MENIU

PSD, decapitat. Viorica Dăncilă şi-a dat DEMISIA: "E un gest făcut pentru partid, e un moment de demnitate"

Reuniți, marți, în ședința CEx, social-democrații au tras linie după eșecul de la prezidențiale. La finalul unei întâlniri de peste cinci ore, Viorica Dăncilă a cedat presiunilor și a acceptat târgul: şi-a dat demisia, în schimbul șefiei Organizației de Femei.  "E un moment de demnitate", a declarat Dăncilă, după ce a făcut anunţul.

UPDATE: Conducerea PSD a fost DIZOLVATĂ! 

Conducerea PSD a demisionat. După demisia Vioricăi Dăncilă, Eugen Teodorovici a demisionat din funcţia de preşedinte executiv (va rămâne simplu membru PSD), iar Mihai Fifor şi-a dat demisia din funcţia de secretar general.

Marcel Ciolacu va prelua interimar şefia PSD, iar Paul Stănescu va fi, tot interimar, în poziţia de secretar general al partidului. Au fost decişi şi alţi opt vicepreşdinţi regionali. Congresul va fi organizat într-o lună şi jumătate, a declarat Dragoş Tudorache, primarul Sectorului 1.

UPDATE: Viorica Dăncilă a anunţat, marţi noapte, că şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al PSD.

"A fost Comitetul Executiv Naţional destul de îndelungat, în care fiecare coleg şi-a spus opinia referitor la alegerile prezidenţiale şi proiecţia pe care o avem în perioadă următoare. Am înţeles opinia colegilor mei, faptul că se doreşte o resetare a partidului şi că trebuie cineva să-şi asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate şi eu consider că a trebuit să îmi dau demisia din funcţia de preşedinte PSD. E un gest făcut pentru partid", a spus Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv. 

UPDATE 23:50: Marcel Ciolacu a fost votat președinte interimar al PSD, potrivit surselor Realitatea PLUS.

UPDATE 23:45: Viorica Dăncilă a demisionat de la conducerea PSD, fiind votată șefa Organizației de Femei a PSD, potrivit surselor Realitatea PLUS. 

UPDATE 23:20: Viorica Dăncilă a anunțat că nu demisionează și a cerut congres. Propunerea a fost respinsă. Ulterior, Dăncilă s-a retras cu Teodorovici la discuții într-un birou.

UPDATE 22:30: Teodorovici şi-a anunţat colegii că nu intenţionează să demisioneze. Potrivit statutului partidului, nici el, nici Viorica Dăncilă nu pot fi forţaţi să facă acest pas decât printr-un congres.

Congresul PSD „alege sau revocă, prin vot secret: Președintele Executiv, Secretarul General și cei 16 vicepreședinți ai partidului din care 8 femei și 8 bărbați; alegerea vicepreședinților (câte un barbat și câte o femeie) se face pe cele 8 regiuni de dezvoltare, prin votul delegațiilor din aceea regiune, dintre candidații înscriși, membri ai organizațiilor din regiunea respectivă”, potrivit art. 119 din statutul PSD.

UPDATE 22:00: Mihai Fifor, secretarul general al PSD, a demisionat. El își mai anunțase demisia marți, în prima parte a zilei, printr-o postare pe Facebook, pe care a șters-o însă după scurt timp.

Ionel Arsene, liderul PSD Neamț, a cerut demisia lui Eugen Teodorovici, președintele executiv ala PSD. Arsene a cerut demisia de onoare a conducerii partidului.

Olguța Vasilescu a spus că știa că Viorica Dăncilă nu avea nicio șansă la prezidențiale și susține că a fost o decizie nefericită a PSD să meargă cu Dăncilă în alegerile prezidențiale. 

Demisii pe bandă ale vicepreședinților PSD. 

Liderii social-democrați pun în continuare presiune pe Viorica Dăncilă și se așteaptă să cedeze și să-și dea demisia. Viorica Dăncilă nu a mai luat cuvântul deloc și tace și ascultă cum i se cere demisia, potrivit surselor Realitatea PLUS.

Jumătate dintre vicepreședinții PSD și-au dat demisia. Opt vicepreședinți dintre cei 16 au demisionat. Este vorba despre Dragoș Benea, Marian Oprișan, Olguța Vasilescu, Gabriel Zetea, Carmen Dan, Roxana Mînzatu, Gabriel Mutu, Paul Stănescu.

Social-democrații vor să organizeze un congres cât mai repede. Potrivit Realitatea PLUS, ar putea fi organizat un congres pe 10 decembrie sau cel mai târziu în luna ianuarie. Data congresului nu poate fi stabilită până nu se știe dacă Viorica Dăncilă demisionează sau nu.

UPDATE 21:15: Carmen Dan și Dragoș Benea, ambii vicepreședinți, și-au dat demisia.

Gabriela Firea a intrat înapoi în sala de ședință, după ce a vorbit cu Gabriel Zetea și Radu Modovan. Ea părăsise ședința în urmă cu o oră, după disputa cu Marian Oprișan.

UPDATE 21:00: Paul Stănescu și Gabriel Mutu au demisionat din funcția de vicepreședinte al PSD.

PSD are 16 vicepreședinți. Cinci dintre ei au demisionat până la ora 21.00, cu Stănescu și Mutu.

UPDATE 20:40: Lia-Olguța Vasilescu și Claudiu Manda au cerut demisia Vioricăi Dăncilă și a întregului Birou Permanent Național, potrivit surselor Realitatea PLUS.  Vasilescu a fost șefa de campanie a prezidențiabilei Viorica Dăncilă.

BPN analizează și decide între ședințele Comitetului Executiv Național și se întrunește săptămânal sau ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui partidului, potrivit statutului PSD. 

Cine face parte din BPN: președintele partidului, președintele executiv, președintele de onoare, președintele Consiliului Național, vicepreședinții, secretarul general al PSD, trezorierul PSD, președintele CFN, liderii naționali ai TSD, OFSD, OPSD și LAL. Premierul și președinții celor două camere ale Parlamentului, care sunt membri ai PSD, precum și liderii grupurilor PSD din Parlament și din Parlamentul European, sunt membri de drept ai BPN.

UPDATE 20:20: Gabriel Oprea nu a venit la ședința CEx, informează Realitatea PLUS.

În ședință s-a discutat despre cooptarea lui Oprea în conducerea PSD, însă colaborarea cu sindicatul a încetat odată cu al doilea tur al prezidențialelor, adică din 24 noiembrie.

UPDATE 20:00: Olguța Vasilescu a cerut demisia întregii conduceri, inclusiv Vioricăi Dăncilă, pentru că „au greșit cu toții”.

„Am greșit cu toții, știam că n-are nicio șansă”, a spus Vasilescu, potrivit surselor citate de Realitatea PLUS.

UPDATE 19.45: Gabriela Firea a părăsit ședința Comitetului Executiv după o dispută cu Marian Oprișan.

După ce Firea i-a reproșat lui Oprișan că o atacă și că este femeie, a părăsit sala ședinței CEx, potrivit Realitatea PLUS.

"Vrăjeala cu femeile a distrus partidul", i-a spus Oprișan lui Firea. În replică, Firea a spus că e femeie și că nu e demn acest atac.

UPDATE 19:00:  Ședința Comitetului Executiv Național a început.

Prima care a luat cuvântul a fost Viorica Dăncilă. 

Baronul de Vrancea Marian Oprișan a anunțat că demisionează.

Alți doi vicepreședinți i-au urmat exemplul.

Gabriel Zetea, liderul PSD de Maramureș, și Roxana Mânzatu au anunțat că demisionează și ei din funcție.

La primele tensiuni, Viorica Dăncilă a făcut apel la calm și a cerut discuții calme.

Potrivit unor surse Realitatea PLUS, ședința social-democraților are loc într-o formulă restrânsă.

În sală au rămas doar membrii Comitetului Executiv, singurii care au drept de vot.

La începutul ședinței, secretarilor generali adjuncți li s-a cerut să părăsească sala, pentru că nu au drept de vot în CEx.

Codrin Ștefănescu a fost scos din sală.

Toți participanții au rămas fără telefon după ce au fost nevoiți să le predea pentru a rămâne la ședință.

Planul era ca Marcel Ciolacu să preia conducerea interimară a PSD după demisia lui Dăncilă. Însă aceasta nu are nicio intenție să-și dea demisia, potrivit Realitatea PLUS.

 

Codrin Ștefănescu a anunțat că o susține pe Viorica Dăncilă, care „a muncit foarte mult” și a fost „foarte curajoasă și foarte hotărâtă”, de pe scările sediului PSD din Kiseleff. 

„Viorica Dăncilă a fost o femeie foarte curajoasă și foarte hotărâtă”, a spus Codrin Ștefănescu înainte cu 30 de minute de începerea ședinței Comitetului Executiv al PSD.

În opinia sa, bilanțul alegerilor prezidențiale nu este „așa de tragic cum se vede”, în condițiile în care PSD a câștigat în 5 județe iar în alte 20 are „procente între 40 și 50%, în condițiile în care toți au fost împotriva noastră”.

„Viorica Dancila a muncit foarte mult in aceasta campanie, a fost aproape in fiecare filiala si s-a batut mult pentru a obtine acest scor. Viorica Dăncilă și-a făcut datoria pe deplin, a făcut tot ce e posibil omenește. Fiecare a facut tot ce este posibil pentru a obtine un scor mai mare”, a mai spus el.

Codrin Ștefănescu a amintit și de greutățile prin care a trecut partidul.

„Suntem intr-o situtie nu foarte buna, inclusiv caderea guvernului , și mulți colegi au votat pentru cădere. Cu toate astea, batalia s-a dus la capat”, a mai spus Ștefănescu.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă trebuie să-ți dea demisia asa cum i se cere de mai multi lideri din partid, Ștefănescu a spus că speră ca doamna Dancila, ca presedinte al partidului, „sa conduca aceasta sedinta cu calm. Azi, toti colegii vor intelege ca trebuie respectat statutul.  Trebuie să respectăm statutul. O să organizam un congres extraordinar”.