CNMR şi ministrul Transporturilor,întâlnire de lucru pentru modernizarea infrastucturii de transport
CNMR a agreat cu ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu, o serie de masuri din Planul National pentru Modernizarea Romaniei menite sa modernizeze infrastructura de transport.
Vineri, 26 februarie 2016, membrii Coalitiei Nationale pentru Modernizarea României (CNMR) au avut la sediul Ministerului Transporturilor o întâlnire de lucru cu ministrul Dan Marian Costescu pentru a analiza propunerile din Planul National pentru Modernizarea României ce ţin de domeniul transporturilor şi importanţa acestuia pentru dezvoltarea şi modernizarea României.
Astfel, măsuri care vizează zona transporturilor, cuprinse în Planul Naţional pentru Modernizarea României, au fost prezentate şi analizate în cadrul discuţiilor, membrii CNMR solicitându-i ministrului Costescu sprijin în vederea îndeplinirii acestora.
Ministrul Transporturilor a dat asigurări că va susține propunerile făcute de CNMR, unele dintre acestea aflându-se deja în atenţia Ministerului, respectiv:
1. Aprobarea imediată a Legii Parteneriatului Public – Privat.
2. Alocarea suplimentară de resurse financiare infrastructurii feroviare si utilizarea acestora pentru un transport de marfă/pasageri competitiv și prietenos cu mediul înconjurător. Implementarea unor masuri eficiente pentru asigurarea integrității și funcționalității depline a infrastructurii froviare prin stoparea furturilor și actelor de vandalism.
3. Dezvoltarea infrastructurii rutiere prin aplicarea de urgență a Legii Parteneriatului Public – Privat (PPP)
4. Regândirea la nivelul marilor proiecte de infrastructură a subcontractărilor de către companii străine ce își folosesc portofoliul pentru câștigarea licitațiilor și subcontractează pe sume infime la firme românești, externalizând astfel o mare parte din bani. Propunem astfel ca societățile cu capital străin să își asume cu mijloace proprii și de calitate executarea lucrărilor sau executarea integrală a lucrărilor de către companii românești.
Cât priveşte măsura privind crearea și asigurarea de STANDARDE ȘI COSTURI UNITARE pentru diverse lucrări de infrastructură care au aceleași caracteristici. (Ex.: Anveloparea blocurilor, repararea drumurilor, construcții de clădiri pentru instituții publice, etc), contractate de către Administrația Publică Locală în paralel cu simplificarea semnificativă a procedurilor de contractare (durata contractării unei lucrări azi depășește de multe ori limita impusă în cadrul proiectelor cu finanțare europeană) – propunere ce are menirea de a reduce corupția la nivelul APL prin reducerea discrepantelor de costuri pentru aceleași tipuri de proiecte și, pe de altă parte, la o celeritate în finalizarea proiectelor de infrastructură – aceasta are susţinerea Ministrului Costescu, Ministerul lucrând deja la elaborare.
Dezvoltarea Zonei Metropolitane a Bucureștiului în vederea implementării unor proiecte mari și coerente de dezvoltare a întregii zone și implementarea unor proiecte mari de infrastructură și oferirea unei abordări unitare de dezvoltare a regiunii București – Ilfov a fost o altă măsură a Coaliţiei adusă în atenţia ministrului Transporturilor şi susţinută de domnia sa cu menţiunea că este nevoie de adoptarea cât mai curând a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă de către Primăria Capitalei.
Măsura privind adoptarea legii care reglementează Statutul Controlorului Civil de Trafic Aerian din România, precum şi stabilirea vârstei maxime de pensionare a controlorului de trafic aerian civil pentru vârsta de 55 de ani, în loc de 65 de ani, cum este în prezent, are susţinerea ministrului Costescu cu condiţia realizării unui program de formare/recrutare a personalului în scopul evitării riscului de depopulare a personalului.
Totodată, preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, a solicitat ministrului Transporturilor să efectueze o evaluare a conducerii Aeroportului Internaţional “Henri Coandă”, ministrul Costescu precizând că acest lucru este deja în desfăşurare, la fel ca şi în cazul celorlalte companii.
De asemenea, reprezentanţii CNMR au propus Ministrului ca fostul Directorul General al Romatsa să nu mai aibă competenţe de Secretar de Stat şi i-au solicitat efectuarea unei anchete cu privire la evenimentele petrecute în luna iulie 2015.
În ceea ce priveşte contractele de servicii publice în domeniul transporturilor, proiectul Ordonanţei de Guvern propus de Ministerul Transporturilor în acest sens va fi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de săptămâna viitoare spre dezbatere, iar la următoarea şedinţă a Guvernului va fi pe ordinea de zi spre aprobare. Este pentru prima dată când aceste contracte se aprobă în februarie-martie, şi nu ca în anii trecuţi în iulie-august.
Atât ministrul Costescu, cât şi membrii CNMR au precizat în cadrul discuţiilor că adoptarea Master Planului General de Transport al României, preconizată de Minister pentru luna martie 2016, este o măsură extrem de importantă luată de Ministerul Transporturilor pentru România.
De asemenea, în cadrul întânirii s-a stabilit organizarea pe viitor a unor întâlniri lunare, cu agendă prestabilită, la sediul Ministerului Transporturilor.