri, transportatoare de trupe blindate, artilerie şi echipament de sprijin", a declarat Philip Breedlove.
În ceea ce privește rolul României în NATO, mai ales în această regiune, Philip Breedlove a subliniat faptul că "România este un aliat minunat şi un partener grozav", trupele de rând şi forţele speciale române fiind formate din "soldaţi pricepuţi, care şi-au dovedit atât compatibilitatea cu structurile NATO, cât şi valoarea în teatrele de război".
"În primul rând, România este un aliat minunat şi un partener grozav. Voi da un exemplu, pe care puţini oameni îl cunosc. În cadrul noii noastre misiuni în Afganistan, dintre toate naţiunile ce au contribuit cu trupe la sol, România se află pe locul patru (n.r. în ceea ce priveşte numpărul de soldaţi). Pe locul patru pentru sprijinul operaţiunii din Afganistan. România a dat dovadă de un angajament ferm în cadrul Alianţei noastre. Aşa cum ştiţi, armata română are şi un angajament privind investiţiile în capabilităţile sale şi în îmbunătăţirea sa, motiv pentru care este un partener incredibil în teatrele de operaţiuni. Trupele de rând şi forţele speciale române sunt formate din soldaţi pricepuţi, care şi-au dovedit atât compatibilitatea cu structurule NATO, cât şi valoarea în teatrele de război", a afirmat Philip Breedlove.
În acest context, comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa a afirmat că "Marea Neagră este foarte importantă" pentru NATO și că se așteaptă ca "România să fie un lider regional în continuare".
"Aceasta este o ţară importantă pentru stabilizarea acestei regiuni. România se află într-un cartier interesant, dacă îl putem numi astfel. Marea Neagră este foarte importantă pentru Alianţa noastră. România este un partener puternic, o forţă stabilizatoare în regiune. Lucrăm cu lideri pricepuţi aici în România, iar eu mă aştept ca România să fie un lider regional în continuare", a adăugat Philip Breedlove.
Pe de altă parte, întrebat care este opinia sa vizavi de bugetul mic alocat de către membrii importanţi, ai UE, pentru apărare, în vreme ce aceste ţări beneficiază de siguranţa oferită de către NATO, Philip Breedlove a declarat:
"Cred că investiţiile în apărare făcute de către toate statele membre NATO sunt foarte importante. În cadrul summitului NATO din Ţara Galilor, 28 de state au luat decizia ca până în anul 2024 să putem ajunge la 2% din buget cheltuiţi pentru apărare. Acesta este în continuare ţelul nostru şi cred că statele membre trebuie să studieze felul în care vor atinge acest ţel. Este un lucru important, pentru că trebuie cu toţii să purtăm pe umeri această povară, aşa cum cu toţii beneficiem de apărarea colectivă. Eu sunt un optimist. Mai avem nouă anu şi jumătate până în 2024", a precizat comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa.
Breedlove, despre Rusia: Nu este un partener de încredere. Trebuie să ne pregătim pentru orice
Comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa, Philip Breedlove, a declarat, în cadrul emisiunii Ambasador România, moderată de Alexandru Cumpănașu, că NATO trebuie să găsească, din nou, "o modalitate de a avea un parteneriat de încredere cu Rusia", "de dragul unei Europe întregi din punct de vedere teritorial, libere, paşnice şi prospere". Pe de altă parte, Philip Breedlove a afimat că "trebuie să ne pregătim pentru orice s-ar putea întâmpla".
"Cred că suntem cu toţii de acord că pentru a avea o Europă liberă şi paşnică, trebuie să găsim din nou o modalitate de a avea un parteneriat de încredere cu Rusia. De aproape două decenii ne străduim să facem din Rusia un partener de încredere. În ultimul an am realizat că de fapt nu avem un astfel de partener. Totuşi, trebuie să rezolvăm această situaţie, din punct de vedere diplomatic şi politic, pentru a găsi o cale paşnică. De dragul unei Europe întregi din punct de vedere teritorial, libere, paşnice şi prospere, noi trebuie să putem avea acest parteneriat cu Rusia în viitor. Între timp, trebuie să ne pregătim pentru orice s-ar putea întâmpla şi să pornim acele dialoguri care ne vor oferi un viitor mai bun", a declarat Philip Breedlove.
Întrebat dacă în contextul în care actualul regim, de la Kremlin, va fi înlocuit, avem vreo şansă pentru dialog, sau avem nevoie de mai multe schimbări, comandantul suprem al NATO în Europa a afirmat:
"Nu vreau să speculez privind viitorul politic al domnului Putin. El este liderul actual al Rusiei, aşa că noi trebuie să depunem toate eforturile ca să putem comunica productiv cu el şi cu autorităţile ruse", a precizat Philip Breedlove.
În ceea ce privește amenințările proliferate de regimul Putin şi ambasadorii ruşi cu folosirea armelor nucleare, comandantul suprem al NATO în Europa a precizat că "trebuie să luăm în serios toate ameninţările", adăugând faptul că NATO speră "că naţiunile responsabile vor găsi calea pentru a purta conversaţii responsabile în ceea ce priveşte această problemă".
"În primul rând, astfel de lucruri nu duc la stabilitate. Nu contribuie la stabilitatea lumii să vorbeşti despre ameninţări cu arme nucleare. Noi sperăm că naţiunile responsabile vor găsi calea pentru a purta conversaţii responsabile în ceea ce priveşte această problemă. Ca un răspuns la aceste incidente, veţi vedea un dialog, constructiv şi responsabil. Ca oficial militar, eu nu am de ales. Noi trebuie să luăm în serios toate ameninţările, trebuie să discutăm despre modul în care reacţionăm. Trebuie să găsim dialogul politic şi diplomatic care duce această conversaţie mai departe, în loc să o întrerupă", a mai spus Philip Breedlove.