MENIU

Cioroianu, despre alerta NATO: Sunt jocuri ale nervilor și datoria noastră este să nu cedăm

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, miercuri seară, la Realitatea TV, cu privire la alerta NATO în cazul intensificării activității avioanelor militare rusești, în spațiul aerian european, că toate aceste manevre sunt, în fundament, niște ”jocuri ale nervilor” și că exclude varianta unui război.

”Mesajul este pentru cealaltă tabără, din păcate, pentru că în ultimele săptămâni, nu numai aviația rusă, dar se pare că și forțele navale rusești au avut o activitate intensă. Un submarin a fost observat în largul coastelor Suediei și a născut suspiciuni. Deasupra țărilor Baltice, a existat frecvent bănuiala, în ultimele săptămâni, că ar fi fost depășiri ale spațiului aerian de către nave aparținând aviației ruse și aceasta face ca NATO să dea acest răspuns. Nu trebuie să îi alarmăm, neapărat, pe cei care ne privesc în acest moment. Este un răspuns ferm din partea alianței și evident, destinatarul se află la Moscova, să își dea seama că astfel de incursiuni, care sunt făcute pentru un joc al nervilor. Mesajul este următorul: Rusia susține, în continuare, că are o zonă de acțiune privilegiată în spațiul fostei Uniuni Sovietice. Asta include, din păcate, țările Baltice, Ucraina, Republica Moldova și sigur că mesajul nostru este acela ferm că aceste țări sunt libere să își aleagă drumul lor. Nu este exclus ca aceste incursiuni și grăbirea lor în spațiul aerian să aibă legătură cu rezultatul zdrobitor al alegerilor din Ucraina, un rezultat important pentru forțele proeuropene și, din păcate, în zona noastră, în zona Ucrainei, a fi proeuropean înseamnă a întoarce spatele Rusiei. Drept pentru care trebuie să vedem acestea manevre ale Rusiei ca un fel de manifestare a unei frustrări. Răspunsul NATO a fost foarte potrivit”, a explicat fostul ministru de Externe.
 
Întrebat dacă este necesară convocarea unei ședințe CSAT la București, Adrian Cioroianu a răspuns:

”Nu, credeți-mă, ca unul care știu ce înseamnă CSAT,  nu se întrunește pentru astfel de știri, care pot să evolueze de la o oră la alta. N-am nicio îndoială că cei responsabili din CSAT aveau aceste informații, de cel puțin o oră, la momentul la care noi vorbim și repet, vă spun că un breaking news este, uneori, în urma informațiilor pe care le obține un ministru sau un președinte. Nu știu dacă ideea este de convocarea unui CSAT. Ideea este de conștientizare a unei situații în care ne aflăm de vreo 300 de ani, pe acest loc pe hartă. Noi parcă nu înțelegem că locul nostru pe hartă, indiferent de alianțele din care am făcut parte, rămâne același. Sigur că acum avem șansa să fim parte a lumii occidentale, din perspectivă militară și politică: NATO și evident, Uniunea Europeană. În opinia mea, trebuie să privim cu mai mare atenție la joncțiunile care se întâmplă între Ungaria și Rusia, decât ce contracte face Rusia și China. Noi avem relații bune cu toate statele, dar e bine să stăm cu ochii atenți la vecinii noștri, în primul rând, la est cât și la vest”,  a mai spus Adrian Cioroianu.

Fostul ministru de Externe exclude varianta unui război.

”Lucrurile sunt mai simple decât par. În esență, dacă domnul Putin a ajuns la concluzia că este într-atât de falit, din punct de vedere politic, încât numai un război îl poate salva, ar putea încerca și această variantă. Există în istorie cazuri în care un lider apelează la război pentru a salva situația internă. Dar eu nu cred acest lucru. Îl consider pe domnul Putin o persoană rațională. Nu pot să cred că va fi începutul unui război. Nu-mi dau seama ce ar avea de câștigat, nici măcar regimul domnului Putin dintr-un astfel de război. Sunt jocuri ale nervilor și evident, datoria noastră nu este să cedăm, ci să ne dăm seama că suntem într-o situație delicată și calmul, de regulă, salvează astfel de situații”, a mai spus Adrian Cioroianu.