MENIU

Codul Administrativ care baronizează România, primul cartof fierbinte pentru Renate Weber

<p>Renate Weber: Nu se impune sub nicio formă audierea lui Victor Ponta &icirc;n Parlamentul European</p>

USR va depune o sesizare la Avocatul Poporului prin care solicită contestarea Codului Administrativ prin care se introduc pensii speciale pentru anumite categorii de aleşi locali.

“Joi dimineață(astazi - n.r.) voi merge la Avocatul Poporului pentru a depune sesizarea prin care îi solicităm să atace Ordonanța de Urgență care va baroniza România. Pe scurt, motivele identificate pentru care Renate Weber, noul Avocat al Poporului, își poate exercita atribuția de a sesiza Curtea Constituțională a României cu o excepție de neconstituționalitate sunt atât extrinseci cât și intrinseci. Am redat destule motive pentru care Avocatul Poporului să apere cetățenii și nu baronii locali.”, transmite senatoarea USR Florina Presadă.

Reprezentanţii USR critică mai multe aspecte din actul normativ, printre care introducerea obligativităţii ca preşedintele României să răspundă în maximum 10 zile la propunerea premierului de numire a unui nou ministru și  înfiinţarea pensiilor speciale pentru anumite categorii de aleşi locali.

"Prevederile normative criticate, prin care se acordă pensii speciale în beneficiul persoanelor fizice care au exercitat funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte de consiliu judeţean şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, începând cu anul 1992, contravin art. 16 alin. (1) din Constituţie care consacră principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii", susţine USR

Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a spus că, adoptând acestă lege prin Ordonanță de Urgență, Guvernul a încălcat Constituția, în condițiile în care o decizie CCR stabilește că o soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate fi readusă prin altă lege, deciziile Curții Constituționale fiind obligatorii.

El a declarat, pentru HotNews, că decizia CCR de neconstituționalitate din noiembrie 2018 viza probleme care nu erau legate de fondul legii, pentru că nu a fost făcută analiza pe conținut, și doar pe procedură, dar există decizii ale CCR din 2016 prin care s-a stabilit că pensiile speciale pentru aleșii locali sunt neconstituționale.

Mai multe articole despre:
Renate Weber Codul Administrativ